Al Gore napjai meg vannak számlálva
Rendell visszarendelné Gore-t

A washingtoni taláros testület minden jel szerint kiheverhetetlen csapást mért Al Gore
elnöki reményeire.

Az amerikai szövetségi legfelsőbb bíróság kedden késő este 7:2 arányban alkotmányellenesnek minősítette és érvénytelenítette a floridai legfelsőbb bíróság múlt pénteki döntését, amely - Al Gore demokrata elnökjelölt kérésének eleget téve - elrendelte a továbbra is vitatottnak tartott floridai elnökválasztási szavazatok kézi átszámolását.


A versenytársak
A montírozott kép jó példája, hogyan lehet közvetve befolyásolni:
az előtérbe állítás egyik oldalról, a félig árnyékos arc a másikon.

A washingtoni legfőbb bírói testület washingtoni idő szerint kedden késő este kihirdetett döntése szerint a kézi szavazatszámlálás lebonyolítása az eddig adott feltételek mellett nem tenne eleget az alkotmányosság követelményeinek. Részben azért nem, mert nincs egész Floridában érvényes egységes mérce a szavazatszámláló gép által érvényesnek nem tekintett szavazólapok kézi átminősítésére, és ebből következően nem teljesül az egyenlő elbánás elvének, valamint a méltányos eljáráshoz való jognak az alkotmányos követelménye.

A taláros testület - miközben "visszaküldte" az ügyet a floridai legfelsőbb bírósághoz - megállapította: "további lényegbevágó munka elvégzése nélkül" nem szabad lebonyolítani a kézi számlálást. Emellett a bírák többsége (5:4 arányban) olyan álláspontra helyezkedett, hogy az alkotmányossági hiányt nem is lehet jogszerűen kiküszöbölni az adott időkereteken belül. Ennek megkísérlését azonban kifejezetten nem "tiltotta meg" a floridai legfelsőbb bíróságnak, ami - megfigyelők általános véleménye szerint - szépségtapasz lehet Gore számára.

Az elnökválasztó elektoroknak december 18-án, jövő hétfőn meg kell választaniuk az amerikai elnököt. Addig - vélekednek egybehangzóan a szakértők - gyakorlatilag kivitelezhetetlen, hogy: - megállapodjanak, milyen egységes szempontrendszer szerint lehetne Florida összes érintett megyéjében érvényessé átminősíteni a szavazatszámláló gép által érvénytelennek minősített (mert nem tökéletesen átlyukasztott) lyukkártya-szerű szavazólapokat, - e szempontrendszer birtokában egész Florida államban lebonyolítsák a voksok kézi átvizsgálását, - és mindezek után még megfelelő időt is biztosítsanak a felek esetleges jogi kifogásainak elbírálására.

Ráadásul nem is garantált, hogy lenne egyáltalán idő december 18-ig folytatni ezt a fent vázolt teendősort: sokkal valószínűbb, hogy a tényleges határnap december 13., szerda, s ezt teljesen lehetetlen tartani.

Az amerikai legfelsőbb bíróság ugyanis utalt arra az előírásra, amely december 12-ében jelölte meg az állami elektori listák hivatalos leadásának "biztonságos" határidejét. E "biztonságosság" azt jelenti, hogy az addig leadott névsort kötelező figyelembe venni az 538 tagú országos elektori testület összeállításakor. A december 12. és 18. között leadott elektori névsor a törvény értelmében diszkvalifikálható. E tényre tekintettel lépett már kedden a republikánus többségű floridai törvényhozás képviselőháza, és jelölte ki az állam 25, Busht támogató elnökválasztó elektorát. A lista szentesítéséhez már csak a floridai szenátus igenje hiányzik.

Az amerikai legfelsőbb bíróság döntéséből pedig kiviláglik, hogy ha a floridai szenátus szerdán kimondja ezt az igent, akkor a további jogvitákra, kézi újraszámlálásra már nincs is további mód.

James Baker volt amerikai külügyminiszter, George Bush republikánus elnökjelölt megbízottja olyan nyilatkozatot tett, hogy Bush elégedett az amerikai legfelsőbb bíróság döntésével.

Ed Rendell, az amerikai Demokrata Párt országos bizottságának elnöke visszalépésre szólította fel Al Gore-t. Gore és alelnökjelöltje, Joseph Lieberman azonban közölte: a terjedelmes és összetett legfelsőbb bírósági döntést egyelőre tanulmányozzák, és szerdáig nem tesznek érdemi, hivatalos nyilatkozatot. (Ez a közlés washingtoni idő szerint nem sokkal kedd éjfél előtt hangzott el.) Demokrata kampányilletékesek és pártpolitikusok számos különféle forrás szerint úgy vélekedtek, hogy Gore elnöki ambíciói "kétségbeejtő" helyzetbe kerültek.

MTI alapján
Vissza a kezdőlapra