A CNN gyorshírben jelenti:
"Oroszország elismeri Kostunicát Jugoszlávia elnökének."

Ezzel megkezdődött a végjáték. Ha a hírt megerősítik, Milosevics körül elfogyott a levegő. A korábbi nem egyértelmű orosz nyilatkozatok oka vagy a tanácstalanság, vagy csak belpolitikia célú megnyugtatás.

Ennek fényében kell értelmezni az alábbi MTI híranyagot.

Megérkezett Belgrádba Igor Ivanov orosz külügyminiszter, hogy tárgyalásokat folytasson Vojiszlav Kostunicával és szerb pátriárkával. Elképzelhető az is, hogy találkozik Szlobodan Miloseviccsel. Az orosz politikusok megosztottak a jugoszláviai eseményeket illetően.

Az orosz külügyminiszter pénteken Belgrádba érkezett. A repülőtéren Zoran Novakovics jugoszláv külügyminiszter-helyettes fogadta. Ivanov az első külföldi külügyminiszter, aki a jugoszláv fővárosban jár, amióta Vojiszlav Kostunica ellenzéki vezető tömegtámogatással jugoszláv elnökké nyilvánította magát, miután megnyerte az elnökválasztást Szlobodan Milosevics államfővel szemben.
Ivanov megbeszélésre készült Zivadin Jovanovic jugoszláv külügyminiszterrel, Kostunicával és Pavle pátriárkával, a szerb ortodox egyház fejével. Mint az ITAR-TASZSZ fogalmazott, "nem kizárt", hogy Ivanov Miloseviccsel is tárgyal.

Közben Moszkvában Borislav Milosevics ottani jugoszláv nagykövet azt mondta a Reuters tévéadásának, hogy fivére "Belgrádban van, és találkozik Ivanovval".
Az orosz Duma elvette a jobboldali frakciók azon javaslatát, mely Jugoszlávia új elnökeként köszöntette volna Kostunicát.  Szeleznyov, a Duma kommunista alenöke sajnálkozott, hogy süket fülekre találtak Jugoszláviához intézett felhívásaik a konfliktus politikai eszközökkel való rendezésére, az alkotmánybíróság döntésének tiszteletben tartására. Szeleznyov azt is fájlalta, hogy "a Jugoszláviában kialakult káoszban - amelyet Kostunica sem tud irányítani - nem hallani a törvényesen megválasztott jugoszláv törvényhozás hangját". "Mindez a 1989-es romániai eseményekre vagy az 1991-es, illetve az 1993-as orosz változatokra emlékeztet" - mondta Szeleznyov, aki elismerte, hogy gyakorlatilag csak a tömegtájékoztatási eszközök jelentéseire épít értékítéletében.
A duma elnöke szerint Milosevicsnek és Kostunicának is eleget kellene tennie Vlagyimir Putyin elnök moszkvai meghívásának. Szeleznyov mielőbbi politikai párbeszédet sürgetett a jugoszláviai felek között, és arra figyelmeztetett, hogy Kostunica jelenlegi hatalma "illegitim és rövidéletű lesz".

Az orosz kormányfő tagadta, hogy menedéket ajánlottak volna Milosevicsnek. Kaszjanov szerint a menedékjog kérdése nincs napirenden.

Vissza a kezdőlapra