KISEBBSÉGI FIGYELŐ

UKRAJNA
2000. III. negyedév


GAZDASÁG

Szeptember 19-20-án, nagy érdeklődés mellett zajlott a Kijevi Kereskedelmi és Iparkamarában a magyar - ukrán üzletember fórum és árubemutató. A több mint 30 magyar cég - többek között a Taurus, a Bábolna, a Biogal, a Mol, a Dunafer - képviselőjét mintegy 170 ukrán vállalkozó kereste fel. A rendezvényt a Gazdasági Minisztérium és a Magyar Befektetési és Kereskedelemfejlesztési Kht. (ITD Hungary) égisze alatt a nyíregyházi Expo-East Kft. szervezte. A kétoldalú tárgyalások mellett a magyar érdeklődők felvilágosítást kaptak az ukrán piac sajátosságairól annak jegyében, hogy az ukrán gazdaság kedvező irányba fejlődik, idén először minden ágazata növekedést mutat. A vállalatok kedvező helyzetben vannak ahhoz, hogy a multinacionális cégek közeljövőben történő megjelenése előtt kialakítsák piaci pozíciójukat. A tájékoztatón elhangzott, hogy a mintegy 230 ukrajnai bank közül 10-l2 megfelelő nemzetközi akkreditációval rendelkezik. A privatizációban elsősorban a magyar kis- és középvállalatoknak vannak lehetőségeik. A kereskedelem bővítésének jelenleg a minőségtanúsítási rendszer a legnagyobb akadálya. Tekintettel azonban arra, hogy a belföldi fizetőképes kereslet szűkössége miatt elsődleges szerepe van az exportnak, szükséges lesz a nemzetközi szabványokhoz való alkalmazkodás, így ezen a téren is lehetőségekhez juthatnak a magyar beruházók. A fórumon elhangzott, hogy a termékgyártás kihelyezése javasolt a külföldi gyártók számára, a végtermékek behozatalát sújtó 20-30-40 %-os vám és ÁFA miatt. Az Ukrajnában érvényesülő nemzeti elbánás elve miatt azonban a külföldi vállalatok nem számolhatnak kedvezményekkel.

Az idei év első hét hónapjában 25%-kal bővült az ukrán - magyar kétoldalú kereskedelmi forgalom, ami így jelenleg közel 200 M USD.

A BNV keretei között rendezték meg a „Magyar Világ 2000” millenniumi kiállítást, amely a 2000. év kiemelkedő gazdasági rendezvénye volt. Az Új Kézfogás Közalapítvány jelentős anyagi támogatásával létrehozott rendezvényre a Kárpát-medence magyarlakta térségeiből, így Ukrajnából, Szlovákiából, Horvátországból, Jugoszláviából és Romániából érkeztek vállalkozók. A rendezvényen a termékek bemutatásán túl lehetőség nyílt gazdaság és kereskedelmi kapcsolatok kialakítására is. A rendezvény utolsó két napján az euro-régiós együttműködés lehetőségeiről tartottak a résztvevők eszmecserét.
 

BELPOLITIKA

Vaszil Durdinec ukrán katasztrófavédelmi miniszter tájékoztatása szerint a két évvel ezelőtti árvízkárok helyreállítási munkálatai során a megsemmilsült lakóházak közül 3000 házat építettek eddig újjá. Jelenleg még 400 ház felújítása van folyamatban. A 12000 megrongálódott házból pedig már csak 1000 ház munkálatainak befejezése van hátra. A 12 közúti híd mindegyikét újjáépítették. A tájékoztatásra a "Kárpátalja 2000" elnevezésű nemzetközi katasztrófavédelmi NATO gyakorlaton került sor. Durdinec miniszter a tájékoztatón külön köszönetet mondott a magyar kormánynak az árvíz idején nyújtott segítségért.

Az ukrán elnök október elején nevezte ki az új ukrán külügyminisztert, Anatolij Zlenkot. Zlenko korábban már volt külügyminiszter, valamint 1994 és 1997 között az ország állandó ENSZ képviselőjeként dolgozott. Ezután francia nagykövet, egyben UNESCO képviselő volt. Az elnök szerint a jövőben csak hangsúlyeltolódások, de stratégiai változás nem várható az ország külpolitikájában, hiszen azt nem a kormány, hanem az államfő határozza meg.
 

Vissza a kezdőlapraVissza a kisebbségi oldalra