FKGP- percről percre

Szerda reggel

Orbán Viktor nem menti fel Boros Imre minisztert

Orbán Viktor miniszterelnök nem menti fel Boros Imre, PHARE-ügyekért felelős tárca nélküli minisztert, noha az FKGP elnöksége keddi ülésén a politikus visszahívásáról döntött - hangzott el a Magyar Rádió szerda reggeli hírműsorában


Kedd késő délután

Kormányszóvivői sajtótájékoztató

A miniszterelnök ezekben az órákban is vizsgálja, hogy milyen körülmények között hozta meg döntését Boros Imre PHARE-miniszter visszahívásáról a kisgazda elnökség – jelentette be Borókai Gábor kormányszóvivő a kabinet ülése utáni sajtótájékoztatón. A kormányfő – Borókai szavai szerint – nem hagyhatja, hogy a kisgazdapárt belviszályai átterjedjenek a koalíciós kormányra.


Kedd délután

"Kormányválság van" - Szent-Iványi István a Boros-ügyről

A Boros Imre PHARE-miniszter visszahívására tett kisgazda javaslat azt jelzi, hogy kormányválság van - jelentette ki keddi sajtótájékoztatóján Győrött Szent-Iványi István, az SZDSZ ügyvivője, az Országgyűlés Külügyi Bizottságának elnöke. A szabaddemokrata politikus szerint Orbán Viktor miniszterelnöknek el kell döntenie, hogy a Független Kisgazdapárt belső botrányaihoz igazodó forgatókönyv alapján viszi-e tovább a kormányzati munkát, vagy stabilizálja a helyzetet.

Az SZDSZ nevében felszólította a kormányt: rendezze sorait, vagy ha erre nem képes, vonja le a megfelelő következtetést. Úgy vélekedett, hogy ilyen bizonytalanságban az uniós felkészülés sem folytatható eredményesen; a jelenlegi helyzet ezért is felveti a kérdést: alkalmas-e a kormány az ország vezetésére.


Kedd délelőtt

Kisgazda elnökségi ülés

Visszahívták Boros Imrét

Az FKGP országos elnöksége visszahívja Boros Imrét a PHARE-miniszteri posztról - jelentette be a párt országos elnökségi ülésének szünetében Torgyán József pártelnök. Elmondta: az országos elnökség egyhangú határozata alapján erről levélben tájékoztatta Orbán Viktor miniszterelnököt. A határozatot annak ellenére hozta meg az elnökség, hogy a kisgazda frakció hétfőn azt az ajánlást tette, hogy a következő választásokig ne hívjanak vissza egyetlen kisgazda minisztert sem.

Torgyán József pártelnök a döntést azzal indokolta, hogy Boros egyoldalúan módosította az általa már előkészített agrártámogatási rendeletet, ami a gazdák többségét negatívan érintette.

A pártelnök ugyanakkor úgy vélekedett, hogy Borosnak már rég le kellett volna mondania, de akkor mindenképpen, amikor kiderült, hogy múltját illetően hazudott, hiszen párttitkár és munkásőr is volt a nyolcvanas években a nemzeti banknál. „Egy demokratikus jogállamban egy ilyen nyilvánvaló hazugság miatt le kellene mondania az adott miniszternek” – vélekedett Torgyán.

A pártelnökhöz hű elnökség egy újabb kísérletet tett keddi határozatában arra, hogy Bánk Attilát, Horváth Bélát és Várhelyi Andrást kiszorítsa a kisgazda frakcióból, ott ugyanis - Torgyánék szerint - nincs helye felfüggesztett vagy épp kizárt volt kisgazdáknak.

Egyelőre nincs hivatalos utód

Arról nem nyilatkozott Torgyán: ki lehet Boros utódja, sajtóhírek szerint viszont a poszt egyik várományosa Béres Béla, Torgyán korábbi kabinetfőnöke lehet. Ellenzői szerint viszont kérdéses: Béres átmenne-e a legszigorúbb, C- típusú nemzetbiztonsági ellenőrzésen.

Közölte: az elnökség határozata értelmében nem lehetnek a parlamenti frakció tagjai azok, akiknek párttagsági jogát felfüggesztették, vagy kizárták őket az FKGP-ből. Három ilyen személy van, Bánk Attila volt frakcióvezető, valamint Horváth Béla és Várhelyi András korábbi frakcióvezető-helyettesek.

A hírt sem Orbán Viktor miniszterelnök, sem Boros Imre PHARE-miniszter nem kívánta kommentálni. A kabinet ülésének szünetében Orbán Viktor mindössze annyit mondott: mivel a kormányülésen volt, még nem értesült Torgyán József kezdeményezéséről.


Hétfő

FKGP frakcióülés

Torgyán megakadályozta, hogy az FKGP frakció szavazzon a frakcióvezető-helyettesekről

Az FKGP parlamenti frakciójának űlésén Torgyán József megakadályozta, hogy a képviselők szavazzanak arról, újra válasszák-e a képviselőcsoport helyettes vezetőit - közölte az ülésről távozó Bánk Attila volt frakcióvezető hétfőn.

