Fővárosi szomorújáték
Reflektor fénybe került a fővárosi közgyűlés. A villamos ügy hátteréről és a várható fejleményekről kérdezzük Deák Andrást, a Fidesz-MDF-MKDSZ frakció helyettes vezetőjét.

Surján: Mikor kezdődött a villamos ügy?
Deák: Tavaly novemberben tudta meg Vajda alpolgármester úr, hogy van egy ilyen lehetőség.

Surján: Hogyan viszonyult a gondolathoz a polgári frakció?
Deák: Magam kezdetektől mellette voltam. Volt, aki - már csak a koalíció elleni bizalmatlanság okán is -drágának tartotta az árat. A frakció csak most a hét elején alakította ki az álláspontját, és döntött a támogatás mellett.

Surján: A főpolgármester vajon miért ellenezte?
Deák: Furcsa lesz, amit mondok, de igaz. Szubjektív okokból.

Surján: Csak nem azért, mert nem az ő ötlete?
Deák: Nem, másról van szó. A két alpolgármester, Vajda és Atkári utálják egymást. Atkári először elodázta a kérdést: vizsgálja meg egy bizottság az ügyet. Meglepetésére a bizottság pártolta a vásárlást. Ennek ellenére Atkári kijelentette: nincs rá pénz. Mivel pénzügyekben csak az ő szava számít a főpolgármesternek, ez megszabta Demszky hozzáállását.

Surján: Szomorú, hogy ilyen kérdések befolyásolhatják az ügyeket.
Deák: Szomorú is, meg nevetséges is. Régi mondás, sírva vigad a magyar…

Surján: Miért kellett a költségvetés előtt tárgyalni az ügyet?
Deák: Szorított a határidő.

Surján: Amit állítólag meghosszabbítottak.
Deák: Ez csak szavazás után derült ki. Demszky azt hitte, hogy elég megfenyegetnie a koalíció szakadásával az MSZP-t s beállnak a sorba, ahogy eddig tették. Azt sem gondolta, hogy a polgári frakció majdnem teljes létszámban jelen lesz, s kenyértörésre vihető a dolog. Amikor látta a veszélyt, kapkodni kezdett. Lehet, hogy ekkor kérte meg a hosszabbítást? Nem tudom.

Surján: Mi lesz most az MSZP-SZDSZ koalícióval?
Deák: Mi lenne?

Surján: Demszky szerint felbomlott.
Deák: Az MSZP szerint nem. Demszky sértett, a szocialisták meg adnak neki egy pohár vizet. Hátha lehiggad. Komolytalan az egész társaság.

Surján: Példa?
Deák: A szavazás után Demszky és Atkári felhúzott orral kivonultak, s távollétük miatt a közgyűlésben a koalíciós többség nem tudta keresztülvinni azt a szándékát, hogy egy újabb hitelfelvételi tárgyalás kezdődhessen.

Surján: Nem lehet könnyű egy ilyen légkörű közgyűlésben dolgozni.
Deák: Mi mindig szakmai döntésekre törekszünk. Ezért jó néhány ügyben egyhangú a szavazás. Ha a koalíció vitázik, mi a szakmailag indokolt oldalhoz állunk. A magas házak ügyében például a szabaddemokratákkal értettünk egyet: nem kell ilyen épület Budapest közepén.

Surján: Demszky pártelnökként azzal állt elő, hogy ami jól működik a fővárosban, az jó lesz az egész országban.
Deák: Szomorú lenne, ha érzelmek, ha személyek iránti rokonszenv vagy ellenszenv lenne az országos politika mozgatója is. A fővárosi SZDSZ pszichológiailag alkalmatlan bárminek a vezetésére.

Surján: Köszönöm a beszélgetést.

Vissza a kezdőlapra