Ki lát itt tisztán?
 
Sem Torgyán József sem más nem nyilatkozott az FKGP országos elnökségi ülésén történtekről. Hétfőn folytatják és rendkívüli frakcióülés is lesz. - Valahogy komolytalanná vált minden a kisgazdapárt körül. Ez a hír a hallgatag elnökségről, az első, amely arról szól: mégis komolyan veszik magukat, helyzetüket.
Eközben szolidaritást vállaltak egymással az FKGP reformkörösei, ha egynek menni kell, öten mennek.
Dávid Ibolya pedig feladta a tartózkodását, és csak részben tartja kisgazda belügynek az FKGP nehézségeit. Szerinte vannak ügyek, amelyek akadályozzák a kisgazda minisztereket, hogy kellő időt és energiát fordítsanak saját munkájukra. Az utóbbi hetekben a figyelem központjába kerültek az FVM gazdálkodásával kapcsolatos kérdések, vagy a központi pénzek felhasználása, amelyek mellett már nem lehet szó nélkül elmenni - mondta Dávid Ibolya. Megjegyezte: már a legfőbb ügyész is eljárást kezdeményezett, azonban hosszú ideig lebegtetni ezeket a kérdéseket nem szabad. Ezek a tisztázatlan híresztelések a kormány iránti bizalmat is gyengíthetik. Aki hosszú távú polgári kormányzásra készül, annak az egyik legfontosabb tőkéje, hogy megőrizze az állampolgárok bizalmát, és ezt nem szabad egy-két ember ügye miatt kockára tenni - jelentette ki Dávid Ibolya. Pénteki nyilatkozatában egyetlen konkrét ügyet nem említett.

Boros Imre, miniszter cáfolta azokat a neki tulajdonított kijelentést, miszerint az Európai Demokrata Unió bírálta az FKGP tevékenységét. Semmiféle bírálat nem érte a kisgazdapártot - tudatta MTI-vel. A Magyar Hírlap pénteki számában azt állítja, "hogy az EDU-konferencián, amelyen én képviselem az FKGP-t, bírálat hangzott el a kisgazdapártot és annak elnökét illetően. Ez teljes egészében valótlan állítás, a lapnak adott nyilatkozatom tartalmát durván megváltoztatták" - szögezte le Boros, és kijelentette: amennyiben az újság szombati számában nem tesz eleget a helyreigazításnak, megteszi a szükséges jogi lépéseket.
A Magyar Hírlap szerkesztősége visszautasítja Boros Imre miniszternek a távirati iroda útján közzétett nyilatkozatát. A megjelent cikk megegyezik azzal, amit a miniszter tegnap mondott. A MH szerint a leírt változatot Boros Imre átolvasta, visszaigazoló telefaxa a szerkesztőség birtokában van.

Lehet találgatni: ki tért el a valóságtól?

Egy biztos, a kisgazdapárt mint olyan nem szerepelt sem az EDU sem az ENP üléseinek napirendjén, s nem is szokás egy tagpárttal szemben kritikát úgy megfogalmazni, hogy azt ne az illető párt tudja meg először. Háttérbeszélgetéseken sok mindenről lehet beszélni, te Berlin még ebben a formában sem a kisgazdapártról szólt. Ha tehát Boros közvetített is valamit, aligha akarta azt a Magyar Hírlap orrára kötni.
sl

Vissza a kezdőlapra