Az új esztendőben éljünk csendességben!
A csangomagyar levelező listán jött az alábbi írás. nehéz olvasmány, s nem a nyelvjárási eltérések s nem az esetleges gépelési hibák miatt. Mire megérted, könny gyűlik a szemedbe.
Az új évszázadra is jut feladat bőven.


000 15:48:07 +0100 (CET)
From: Duma Andras <dumaistvan@freemail.hu>
To: csangomagyar@egroups.com

                 UJ ÉV Klézsén  2000/2001/ben

Klézse egy moldavoi Magyar település ahol  7000 lélek magyar eredeti Az  öntudat nogyon zavarass  és nem tudgyák a mai nap minek volyák magukat ramánok vagy magyarok.
Ma  észokán sokan el mennek hejgetni bóldag ui évet  hirdetni, Esze csoportasulnak  diszkókban magán szervezésekben és még  más módszert  keresnek néha meg halgothatunk régi  verseket magyar verseket énekekben .

Az uj estendőben
Éjünk csendségben
……………………….

De valami uj. dolog is történik .
A Buda részin még délben meg jelentkezet 7 szép lyihány Aki gyönyörüen beszélgetik a magyar nyelvet és  viccelgetnek magyarul,
Ezek a tiszta lelkek  a Szeret -Klézse alapítvány házához jöttek hagy  a szilveszteri északára készulyenek .Ide meg érkezet ugye egy székely furulyás késón két barátja hogy okis szilveszterezzenek Klézsén csángó foldön,

Köszönöm Ségercz Feri  jó szórakozást.

De sajna az  alapítvány háza még nem kész,  annyit pénz hiányáért mint más egyebekért mint idó. Volohogy az év végiig bár csak egy része az  épuletnek legyen kész de sojnos. Nem kész a víz használata még nem lehet használni a kagylót nincs . A konyhába minden ami kel taván szük. a hely. Egyik szoba használva van a tanáraktól, másik még nincs készen. Az uj szárnya az épuletnek még most épül.
De mégis ezek a fijotaolok nem várhatnak, Tyúk Szeriek es jelentkeznek és még nem az egy szervezetnek a tagjai, ők úgy gondolják hagy magyarak és ha még nincses minden úgy ahogy kel okis úgy érzik hogy ide tortoznok , A lánykák ételt hoztok a legények csángós barval kénálkotdtak és Feri két csángóval a mi zeneinket énekelnek.
 

Nehéz de meg vannak már benik a jövó.  Ugye még akar is ha még sokat kel tegyunk értik.
Samaskán is szerveszkedik a Klézsei helyi MCSMSZ szervezet.
Holtam hogy Benke Pali és Grácijánval szép  UJ évet szerveznek ,

Boldog ui. évet ezredet és haszu életet  a jó akaratú embereknek.

Tisztelettel Duma András
 
 
 

Vissza a kezdőlapra