Lieberman a hit szerepéről
Milyen is az amerikai vallásszabadság?
 
Lieberman szenátor, aki köztudomásúan vallásos zsidó, s mint ilyen az első az amerikai alelnök jelöltek között, a vallásnak a jelenleginél nagyobb teret kíván adni a közéletben. A vallás - felfogása szerint - a közösen vallott értékek forrása s egyben az amerikai kultúrában jelenleg tapasztalható érték vákuum hatásos ellenszere.

Lieberman a Mi Asszonyunk Katolikus Egyetem 600 hallgatja előtt beszélt, s kifejtette: túl messze mentünk, elszakítottuk az értékeket természetes forrásuktól. Ha nincs meg a magasabb törvénnyel való kapcsolat, egyre nehezebben fognak az emberek felelni olyan fontos kérdésekre, mint "Mi rossz van a hazugságban vagy a lopásban? Miért ne lehetne a konfliktusokat erőszakkal lezárni? Miért rossz dolog megcsalni házastársadat, szennyezni a környezetet, becsapni a vevődet?"

A vallás - mondta az alelnök jelölt - közös alapja mindazon értékeknek, amelyeket ma még kevesen vonnak kétségbe (erőszak mentesség, emberi jogok, mások tisztelete).

Sajnos, ma Amerikában vagy nálunk Magyarországon, sokak szemében elfogadhatatlan, ha vallási kérdésekről a nyilvánosság előtt esik szó. Lieberman kész ezen változtatni, érdemes követni a példáját. Hiszen vétkesek között cinkos aki néma…

A New York Times cikke alapján
Vissza a kezdőlapra