Változó párttámogatottság
Visszafogottan reagált a Fidesz, érezhető feszültséggel az MSZP arra a hírre, hogy sikerült az egyenlítés: ismét fej-fej mellett a két nagy párt.
A szocialisták feszültsége érthető. Ilyen helyzetből sokkal könnyebb lesz a kormánypártnak győznie, mint leszakadva.
De mi van a Fidesz visszafogottsága mögött? Részben az az erdélyi mondás, hogy: "Harangos macska nem fog egeret." Nem ártana semmi jobban, mint az önelégültség. Ráadásul van szépséghibája is a jó hírnek: magas, 50 százalékos a nem szavazók aránya.

Nézzük a pontos adatokat: Fidesz 19 %, MSZP 19 %, FKGP 3 %, SZDSZ 3 %, MDF 2 %, MIÉP 2%, egyéb 2 %, nem szavaz 50 %.
Ez az utóbbi szám az igazi baj: nem tudni ugyanis, hogy mit tesznek, akik ma otthon maradnának. 1998-ban mintegy 44 százalék maradt otthon, s közülük, csak 1,3 millió szavazott a Fideszre. Ma 1,5  millió tenné ezt. Mind a két nagy párt támogatása nőtt, a szocialistáké kevésbé. A kicsik tért vesztettek.
Az eredmények a két nagy párt kimagasló erejét tükrözik, amit leegyszerűsítve kétpárt-rendszernek nevezhetünk.
Ezek után nagy verseny indul meg az otthon maradni szándékozókért. Ezt a versenyt csak komoly területi munkával lehet megvívni. A jobboldalnak tehát nem a győzelmi trombitát kell fújnia, hanem az apró munkát elvégeznie. Ezért is halaszthatatlan a megegyezés a koalíciós partner(ek)kel. Aki ezt nem érti meg, az sajnos nem érti a politikai munka természetét. Tételtévesztés - szokták mondani, ha a diák másról felel, mint amit kérdeztek. Az MDF 1994-ben már egyszer ebbe a helyzetbe került. Lehet, hogy megismétli önmagát? A tételtévesztés sajnos önpusztító hatású lehet az MDF számára, a Fidesz-MKDSZ viszont ha kell, a hódmezővásárhelyi formulával fog győzni.

Surján László
Vissza a kezdőlapra