200 éve született Vörösmarty Mihály
1800. december 1. - 2000. december 1.
Tisztelt Olvasó!

Ma 200 éve született Vörösmarty Mihály, a Szózat költője. Gondolataival rendszeresen szembesülünk ünnepeinken. Hymnus című költeménye is a haza sorsával foglakozik, nem kevésbé nemes eszmények megfogalmazásával. Európai csatlakozásunk küszöbén különösen most, de úgy hiszem a jövőben is aktuális itt megfogalmazott üzenete. Honlapunk három napon át emlékezik meg egyik legnagyobb költőnk születésnapjáról.

Dr. Jávor András

 

Hymnus (részlet)
 

Isten segíts! Népeknek istene!
Tedd jóra munkássá e nemzetet, 
Hogy amihez fog óriás keze,
Végére hajtson minden kezdetet.
Add, hogy mit emberész és kéz kivívhat,
Ne várja mástól, mint szerencsedíjat.

 

"A bujdosók" című tragédia - bizonyos részek kihagyásával - 1830-ban jelent meg nyomtatásban. Színpadra vitelét  akkor sosem engedélyezte a cenzúra. Az 1842-es cenzornak becsületére legyen mondva meg is okolta véleményét: „A tárgyalt eszmék és a szereplők legnagyobb részének jellemzése, különösen színházi előadás esetén a nézőben a királyi méltóságot sértő és a kötelező alattvalói hűséget nagyban romboló tendenciát támaszthat... Az alattvalók az Alkotmányra hivatkozva megtagadják az engedelmességet...” és végül: „A mű színpadra semmilyen körülmények között nem bocsátható.”

Idén azonban a Térszínház jóvoltából színpadra került Vörösmarty Mihály tragédiája. Az ősbemutatót november második felében tartották. Ma, december 1-jén, valamint 4-én és 5-én további előadásokra kerül sor a Zichy-kastély kis színpadán (Budapest, 1033. Fő tér 1. Tel: 214-5431).
Több mint másfél évszázad után végre életre kelhettek Vörösmarty merész és lázító gondolatai az engedetlenségről, az alkotmányosságról, hadd bátorítsák magyarságunkat és folytonosságunkat a XIX. század nagy magyar költőjének színpadon még el nem hangzott szavai.

Vissza a kezdőlapra