Mit jelenthet az elnökváltás?
Amikor az egyik kereskedelmi TV csütörtök este tudatta a nézőkkel, hogy  Kövér László talán nem indul májusban az esedékes elnökválasztáson, sokak felkapták a fejüket. Valamiféle média provokációra gyanakodtak.

Másnapra azonban eléggé egyértelmű lett a kép. Tömören ugyan, de a legtöbb konkrétummal a Magyar Nemzet közölte a hírt, amit ettől fogva sokan valósnak fogadtak el.

Az érintettek is nyilatkoztak, s két dolog lett világos: valóban van egy ilyen változat, de még nincs döntés. Nem is lehet, mert dönteni csak a kongresszus dönthet. Az elnökségnek még jelölési joga sincs, csak ajánlásokat fogalmazhat meg a kérdésben.

Nagyjából itt tartottunk péntek este.

Szombat, vasárnap azután megindult a fantázia. A pesti lakásoktól a templomok előterén át a zalai kocsmákig arról folyt a beszéd: mit jelent ez?

Hiszen nem is olyan rég volt, - épp egy éve - hogy Kövér Lászlót elsöprő többséggel választották elnökké. Azóta sok jobboldali ember szívébe zárta ezt az egyenes beszédű, a diplomácia fordulatokat szívesen mellőző, közérthető és igaz embert. Már a megválasztása előtti beszédét is kifacsarták, visszájára fordították. Az elemző szem számára világos volt: fél tőle a baloldal.

Féltünk már eleget, féljen most már más is - gondolták sokan. Pedig Kövér nem félelmetes, csak érthető. Megpiszkálja a lelkiismeretét azoknak, akinek vaj van a fején. Nem kellene féljenek, hiszen demokratának lenni, annyi, mint nem félni - emlékezhetünk Bibó szavára.

Emlékezzünk: a mi köreinkben is volt egy félelem. Vajon ki lesz a Fidesz első embere? Az eltelt egy év megnyugtató választ adott: a első továbbra is Orbán Viktor.

Az esetleges elnökcsere tehát nem az első számú posztot érinti.

Mi szükség van rá? Mit üzen? - találgatják az emberek.

A Fidesz Magyar Polgári Pártra nagy felelősség hárul. Az MDF vonakodása és a kisgazdák marakodása miatt 2002-ben abszolút többséget kell szerezzen. Csak ekkor lesz biztosítva, hogy megfelelő módon folytatódhat az az országépítés, országszépítés, ami 1998-ban elkezdődött.

Szövetséges csak az MKDSZ. Ez persze - a hódmezővásárhelyi példa alapján - elegendőnek látszik. A választás valóban megnyerhető, de az kétségtelen, hogy bővíteni kell a szavazóbázist. Kövér László - részben alkati sajátosságai miatt, részben az ellene indított hecckampány következtében - azok felé jó üzenet, akik soha, semmilyen körülmények között nem szavaznának balra. Most azonban olyan integráló erőt kell a Fidesznek felmutatnia, amellyel a lakosság el nem kötelezett felének nagyobb részét magához tudja vonni. Erre jó esélye van, mert az "el nem kötelezettek" körében a Fidesz népszerűbb, mint az MSZP. Erre a feladatra Pokorni alkalmasabb, mint Kövér.

Mivel a Fideszben a vezető politikusokat nem a személyes hatalom iránti vágy mozgatja, hanem a célszerűség, egy ilyen cserének semmi akadálya nincs. Kövér nem szervez szavazókat a kongresszusi küldöttekből, nem lesz verseny, csak okos feladat átrendeződés. Néhányan majd kénytelenek rájönni, hogy az újságokból ismert Fidesz kép nem is hasonlít a valóságra. Ezáltal Kövérnek is nőni fog a népszerűsége, Pokorninak is, és a pártnak is.

Az MKDSZ nem személyekkel, hanem egy párttal kötött egyezséget, a váltás tehát nem érinti majd a Fidesz-MKDSZ kapcsolatot. (Ahogy nem érintette az Orbán-Kövér váltás sem.)

Az MKDSZ jelentősége annyiban növekszik meg, hogy a jobboldali választók szemében a Fidesz-MKDSZ együttműködésnek markánsan kell hitelesítenie, hogy értékeink (munka, család, haza) továbbra is a politika fővonalát jelentik.

A fentiek végiggondolása már szinte feleslegessé teszi az utolsó kérdés tisztázását. Mégis szólni kell róla, mert úgy tűnik, ma sokak számára ez lett a kérdések kérdése. Azt vetik fel ugyanis, hogy ez a nem várt lépés egy esetleges Fidesz-MSZP koalíció előkészítése.

Ha ezt elhinnék az emberek, a vezércsere nagyobb veszteséggel járna, mint előnnyel. Ezért kell foglalkozni a kérdéssel. Meg azért is, mert az ország majd minden pontjáról "bejött" ez a gondolat.

Hosszan lehetne Pokornit idézni, hogy kiderüljön, nem kevésbé határozott ellenfél, mint Kövér. Emlékezzünk! Ő rántotta le a leplet a szocialisták politikai pedofiliájáról, ami miatt titkos adatgyűjtést is kezdtek ellene. Ki gondolhatná ezek után, hogy Pokorni nyitott lenne egy ilyen "szuper-kényszer" koalícióra? Ez egyébként a Fidesz halálát jelentené. A Fidesz politikai fellépése hozta létre a "funkcionális két-párt rendszert".
Hogyan is merülhet fel egyáltalán a nagykoalíció gondolata?

Két okból: az egyik a napfelkeltét "okozó" kakas kukorékolásának logikájára működik. Kövér megbántotta a szocialistákat, akik megsértődtek, erre Kövért visszavonják. Ez a látszat. A valóság az, hogy itt csak véletlen egybeesésről van szó.
A másik okfejtés gyökere a kicsinyhitűség. Ne hiszik el, hogy a Fidesz-MKDSZ csapat győzni tud. Soha ne legyünk kicsinyhitűek.
Ha elfog a félsz, gondoljunk Hódmezővásárhelyre. Ott 14 képviselői helyből 13 a miénk lett, s egy az MDF-é. Országosan kevesebbel is beérhetjük, de miért gondoljuk, hogy 8-nál is kevesebbet kapnánk? Komolyra fordítva a szót, a választások megnyerhetők, de nincsenek még megnyerve. Az idő és a kormány nekünk dolgozik, de mindenkinek, aki elkötelezett ezen az oldalon nagyon sokat kell tennie, hatnia a környezetére, minél szélesebb körben. Orbán, Kövér, Áder, Pokorni nem tudja megnyerni a választást, csak akkor, ha a politikai jobb-közép jelen van a társadalomban és ellensúlyozza a baloldali suttogó propagandát.

Surján László

Vissza a kezdőlapra