Tudod-e?
Tudod-e, kedves olvasó, mik ezek a számok: 26, 36, 55, 86, 91, 101? Nem valami számsorsjáték sorrendbe szedett kihúzott számai, hanem a Magyar-Hon-Lap olvasóinak júliustól decemberig folyamatosan emelkedő napi átlaga. Hasonlóan nő a honlapról letöltött információk mennyisége is: A júliusi 34 Mb decemberre már 385 fölé emelkedik.
A munka, amit a maroknyi szerkesztőség végez tehát nem eredménytelen, bár az olvasottság még nincs arányban a befektetett munkával.
Nem panasz ez részünkről, hiszen tudjuk, hogy az általunk képviselt gondolatok az internetezők körében kisebb támogatást kapnak, mint a lakosság egészében. Arra számítunk viszont, hogy az internet egyre kevésbé lesz kevesek kiváltsága. Az ingyenes internet szolgáltatás megjelenése bizonyára bővíti majd a kört, s mi készen akarunk lenni, ha eljön az idő.
Olvasóink egy részével viszonylag szoros kapcsolatban vagyunk. Másokról esetleg csak annyit veszünk észre, hogy már megint néz ránk valaki Ausztráliából vagy Dél-Amerikából. Szeretnénk, ha a távol élők kérnék ingyenes értesítőnket, sőt azt is, ha ezt a hazai olvasók is nagyobb számban tennék. (A bejelentkezés kicsit bonyolult, mert minden lépést meg akar a levelező rendszer erősíteni. De többnyire nem kell mást tenni, mint egyetlen szó leírása nélkül visszaküldeni a válaszlevelet.)
Szeretnénk azt is, ha a Kapcsolat cím alatti rovatot többen használnák. A párt szimpátia kifejezésére folyamatos a lehetőség, egy-két KDNP hívő ki is használta ezt, aránytalanul magas a KDNP népszerűsége ezen a szavazógépen. Ennél fontosabb, hogy a gyakrabban változó kérdésre kapjunk választ az olvasóktól. Most éppen azt tudakoljuk, hogy jól tette-e Szájer József, hogy tárgyalást kezdeményezett az MSZP-vel, konkrétan Nagy Sándor frissen megválasztott frakcióvezetővel, a jogalkotás aktuális kérdéseiről. Ezek a mini közvéleménykutatások akkor lesznek igazán érdekesek, ha egy kérdés csak néhány napig van fent. A mostanában tapasztalt látogató szám, (több mint napi száz) elegendő lenne ahhoz, hogy gyorsan - a maga korlátai között - értékelhető adatokhoz jussunk. Ha szokásává tenné a nagyérdemű olvasó ezt a vélemény-nyilvánítási formát, mód lenne arra is, hogy akár parlamentin beszédben is hivatkozzunk a MHL olvasóinak véleményére. Készek vagyunk arra is, amit jelenleg a Magyar Nemzet honlapján tapasztalunk, hogy olvasóink által felvetett kérdéseket tegyünk fel.
Úgy látjuk, hogy az általunk Hasznosnak nevezett rovat is több figyelmet érdemelne. Sok olyan linket helyzetünk el itt, ami megkönnyíti az életet vagy az internetezést. Kértük korábban olvasóinkat, hogy osszák meg kedvenc internet helyeiket velünk, illetve a többi olvasóval.  Eddig ez a felhívás válasz nélkül maradt.

Talán szokatlan, hogy egy ilyen jellegű írással jelentkezünk. Nos épp azért kérjük, jelentkezzenek be minél többen a napi email értesítőre, hogy az ilyetén gondolatok inkább azon a csatornán jussnak el a rendszeres MHL olvasókhoz, mint így.
Néhány olvasónk nagy felelősséget rakott a vállunkra. Kifejtették többen, hogy elsődleges tájékozódási pontnak tekintenek, a MHL-on át nézik a világot. Ez megtisztelő, de valóban felelősség. megteszünk mindent, hogy aki ezt az utat választja, valóban tájékozott legyen. De csak akkor lesz, ha a Hasznos rovat linkjei között is bóklászik…
Kérjük tehát olvasóinkat legyenek aktívabbak, közvetlenebbek. Az internetet mi a demokrácia gyakorlás egyik új érdekes és értékes eszközének tekintjük. Ebbéli igyekezetünk csak akkor lesz eredményes, ha az internetező közönség nemcsak kattintgat és befogad, hanem aktívan véleményt is mond. Ígérjük, hogy minden olvasói aktivitás megsokszorozza a mi tevékenységünket is.

Ezekkel a gondolatokkal zárjuk a XX. századot. Az újat pedig, a nyerő XXI-et remélhetőleg olvasóink lelkesedésétől is hajtva, napokon belül megkezdjük. Jókívánságainkat is akkorra tartogatva köszöntünk minden olvasót:

a Szerkesztők
Vissza a kezdőlapra