Magyar temető a bécsi Stephanskirche alatt

Az időszámításunk utáni 9. századból származó magyar temetőt találtak a Bécs jelképének számító templom, a Stephanskirche alatt folytatott ásatások során, amelyek teljesen felforgatják a templomról szóló eddigi ismereteket.

    Mint Christa Hofert-Farka, az osztrák Szövetségi Műemléki Hivatal (BDA) munkatársa az MTI-nek elmondta: a templom alatt talált számos rétegben alul, mintegy 2,5-3 méter mélyen van az a temető, amelyben több sírt, s ezekben több egyértelműen magyar származású tárgyat, nevezetesen egy fülbevalót, egy nyílhegyet és egy kést találtak. A magyar vonatkozású réteg alatti következő emlék a római korból, a 4. századból származik.

     A Stephanskirche alatt körülbelül egy éve folynak az ásatások, amelyekre abból az alkalomból került sor, hogy a templomban új fűtési rendszert építenek, s a BDA sietett menteni a menthetőt. A megtalált legalsó réteg tehát a 4. századi, római kori temető, utána következik a "magyar" temető. Két méter mélységben van az első román kori alapozás, majd egy román kori padlózat, 1 méteres mélységben keveredik a második alapozás, a román kori padlózat és a barokk sírok sora, fél méterre a föld alatt a gótikus előzményekbe ágyazódó barokk sírok, s velük egy szinten 15. századi gótikus padlatok következnek. A munkát különösen nehezítette, hogy a számos átépítés során a rétegek össze-vissza keveredtek.

MTI
Vissza a kezdőlapra