Választások
2000. október 8-án
 

A választások vasárnapján három egészen eltérő választás zajlott. Közöttük nincs összefüggés. Talán a legkevésbé jelentős a balatonfüredi, mégis ezt emeljük ki. A ciklus második felében ugyanis 1992 táján sorra a szocialista jelöltek nyertek az időközi választásokon. Balatonfüreden - és az ország sok más pontján - azonban a mai koalíció győzni tudott. Pedig az MSZP jelöltjét a KDNP is támogatta…  Másik örömünk a Vajdaság, 18 esélyből 17 a VMSZ kezében.

Lengyel elnökválasztás

Amint gyorshírben jeleztük, az eddigi baloldali elnök, Kwasniewski  megnyerte - már az első fordulóban a választásokat. Megint balra lendülne az inga? Most itt másról van szó. Kwasniewski képes volt valóban pártok feletti elnökként viselkedni. Volt jó szava jobbra és tudott elhatárolódni régi "elvtársaitól". Sajnos, erre az elmúlt tíz évben Magyarországon nem láttunk jó példát.

Vajdasági Autonóm Tartomány: képviselő választás

A Vajdasági Magyar Szövetségnek 17 mandátuma van a Vajdaság Autonóm Tartomány Képviselőházában. A választások első körében, szeptember 24-én négy képviselő jutott be, a második körben, október 8-án viszont a VMSZ mindegyik képviselőjelöltje nyert.

A VMSZ tartományi képviselői:
 

Bacskulin István (Kanizsa), Berkovics György (Csóka), Biacsi Antal (Szabadka),
Dr. Burány Béla (Zenta), Egeresi Sándor (Topolya), Fehér István (Topolya),
Horváth László (Kishegyes), Ispánovics István (Szabadka), Juhász Attila (Zenta),
Kern Imre (Szabadka), Kucsera Géza (Szabadka), Nacsa István (Ada),
Pásztor István (Szabadka), Puskás Károly (Kanizsa), Teleki Júlia (Becse),
Dr. Tóth Tivadar (Szabadka), Varga F. József (Becse).


A nem hivatalos, első eredmények szerint a parlament 120 mandátumából a Szerbiai Demokratikus Ellenzék 118 mandátumot tud magáénak.

Honlapcim:     http://www.vmsz.org.yu
E-mail:           office@vmsz.org.yu

Gratulálunk a VMSZ eredményeinek!

Balatonfüred

Koalíciós győzelem. Az SZDSZ nem jutott be a testületbe.

Időszaki polgármester és önkormányzati választás volt, s bár nem elsöprő fölénnyel, de győzött a Fidesz, MDF, FKGP és MKDSZ közös jelöltje: Pálfy Sándor, az eddigi és a testület egyes tagjai által megbuktatni szándékozott polgármester. A részletes adatokra még visszatérünk.
 

Vissza a kezdőlapra