Friss hírek a jugoszláv helyzetről
Sztrájkok

Hét és fél ezer bányász sztrájkol

A kolubarai szénbányák felszíni fejtésének összesen mintegy hét és fél ezer bányásza lépett sztrájkba pénteken 18 órakor a szövetségi választási bizottság merev álláspontja miatt, vagyis, amiért nem hozta nyilvánosságra az elnökválasztásokon született valós eredményeket. Miodrag Rankovics, a sztrájkbizottság elnöke a B2-92 Rádiónak elmondta, a sztrájk addig fog tartani, amíg nem tesznek eleget az egyesült ellenzék követeléseinek. "Az igazgatók már jelezték, hogy szeretnének tárgyalni velünk. Ha ez megtörténik, akkor ismertetni fogjuk velük követeléseinket", mondta Rankovics, hangsúlyozva, "valamennyi bányász a sztrájk mellett van".

Sztrájk a pancsovai kőolajfinomító előtt is 19:13 Figyelmeztető sztrájk kezdődött szombat délután 3 óra körül a pancsovai kőolajfinomító előtt. A finomító ötven dolgozójának önkezdeményezésében született akció célja a népakarat tiszteletben nem tartása miatti elégedetlenség kifejezése volt, értesült a B2-92 Rádió a Pancsovai Televíziótól. A tiltakozók körülbelül egy óra hosszáig tartották zárlat alatt a finomító bejáratát, és ez alatt az idő alatt az üzemanyaggal megtöltött tartálykocsik sem hagyhatták el a gyár területét. A gyár vezetősége nem csatlakozott a sztrájkhoz, a tiltakozók viszont vasárnap 10 órára újabb akciót hirdettek, hétfőre pedig teljes munkabeszüntetést jelentettek be a pancsovai kőolajfinomítóban.

Kasza : Hétfőig várunk, nem tovább

Kasza József a VMSZ elnöke, az SZDE egyik vezetője bejelentette, hogy amennyiben nem ismerik el Vojiszláv Kostunica győzelmét, hétfőtől Szerbiában beszüntetik a munkát. „ A többi várossal együtt, megszervezzük a rendszer bojkottját. Ez az utolsó figyelmeztetés. Lezárjuk az utakat és az intézményekben is leáll a munka, csak a gyerekekkel nem manipulálunk” – mondta Kasza a mintegy 5000 szabadkai tiltakozó előtt.
 

Magyarázzák a bizonyítványt

Zsivkovics a szavazók számáról

Milorad Zsivkovics, a Szövetségi Statisztikai Intézet igazgatója és a szövetségi választási bizottság tagja a Szerbiai Rádió és Televíziónak adott nyilatkozatában közölte, hogy a választási végeredmények megállapításakor megállapítást nyert az is, hogy a választói névjegyzékeken összesen 7 249 831 szavazásra jogosult polgárt tartanak nyilván, nem pedig 7 861 421-et, mint ahogyan azt eredetileg közzétették. A különbség oka az igazgató szerint, hogy a választások napján Koszovó területén 368 szavazóhelyet ki sem nyitottak. Zsivkovics -- akinek nyilatkozatát valamennyi tájékoztató jelleg? műsorában sugározza a televízió -- szerint ezen a 368 szavazóhelyen 611 590 polgárt tartottak nyilván a választói névjegyzékekben , amiből következik, hogy a választásokat nem is lehetett feldolgozni 100 százalékban, hanem csak 96,55 százalékban.

"Ezért döntöttünk úgy, hogy a 7 249 831-et hirdetjük ki az ország teljes választótestületének", magyarázta Zsivkovics, aki szerint ez a különbség "nem hathat ki a választások végeredményére".
 

Kostunica javaslata

Vojiszlav Kostunica, Jugoszlávia új elnöke szombaton felszólította a szövetségi képviselőház mindkét házának elnökét, hogy újból számolják át a szeptember 24-én leadott szavazatokat, a szövetségi választási bizottság hivatalos adataiban felfedezhető számtalan ellentmondás miatt. "Már nem is kell összehasonlítani az ellenzék és a bizottság adatait..., elég, ha megnézik a szeptember 29-én kiadott Hivatalos lapot, majd elkezdenek kivonni és összeadni", írta Kostunica a Szrgya Bozsovicshoz (Köztársaságok Tanácsa) és Milomir Minicshez (Polgárok Tanácsa) intézett levelében.

A továbbiakban Kostunica egy közös bizottság létrehozását javasolja, melynek feladata a szavazatok újbóli átszámlálása lenne: "A bizottság munkájában részt vennének a baráti országok képviselői, az ellenzék és a baloldal képviselői, valamint a szövetségi választási bizottság képviselői", javasolta Kostunica, jelenti a Beta.
 

Csalási bizonyítékok

Velimir Ilics, Csacsak polgármestere szombati sajtótájékoztatóján a belgrádi Csukarica községből származó kitöltött szavazócédulákat mutatott fel, valamint rabok és katonák szavazócéduláit tartalmazó borítékokat, amelyeket pénteken este szállítottak a preljinai Diva magánpapírgyárba, megsemmisítés céljából. Ilics a 8628 (Presevo), a 9845 (Valjevo), a 4795 (Belgrád) és a 4466 (Vranje) számú katonai postáktól származó borítékokat mutatott be az újságíróknak, amelyekben az említett egységek katonáinak szavazócédulái voltak, bekeretezve az ellenzék jelöltjeivel, és a Kostunica neve előtti sorszámmal.

Ilics elmondta, a szavazócédulákat és a borítékokat péntek este, az ibari autóút zárlatának ideje alatt kapta egy "lelkiismeretes embertől", aki annak a teherautónak a kíséretében volt, amelyik a preljinai Diva magánpapírgyárba szállította a megsemmisítésre ítélt szavazócédulákat, jelenti a Beta.
 

Mladjan Dinkics, a G17 Plusz polgári szervezet végrehajtó igazgatója az ellenzék kragujeváci nagygyűlésén kijelentette, "Vojiszlav Kostunica Jugoszlávia új elnöke, mert rá szavazott a nép, a hadsereg és a rendőrség, és győzött, még akkor is, ha a rezsim 140 000 koszovói szavazatot konstruált a semmiből". A Koszovóban szolgálatot teljesítő nemzetközi missziók képviselői  ugyanis megerősítették korábbi állításaikat, mely szerint a múlt vasárnap megtartott választásokon összesen 44 905 szavazó vett részt a tartomány területén, közölték a Beta hírügynökséggel szombaton az UNMIK-hez közel álló hírforrások. Az ENSZ-misszió adatai szerint a szövetségi választásokon egyetlen koszovói albán szavazó sem vett részt.
 

Vissza a kezdőlapra