DÜNNYÖGŐ
Az a bizonyos harmadik oldal! A ma ötvenesek ifjabb korában az akkor még fekete-fehér magyar királyi (azaz inkább egypárti) televízióban esténként egy vitatható múltú úriember (azaz inkább elvtárs) az érem harmadik oldalának apropóján humorizált velünk. Tehette, hiszen az éremnek akkor még hátoldala sem lehetett, nem hogy harmadik. A kisember pedig kuncogva hitte, hogy most aztán az ő nevében, az ő szíve szerint is megmondták a nagyokosoknak. Akik a napi poént természetesen központi előegyeztetve rendelték az illetőn keresztül. S valószínűleg ők röhögtek a legjobban. Persze rajtunk!
A harmadik oldal újra itt a nyakunkon, újra kísért. A szép új világ lehetőségei szerint azonban kiszélesedett, most már egy egész országé. Azaz fogalmazzunk ennél pontosabban! Ez a harmadik oldal most birtokos, birtoka pedig Magyarország. A poén szerint a Harmadik Oldal Magyarországa. Jó poén - mondhatnánk: rendelt poén - mondhatnánk: vitatható múltú úriemberek által előadandó poén. Hátha a kisember megeszi, sajátjaként, "szívhangjaként" megemészti. Labilis a hitele, akár a pénzérme harmadik oldalának. Élére állított érmével nem fizetni szoktak, az inkább mindig gyermeteg bűvészmutatvány!

Ám számoljunk csak ezzel a Harmadik Oldallal például Tolna megyében! Mert hiszen miért is ne kellene vele számolnunk?! A párton kívüli teljesen függetlenek kényszerpártjaként elér átlagosan "küszöbnyi" öt százalékot. No, ne legyünk ennyire szerénytelenek, tegyük inkább 10-12 százalékra! Mire jó ez? Tolna megyei harmadik oldalos egyéni képviselőjelölt parlamentbe juttatására semmiképpen sem elég. A mindössze négy helynyi megyei listás körbe kerüléshez jóval több kellene. Persze el nem vesznek ezek a szavazatok, "mennek fölfelé" országos listára. És onnan bejuttat valakit Tolna megye.

A mi Tolna megyei harmadik oldalunk így azután somogyi vagy baranyai vagy pesti lesz. Mennyire vág ez minket kupán - kérdezhetnénk aktuális szójátékkal. Baj ez nekünk? A választ ki-ki a maga Tolna megyeisége fokának megfelelően megadhatja. Az igazi bizonytalanságot azonban nem ez jelenti. Sokkal inkább a harmadik oldalosok "függetlensége". Hogy kitől is függetlenek, az majd a kormányalakításnál, koalíciókötésnél derül csak ki. Az ő lényegük ez. Általában annyira függetlenek, hogy csak a hatalomosztás pillanatában ismerjük meg igazi programjukat. Többségük persze ilyenkor erősen "elpirul".

HOME: eddig szép angol szónak hittük, mostantól magyar is. Mármint szó, betűszó. Szépnek már nem annyira az! Hogy miért HOM+E? Mert egyelőre szemérmesen egyesület. Amíg az Alkotmánybíróság el nem magyarázza, hogy miért párt is ok valójában. A home angol szó elsőre otthont jelent. Azután, ha szegények használják, menedéket. Ha pedig sportolók, akkor célt. No ugye, így már érthető?! "Szegényeknek "céljaik" vannak! Miért szegények? Mert külön-külön állítólag egyedül érzik magukat. S mi a céljuk? A Kossuth téri húsos fazék részbeni körbeülése. Ám mindez a két nagynak tett előzetes hűségeskü nélkül.

Én inkább maradok a "hűség"-nél. Magyarul is, sőt latinul(!) is (=Fides)

sisti
Vissza a kezdőlapra