Zűrből zűrbe

Forró a levegő a kisgazdák körül. Székely Zoltán lebukása, Torgyán villa, de legfőképp az ezek árnyákában megbújó Környezetgazdálkodási Intézet. Székely megkapja majd a mit érdemel, a Torgyán ügy felfújt dolognak látszik, de ez a harmadik komoly dolog. Az intézetben nemcsak ésszerűtlen, hanem törvénytelennek látszó dolgok voltak, s a lehetetlen helyzetet rendezni kívánó miniszter és megbízott igazgató nem tudhatja maga mögött a pártot (FKGP). Legalábbis ez a sajtó üzenete, s Tímár György legyen a talpán, aki most itt tisztán lát. Ezért nem foglalkozunk még az ügy részleteivel. Visszatérünk rá, mihelyt hitelesen tudunk szólni. Itt jegyzem meg, hogy a tervek szerint Ligetvári miniszter úr lesz hétfő délután a Fidesz frakció vendége. 
Az alábbiakban néhány részlet Torgyán elnök úr számos hétvégi nyilatkozatának egyéikéből.


Részletek a Vasárnapi Újság 2000. november 5-i adásából

A Torgyán villa titka
Lakatos Pál Torgyán Józseffel beszélget

1997-ben az MSZP-SZDSZ hatalom 72 százalékos saját parlamenti többségével szavaztatta meg azt a törvénymódosítást, amelynek értelmében a vagyonnyilatkozatok három esztendeje titkosak. Most viszont, amikor az egyik koalíciós párt elnökét akarják kikezdeni, akkor farkast kiáltanak és bizottság felállítását sürgetik Torgyán József vagyoni helyzetének kivizsgálására. Sőt, az MSZP a saját törvénymódosításának a módosítását javasolja, de oly módon, hogy visszamenőleg azért az se legyen hatályos. Mindehhez könnyen elnyerik a hazai sajtó nagy részének feltétel nélküli támogatását, mert a médiumokat a CW-bank ügye, a Máté Lászlók  malmai, a Surányi Györgyök indián kaszinói, a Demszky Gáborok ingatlan ügyletei és milliárdos szereptévesztései valamiért továbbra sem érdeklik. 

Azt gondolom, minden normális közéleti személyiségtermészetesnek tartja a vagyoni nyilatkozatot és annak nyilvánosságra hozását. Hozzátéve persze azt, hogy a kötelezettség valamennyi érintettre vonatkozzék. Játsszunk végre nyílt kártyákkal, terítse ki mindenki mije van. Mondanom sem kell, a közvélemény is erre vár.
 
 

Lakatos Pál: A Torgyán-villa titkával foglalkozók azt mondják, hogy miniszter úrnak nagyon könnyű lenne mindent rendbe tenni, hogyha elővenné az 1998-as törvény szerint zárolt vagyonnyilatkozatát, azt a köz elé tárná, és azt mondaná, hogy kérem szépen, akkor ezt vallottam be, és most ez a vagyonom. 

Torgyán József: Ennek semmi akadálya nincs, ha a többi politikus is megteszi, de arra semmiképpen sem vagyok hajlandó, hogy úgy nézzen ki a dolog, minthogyha én valami tisztességtelen dolgot követtem volna el, és most mosakodnom kellene és a többi tisztességes felelősségre von engem. Tehát, hogy világos legyen a kérdés. A vagyonnyilatkozatom tökéletesen fedi a valóságot, a 90-es is, a 94-es is, a 98-as is. Abban semmi kivetnivaló vagy kifogásolnivaló nincsen. Egyébként én beadtam egy országgyűlési határozati javaslatot, amelyben 90-től az összes vezető politikus elszámoltatását kérem. Köztük magamat is. Kértem, hogy erre állítsanak fel vizsgálóbizottságot. 1996-ben is éltem már ezzel a jogommal, de akkor elutasítottak engem. Úgy látszik most valamiféle visszavágás van ezért.

1996-ban terjesztettem elő a vagyonszaporulat vizsgálatára vonatkozó országgyűlési határozati javaslatomat, igaz, akkor a Horn-villa építésével kapcsolatban, de sajnálatos módon lesöpörték az asztalról az én előterjesztésemet. 

