Erőszak a tv műsorokban
Az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT) honlapján olvasható elemzés az RTL Klub és a tv2 nem zenés műsoraiban és a gyermekműsorokban vizsgálta az adások erőszaktartalmát 2000-ben nyáron és ősszel, egy-egy hétig tartó időszakban. A két kereskedelmi csatorna műsorszolgáltatási jegyzőkönyveinek adataiból kiderül, hogy a tv2 napi átlagos műsorideje hosszabb, mint az RTL Klubé: a kétszer egy hét alatt a tv2-n 160, az RTL-en 135 órán keresztül voltak láthatóak a vizsgált műsorok.

A vizsgált időszakban az RTL Klub műsoraiban több mint 17 órán keresztül sugároztak erőszakos jeleneteket, a tv2-nél valamivel kevesebb, mint 12 órán át - áll a tanulmányban. A vizsgált időszakok valamennyi műsorsávjában az RTL Klubnál a műsoridő 13 százaléka tartalmazott agresszív jeleneteket, a tv2-nél ugyanez az arány 7 százalék. A tv2-n 19 műsorperc telt el két agresszív jelenet között, az RTL Klubnál viszont csak 10 perc. Az erőszakos jelenetek mindkét adón sűrűsödtek a délutáni és az esti órákban.

Az erőszakos jelenetek vizsgálata az elemzők szerint arról is árulkodik, hogy a tv2-n az agresszió bemutatása valamivel naturálisabban történt: ezen a csatornán többször láthattak a nézők gyilkosságot, vagy gyilkossági kísérletet, de kétszer gyakoribbak voltak azok a műsorrészek is, amelyek az agresszivitást durvábban jelenítették meg - olvasható az ORTT műsorfigyelő szolgálatának elemzésében.

Az érintett TV-k nyilatkozatai:

RTL Klub - Alapvető probléma az ilyen jellegű kimutatásokkal kapcsolatban, hogy még senki a világon nem tudta hitelt érdemlően bizonyítani az erőszakos aktusok közvetlen negatív hatását - nyilatkozta az RTL Klub kommunikációs igazgatója kedden az MTI-nek.Szabó Stein Imre úgy vélekedett: nem igazán lehet tudni, hogy az ORTT mit tekintett erőszakos jelenetnek, és nem világos, hogy a szervezet milyen kritériumrendszer szerint vizsgálódott.

Tv2 - A tv2 műsorára nem kerülhet oktalan erőszak és trágárság, csak akkor, ha annak dramaturgiai funkciója van - közölte Pintér Dezső, a televízió-csatorna elnöke az MTI-vel kedden, reagálva az ORTTerőszakos jelenetek előfordulását vizsgáló tanulmányára. Jelezte: az ORTT elemzése találkozik szándékukkal, mely szerint a tv2 a család televíziója kíván lenni.
 

Vissza a kezdőlapra