Amerikai emberi jogi jelentés Magyarországról
 • Az amerikai emberi jogi jelentés Magyarországgal foglalkozó része (angol)
 • Kapcsolódó anyag: Niemetz Ági írása New York-ból

 • Magyarországon a hatóságok általában tiszteletben tartják az állampolgárok emberi jogait, de bizonyos területeken vannak problémák, állapította meg szokásos éves emberi jogi jelentésében az amerikai külügyminisztérium, jelenti a Magyar Távirati Iroda. A 2000. évre vonatkozó jelentés szerint továbbra is van antiszemita és rasszista diszkrimináció Magyarországon, de az év során nem történtek újabb támadások. Továbbra is súlyos probléma a romák hátrányos megkülönböztetése és a nők elleni erőszak. A lakosság 25 százaléka szegénységben él. A sajtószabadságról megállapítja egyebek közt, hogy noha bizonyos hírmagyarázó műsorok a közmédiában gyakran szolgálnak jobboldali nézetek hirdetésére, a fő hírműsorok zömében politikailag semlegesek.

  A hétfőn közzétett jelentés szerint továbbra is vannak értesülések rendőri túlkapásokról, bár ezek gyakorisága csökkent az előző évhez képest. A rendőrségi visszaéléseknek, mint amilyen a gyanúsítottak verése, a túlzott erő alkalmazása velük szemben, a zaklatás, leggyakoribb áldozatai a romák és a sötétbőrű külföldi állampolgárok. Kínzásról azonban nem érkezett hír. A rendőrség gyakran zaklatja a magyarországi lakhellyel rendelkező külföldieket, főleg a nem európaiakat, és időnként közömbösséget mutat az utcai bűncselekmény áldozatává vált külföldiek iránt, olvasható a jelentésben. A külföldiekkel kapcsolatos bánásmódot ecsetelve a jelentés többször is említést tesz arról a 30 éves kameruni állampolgárról, aki 2000. december 18-án kitoloncolás során életét vesztette. A börtönök zsúfoltak, de megfelelnek a minimális nemzetközi szabványoknak. A foglyok között végzett 1999-es felmérés azt mutatta, hogy nem létezik a börtönszemélyzet általi túlkapások problémája, közli a jelentés, amelyet az MTI ismertet.

  A sajtó- és szólásszabadságról szólva a jelentés azt írja, hogy azt a kormány a gyakorlatban tiszteletben tartja, bár az év során a FIDESZ vezette koalíciós kormány az állami tulajdonú médiában a személyi döntésekre gyakorolt befolyása révén aktív kísérleteket tett a hírszolgáltatás vélt baloldali elfogultságának kiegyensúlyozására.

  Mindazonáltal a nézetek és vélemények széles skálája elérhető az erősen versengő nyomtatott és elektronikus sajtóban, áll az MTI jelentésében. Az amerikai emberi jogi jelentés Magyarországgal foglalkozó 27 oldalas része elérhető az interneten.

  Vissza a kezdőlapra