Baktérium a világűrből??

Ha találós kérdésben tennénk fel, kicsoda Chandra Wickramasinghe, kevés jó választ kapnánk. Péntek óta a tudományos kérdések iránt fogékony újságok és internet oldalak kénytelenek foglalkozni vele és bejelentésével. Ez a szép hosszú nevű welszi úr 10 mérföldes magasságban olyan mikrobát fedezett fel, amelyről elképzelhetőnek tartja, hogy kívülről, a világűrből érkezett a földre.

Miért jutott Wickramasinghe erre a sokak szemében eretnek gondolatra?

Már tíz éve előállt az általa alkotott panspermia elnevezésű elmélettel, amely szerint az élet a Földre kívülről jött, meteorok, üstökösök hozták. (Mellesleg a középkorban is volt ilyen feltételezés, akkor csillagsugárzásról beszéltek.)

A Halley üstökös a tejúton
Élet volna rajta?

Az új mikroba ugyan valóban ismeretlen, de az sem kizárt, hogy ismert fajok rokona, s pusztán az a tény, hogy igen magasan lelt rá egy időjárás kutató léggömb, még nem bizonyíték, hogy biztosan kívülről jött.

Az azonban biztos, hogy tovább bővültek ismereteink arról, milyen szélsőséges körülmények között is lehet élettel találkozni.

A felvetést, hogy a léggömb útja során talált baktérium a Földön kívülről származik, már csak azért sem hiszem, mert a neves kutatónak mondott személyek elgondolásukat egy angol napilap, s nem valamely szaklap hasábjain tettők közre.

Nos, önök mit gondolnak, kedves olvasók:  a most talált mikroba a panspermia első objektív jele, vagy csupán egy ismert baktérium törzs új genusával állunk szemben? Várjuk véleményüket.

Surján László


Olvasói reakció(k)
Vissza a kezdőlapra