Czira Szabolcs korábban az MTI-nek jelezte: indítványozza az FKGP hétfői frakcióülésén, hogy a képviselőcsoport helyettes vezetői mondjanak le posztjukról. Ezt azzal indokolta, hogy véleménye szerint, ha titkosan szavaztak Szentgyörgyvölgyi Péter frakcióvezető megválasztásáról, akkor ilyen módon kell voksolni a helyetteseiről is.

Bánk Attila az ülés után újságírók előtt elmondta: Torgyán József ezzel az indítvánnyal nem értett egyet, mert úgy gondolta, az ő frakcióvezető-helyettesi tisztségéről nem kell újra szavazni. Hozzátette: Torgyán József kinyilvánította, hogy híveivel kivonul a képviselőcsoport üléséről, ha erről szavaznak, és így határozatképtelen lesz a tanácskozás. Bánk Attila szavai szerint Torgyán József azt is hasonló módon megakadályozta, hogy szavazzanak 16 képviselő azon indítványáról: a frakció tegyen ajánlást arra, hívják össze az FKGP országos nagygyűlését.

Nem hívják vissza tisztségükből a kisgazda minisztereket

A kisgazda frakció ajánlása szerint a közeljövőben nem lenne szerencsés visszahívni tisztségéből egyik FKGP-s minisztert sem - jelentette be a képviselőcsoport keddi ülése után újságírók előtt Torgyán József. Közölte: ez természetesen Boros Imre PHARE-miniszterre is vonatkozik, de az országos elnökség keddi ülésén meg kell vitatni a kérdést, ha több megye kezdeményezi a tárcavezető visszahívását. A pártelnök elmondta, hogy nem tudott általános frakcióvezető-helyettest választani a Független Kisgazdapárt parlamenti frakciójának közgyűlése. Torgyán József beszámolt arról is, hogy indítványozták Horváth Bélának, a képviselőcsoport egyik volt helyettes vezetőjének kizárását a frakcióból, de nem volt meg az ehhez szükséges kétharmados szavazattöbbség.

Horváth Béla ezzel kapcsolatban úgy fogalmazott: megtört a pártelnök tekintélye, kisebbségbe került és csökkent a támogatottsága a frakcióban. Torgyán József tájékoztatása szerint a frakció közgyűlésén Boros Imre megbízott agrárminiszter és Szabadi Béla volt államtitkár is beszámolt a földművelésügyi tárcával kapcsolatos álláspontjáról.

Boros Imre röviden szólt a tapasztalatairól, amelyek semmi újat nem hoztak az eddigi ismeretekhez képest, sőt visszafogottabb volt a szárnyra kelt hírekhez képest - fogalmazott a politikus. Hozzátette: Szabadi Béla arról beszélt, hogy miként ítéli meg a minisztériumon belül folytatott vizsgálatot és az esetleges ügyészségi eljárást.

- Szabadi Béla volt politikai államtitkár minden felmerült kérdésre megnyugtató választ adott, de miután nem tudjuk, hogy mi az, amivel gyanúsítják, így nem tudott pontos válaszokat adni a feltett kérdésekre - hangoztatta Torgyán József.

- A pártelnök az általános frakcióvezető-helyettes megválasztásával kapcsolatban megjegyezte: a titkos szavazás nem vezetett eredményre, 17:16 arányban voksoltak a két jelöltre - Zsikla Győzőre és Danka Lajosra - a képviselők, így nem volt meg a megfelelő számú többsége egyiküknek sem.

Torgyán József beszámolt arról is, hogy az ülésen indítványozták Horváth Bélának, a képviselőcsoport egyik volt helyettes vezetőjének kizárását a frakcióból, de ehhez sem volt meg a szükséges kétharmados szavazattöbbség.
 

Molnár Róbert könyve Torgyán Józsefről és az FKGP-ről

A független parlamenti képviselő József- és Bánk-napi meglepetésnek szánt kötetét hétfőn mutatta be.

Az elnök embere voltam című könyvet két hónap alatt írta Molnár Róbert, Torgyán József kisgazdapárti elnök egykori bizalmasa, miután több képviselőtársával együtt, viharos körülmények között távozott az FKGP parlamenti frakciójából. Az elmúlt tíz év kisgazdapárti történéseit felidéző könyvemet nem sárdobálásnak szánom. Vannak benne személyeket elítélő részek, de célom elsősorban a tanulságok megfogalmazása volt - jelentette ki Molnár Róbert. A könyv feleleveníti a többi között az Antall-kormány időszaka alatti kisgazda politizálást, G. Nagyné Maczó Ágnes eltávolításának történéseit, és szólt az elmúlt néhány hónap eseményeiről is. A kötet a budapesti Totem Kiadó gondozásában jelent meg.

Vissza a kezdőlapra