MIT VÁR EL AZ EURÓPA TANÁCS JUGOSZLÁVIÁTÓL?
Az Európa Tanács parlamenti közgyűlése kedden határozatot fogadott el a jugoszláviai állapotokra vonatkozóan, amely egyebek között tartalmazza azokat az elvárásokat és ajánlásokat is, amelyeket az országnak teljesítenie kell ahhoz, hogy a szervezet teljes jogú tagjává váljon. A B92 strassbourgi tudósítójának jelentése szerint a határozat teljes mértékű együttműködést követel a hágai Nemzetközi Törvényszékkel, beleértve Milosevics kiszolgáltatását is.

Az európai honatyákhoz szólva ezzel kapcsolatban Dragoljub Mityunovics, a jugoszláv küldöttség vezetője elmondta, "jugoszláv részről teljes az együttműködési készség, és ezzel kapcsolatban nem lesz gond".

Az ET törvényhozási reformokat is követel az országtól, továbbá a halálbüntetés megszüntetéséta, a dél-szerbiai válság békés rendezését és a politikai foglyok amnesztiáját.

A parlament külön síkraszállt a Szerbia és Montenegró közötti párbeszéd folytatása mellett. Claude Frey, az Európa Tanács jelentésírója a jugoszláviai állapotokról szóló beszámolójában Vojiszlav Kostunica jugoszláv elnök ezzel kapcsolatos platformját támogatta, amely egy közös föderációt javasol, minimális közös funkciókkal.
 

Vissza a kezdőlapra