Egyértelműen arcátlan hazudozás és rágalmazás folyt az én ügyemben és hogy mit jelentenek ezek a rágalmak, és mennyire nem lehet ellenük védekezni, hadd utaljak most vissza a Szanyi Tiborral kapcsolatos korábbi rágalmak sorozatára, amikor azt állították, hogy 800 millió forintot meg nem tudom én mennyi millió forintot adtam a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei 10-es számú választókerületi küzdelmekhez, meg annak kapcsán a Független Kisgazda- pártnak. Öt pert indított a megyei elnök úr, Balogh Gyula a Népszabadság, a 168 óra, és minden érintett ellen, mind az öt pert jogerősen megnyerte. 

Tehát én úgy gondolom, ugyanez a helyzet a mostani rágalomhadjárattal is, de akkor hadd térjek rá a tényekre. 1998. III. hó 16-án olyan két kilogrammnyi robbantószerrel, mégpedig a legerősebb robbantószerrel akartak eltörölni a föld színéről és akkor összeült a családi tanács, hiszen az újságokon keresztül követelték, hogy én távozzam el az Endrődy Sándor utcai ingatlanomból, ami a Rózsadomb tetején lévő valóban csodálatosan szép lakás.

Lakatos Pál: Ekkor a lakótársak szerették volna, hogyha elköltöznek onnan, merthogy vélték, akkor nyugodtabb lesz az életük.

Torgyán József: Pontosan így van, és én ezt értékelni is tudom, hiszen ők nem kötelesek a politika szennyének, mocskának kitenni magukat. 

Lakatos Pál: Székely Zoltán nyilatkozatát idézem, aki azt mondta, hogy ha Torgyán József el is tud számolni a tulajdonával, akkor meg kell nézni az adóbevallását is. Tehát, hogy arányban van-e ez a vagyonnyilatkozat, amit Ön most nyilvánosan tett, az adóbevallásával. Magyarul, fizetett-e adót utána?

Torgyán József: Arcátlan és buta megjegyzés. A bevallást minden évben elkészíti az Országgyűlési Hivatal és ő adja be, hiszen én más jövedelemmel nem rendelkezem, mint hivatalos jövedelemmel, amely után előre vonják le az adót és többnyire vissza szoktam kapni az adóelszámolás kapcsán pénzt.Vasárnapi hír:
Demonstráció Torgyán József épülő házánál

 Nem az épülő Torgyán-villa ellen tiltakozik a Független Ifjúság, hanem azért, hogy mindenki építhessen magának ilyen családi házat az országban - jelentette ki a szervezet elnöke. 
 A Független Ifjúság második tiltakozó akciójához, a XII. kerület Tállya utcai épület előtt csatlakoztak a battonyai gazdák is. Az agrárminiszter háza előtt huszan-harmincan jelentek meg, a vidékről előre jelzett több busznyi gazda elmaradt a megmozdulásról. A tüntetők "bort, búzát, villát mindenkinek" feliratú transzparenst helyeztek el, majd egy hordóra Torgyán Józsefet ábrázoló bábut állítottak. Ládi Mihály szerint, aki a FKGP- ből kilépve alapította meg a szervezetet elmondta: tisztességes munkából nem lehet olyan házat építeni, mint amilyen Torgyán József villája.Magyarországon pillanatnyilag nem kisgazda párt van, hanem egy Torgyán-féle családi vállalkozás, a korlátlanul felelőtlenkedők társasága -jelentette ki a tüntetésen Ládi Mihály. A tiltakozók Torgyán József építkezéséhez sarlót, kalapácsot és malteres vödröt ajánlottak fel, utazásaihoz pedig egy földgömböt. 
A másik, önmagát legitimnek tartó Független Ifjúság az ellenzéki politikusok - köztük - Szekeres Imre, Kuncze Gábor - házánál szerveznek ellentüntetést. A Független Ifjúság országos elnöksége tiltakozik a nyolc hónapja leváltott korábbi vezetőinek azon akciója ellen, amelyben a"battonyai búzaégetőkkel" közösen demonstrációt szerveztek Torgyán József épülő háza elé. Gulyás Balázs főtitkár szerint a Független Ifjúság vasárnap tüntető volt vezetőit a tagság február közepén leváltotta, amelyet a Fővárosi Bíróság március 20-án hozott elsőfokú döntésével, az Imrédy Szabolcs vezette új elnökséget bejegyezte. 


 Hétfő reggel Bánk Attila frakcióvezető az Info rádióban, Horváth Béla szóvivó pedig az M1 műsorában arról szólt, hogy a kisgazdákat ért sorozatos és durva támadások kapcsolatban állnak a költségvetési szavazással. Az ellenzék szívesen venné, ha képtelenek lennének egységesen kiállni a koalíciós kormány költségvetése mellett. Bábk Attila véleménye szerint a zárószavazás után csillapodni fog az ellenük való támadás.