Október 23-a New Yorkban
Az Egyesült Államok figyelmét sok más, elsősorban a saját esedékes elnökválasztásuk köti le. Az elnökjelöltek egyike sem hozta lázba az ittenieket, mindketten számíthatnak törzsközönségükre, táboraik lényegében azonosak, Bush egy hajszálnyit vezet. A meghatározó médiumok Gore nyílt vagy burkolt támogatói. Ha Bush győz, a média ellen ében győz. A választás előtti hang és zűrzavarban figyelemre méltó teljesítmény volt, hogy az itteni magyarság mind Pataki úrtól, New York állam kormányzójától, mind Guliani polgármester úrtól kapott egy-egy, a nap jelentőségét éltető nyilatkozatot. A kormányzóét vasárnap délután, a "központi ünnepségen" olvasták fel, a polgármesterét kedden, a főkonzulátuson rendezett ünnepi koncerthez kapcsolódóan.

A vasárnapi összejövetel ünnepi szónoka Kövér László volt. A Fidesz elnöke az elmúlt tíz év mérlegét meghúzva kijelentette: a jólét még nem érkezett meg, de Magyarország a térség dinamikusan fejlődő állama lett. New York magyarsága meleg szeretettel köszöntötte Varga Lászlót, aki négy évtizedet élt ebben a városban.

Az ünnepnapon a Magyar Házban volt baráti találkozó és ünnepi megemlékezés. Beszédet mondott Kövér László, Varga László, és Surján László. Noha az est témája a magyar belpolitika volt, különös tekintettel a médiákra, a felszólalásokban nem sikkadt el 56 gondolatköre sem.

A sort a főkonzulátusi koncert, amelyen Kodály és Erkel műveiből hallottunk részleteket, és az ezt követő fogadás zárta. Emelte az ünnepi hangulatot, hogy a koncertteremben és a fogadóteremben Ősze András kiállítását is láthattuk. Az Ősze hagyatékot gondozó alapítvány számos szobrot és sok festményt, rajzot hozott vissza New Yorkba, hiszen többségük itt keletkezett. Ma állandó helyük Ciprus, ahol Ősze felesége él, s ahol az alapítvány székhelye is van.

Ha mérleget vonunk, örömmel állapíthatjuk meg, hogy 56 megmozgatta az itteni magyarságot, és tényszerűen, hogy az ünnepnek nagy hatása az amerikaiakra nem volt. Ez azonban természetes is. Jövőre kicsit kerekebb, 45. számú lesz az évforduló, talán ezt jobban ki lehet használni.
 

Surján László
Vissza a kezdőlapra