Fővárosi csata
Demszky koalíciós gondjai

A szabaddemokraták fővárosi frakciója foglal majd állást arról, milyen rendszerben, milyen döntéshozatali mechanizmust javasolva fogjuk működtetni a várost. Demszky utalt arra, hogy 1990 és 1994 között kisebbségben irányította Budapestet.

A jelenlegi helyzet szerint a jövő héten csak akkor lesz elfogadott költségvetése a fővárosnak, ha azt az SZDSZ a Fidesszel együtt szavazza meg. Semmi nem indokolja, hogy a szocialisták megszavazzák a főpolgármester által immár elismerten SZDSZ-es költségvetési tervezetet. Ezt egyébként a szabad demokrata főpolgármester-helyettes az akkor még érvényes koalíciós szerződéssel ellentétesen, a szocialistákkal való egyeztetés nélkül nyújtotta be. A szocialisták szeretnék, ha a költségvetés végleges formájába beépülne az ő elképzelésük is. A több mint 280 milliárd forintos tervezetet a hannoveri villamos-vásárlás költségével együtt, összesen 5,6 százalékkal érintenék a szocialista módosítások.
A helyzet azért is áttekinthetetlen, mert tájékozódásunk szerint a Fidesz-MDF-MKDSZ frakció tagjai még nem kapták kézhez a költségvetés végleges változatát. Álláspontjuk kialakítása ismét, mindt mindig szakmai megfontolásokon múlik majd, de alapszabály, hogy a költségvetést mindig a kormányzó erőknek kell megszavazniuk.
 

Vissza a kezdőlapra