Collegium Hungaricum Juventutis Occidentalis (CHJO)
Sajtótájékoztató

ÚJABB  ÖSZTÖNDÍJPÁLYÁZAT  MAGYARORSZÁGRA
A CHJO PROGRAM MÁSODIK ÉVE

Az elmúlt év folyamán, a Külföldi Magyar Cserkészszövetség és a nyugati régió 9 magyar kulturális és oktató közösségének támogatásával, dr. Tarján Gábor benyújtotta  közös kérelmünket  az Oktatásügyi Minisztériumba (OM) ösztöndíjak létesítéséért, a nyugati szórványok magyar ifjúságának részére. Az OM elfogadta a javaslatot, és 30 ösztöndíjat engedélyezett a 2000/2001 tanévre, (20-at az északi, 10-et a déli félteke pályázóinak). Célunk: az eljövendö évtizedekben a nyugati magyarság részére vezetési erőtartalékot nevelni. Örömmel jelentjük, hogy az első félév sikeresen fejeződött be, és az OM további 30, 2-szemeszteres ösztöndíjat engedélyezett a következő, 2001/2002 tanévre.

A jelenlegi tanévre a 30 sikeres pályázó a következő országok magyar szórványaiból érkezett:
USA, Kanada, Brazília, Venezuela, Svédország, Norvégia, Franciaország, Németország, Ausztrália.
Köztük van Dobos László, a kiváló felvidéki író norvég-magyar unokája, Bodnár Gábor két unokája, Svédországból egy fiatal, nemzetközileg ismert európai Internet riporter. Az eddigi eredmény és nyugati fiataljaink reakciójának illusztrálására, hadd idézzünk budapesti leveleikből:

Svédország,  Fahlström Teréz: "…Nagyon örülök, hogy megkaptam ezt az ösztöndíjat, és úgy érzem, hogy nagyon sokat fejlődtem a magyar nyelvben és sok mindent tanultam a magyarságról. A magyar nyelven kívül a magyar kultúráról is tanulunk, ami nagyon hasznos lesz nekem, mert Svédországban nem voltam cserkész és soha nem tanultam magyar történelmet, irodalmat. Otthon nem beszélünk magyarul, csak édesanyám magyar. Biztos vagyok abban, hogy ez az év nagyon sokat fog jelenteni életemben."

 USA,  Schaffer Krisztina: "Nagyon hálás vagyok, hogy megkaptam a lehetőséget, hogy Magyarországon tanulhassak. Tanáraink nagyon kedvesek, örömmel és teljes szívvel tanítanak minket. Nagyon klasszak a kirándulások, amit szerveztek nekünk. Már voltam Egerben, Pécsen, Kecskeméten és Erdélyben. Ezeken a kirándulásokon sok történelmet, földrajzot és népi hagyományokat tanultunk. Társaimmal nagyon jól kijövünk egymással, együtt tanulunk, sokat nevetünk és bulizunk… A tanév után Kaliforniában át szeretném adni családomnak, barátaimnak és a cserkészeknek, amit tanultam.  Büszke vagyok arra, hogy magyar vagyok.  Minden diáknak ajánlom ezt a lehetőséget…"

Németország,  Varga Daniela: "Nagyon szeretek itt lenni, mert jó a program, jók a tanárok és szép kirándulásokon vettünk részt. Először voltam az Őrségben és voltam Erdélyben is. Élvezem a budapesti életet – az operát, a színházat és nap mint nap gyönyörködök a városban. E szép élmények mellett megismertem az itt élő emberek nehézségeit, a szegénységet, a rossz szociális rendszert és a mindennapi problémákat. Figyelem a politikát és kezdek részévé válni ennek a népnek. Ittlétemnek köszönhető, hogy megnőtt bennem a magyarságtudat. Hazatérve a nemzetközi kapcsolatokkal szeretnék foglalkozni, Magyarországot és érdekeit képviselni és segíteni, hogy megerősödjön és belépjen az EU- ba."

 USA, Horváth Csaba: "Nagyon sokat fejlődött a magyar nyelvtudásom és a magyarságismeretem is. Ha érdekelnek ezek a témák, akkor ajánlom, hogy pályázd meg ezt az ösztöndíjat, sok hasznod lehet belőle. Nagyon is megérte nekem, hogy eljöjjek erre az évre?"

A szeptemberben kezdődő, 2001/2002 tanévre az új pályázat  benyújtási határideje:  2001. április 15.

A pályázatról részletes tájékoztatás kapható a következő címeken:  http://www.magyar.org/ahea/chjoc
Telefon:  973-772-8810
Fax: 973-772-5145
E-mail:  CHJOCollegium@aol.com
Levél cim: CHJO,  POB 57, Garfield, NJ 07026  USA

                                                                                                                        / Cseh Tibor /
 

Vissza a kezdőlapra