Szerbia-Montenegró?
Szerbia-Montenegró lehetne a maradék Jugoszlávia neve, javasolja Kostunica elnök.

Ez egyrészt azt jelenti, hogy Szerbia nem engedi el Montenegrót, másrészt, hogy ki akar szabadulni a vesztes helyzetéből. A Jugoszlávia név a kivált országok elvesztésének képzetét sugallja.

A Jugoszláv helyzet bizonytalanságát jól mutatja, hogy a kormányalakítás igencsak nyögvenyelősen megy.

Bonyolítja a helyzetet, hogy a hatalomátvétel kikényszerítése után a politikai erő az ellenzék kezében van, de a parlamentek összetétele ezt általában nem tükrözi. Ezért ma Belgrádban minden ideiglenes.

Az alábbiakban egy a Vajdaságban készült összeállítás az aktuális szerb ügyekről:


Boszniai szerb háborús bűnös öngyilkossága

Letartóztatásának kísérlete közben öngyilkos akció során péntek hajnalban életét vesztette Bosznia-Hercegovinában a háborús bűnökkel vádolt boszniai szerb Janko Janjics -- jelenti a Magyar Távirati Iroda. Hírügynökségi jelentések szerint a boszniai békefenntartó erők (SFOR) három NATO-katonája is életét vesztette az akció közben.
Az AP jelentette hivatalosan meg nem erősített boszniai értesülésre hivatkozva, hogy három NATO-katona is meghalt a letartóztatási kísérlet miatt kirobbant tűzpárbajban. Az AFP újabb értesülése szerint Janjics öngyilkos lett, amikor el akarták fogni a SFOR katonái. A hágai Nemzetközi Törvényszék által köröztetett szerbet a Boszniában békefenntartó szolgálatot teljesítő nemzetközi erők (SFOR) egy német alakulata próbálta elfogni a péntekre virradó éjszakán a délkelet-boszniai Focsa városában. A 45 éves Janjics a katonák megérkeztekor kézigránátot robbantott, és a robbanás következtében életét vesztette. A detonáció során több német SFOR-katona is megsebesült -- jelentette a dpa, a hágai Nemzetközi Törvényszék egyik szóvivőjére hivatkozva. Janjics a boszniai háborúban előbb a helyi szerb katonai rendőrség tisztje volt, majd egy szerb milícia élén részt vett Focsa bevételében. A háborús bűnök ügyében eljáró ENSZ-bíróság, a Nemzetközi Törvényszék azzal vádolta Janjicsot, hogy részt vett boszniai muzulmán nők tömeges megerőszakolásában -- jelenti az MTI.
A BBC hozzáteszi még a hírhez, hogy Carla del Ponte, a háborús bűnöket kivizsgáló hágai nemzetközi bíróság főügyésze sajnálkozását fejezte ki az eset miatt.
 

Az Európai Unió segélycsomagot nyújt Jugoszláviának

Az Európai Unió 176 millió dollárnyi segélyt szavazott meg Szerbiának, Milosevics volt elnök bukása nyomán -- jelenti a BBC. A pénzt élelmiszerre, gyógyszerekre és fűtőolajra fordítják. Az Unió emellett segédkezik a NATO-bombázások nyomán a Dunába zuhant hidak roncsainak eltakarításában. A hírt az Európai Unió biarritzi csúcstalálkozóján jelentették be, ahol az EU vezetők holnap vendégül látják Vojiszlav Kostunica új jugoszláv elnököt.
 

A világsajtó a jugoszláviai helyzetről

A közel-keleti események a jugoszláviai híreket ma a háttérbe szorították a világsajtóban, de például a Daily Telegraph belső oldalain lévő nemzetközi hírei között beszámol a belgrádi hatalmi harcról az új elnök, Vojiszláv Kostunica és a korábbi elnök, Szlobodán Milosevics hatalomból távozni nem akaró támogatói között. Ráadásul, mutat rá a Daily Telegraph, máris ellentétek adódtak az ellenzéki tömbön belül az új elnök és támogatói között. Kostunica, mondja a lapjelentés, úgy tett, hogy barátaival ugyannyi problémája van, mint ellenségeivel. A lapok arról is tudósítanak, hogy Kostunica hajlandó lenne elfogadni, hogy Montenegró leváljon a jugoszláv szövetségről, ha Podgorica ezt akarná, bár reméli, hogy nem ez fog történni -- jelenti a BBC.

Vissza a kezdőlapra