Én kizárlak téged, te kizársz engem
A helyzet kicsit rosszabb, mint a KDNP-ben volt

Fegyelmi eljárás Torgyán József ellen

Bánk Attila, a párt főügyészeként a kisgazda elnököt egyúttal tagsági jogainak gyakorlása alól is felmentette. Torgyán József szerint a frakcióvezetőnek nincs joga fegyelmi eljárást indítania ellene.

A kisgazda frakcióvezető döntését azután hozta meg, hogy a pénteken tartott országos vezetőségi ülésen Torgyán József a párt elnökségéből a három koalíciós kisgazda minisztert: Szabó Jánost, Turi-Kovács Bélát és Boros Imrét akarta eltávolítani. Bánk Attila szerint ez a koalícióra nézve is veszélyt jelentett volna. A politikus úgy véli: a pénteken tartott kibővített vezetőségi ülés szabálytalan volt. Nem is tekinthető vezetőségi ülésnek, mert nem a pártelnök, hanem a főtitkár hívta össze, nem volt előre bejelentett napirendje, és egy ilyen ülésen csak meghatározott személyek vehetnek részt, nem pedig bárki, aki bemegy az ajtón - jelentette ki Bánk Attila. A frakcióvezető elmondta: annak ellenére, hogy őt pénteken a párt kibővített országos vezetőségi ülésén leváltották pártfőügyészi posztjáról, továbbra is megilleti ez a tisztség, mert az ott hozott határozatok a szabálytalan összehívás miatt érvénytelenek. Bánk Attila a frakcióülést március 1-jére hívta össze. Továbbra sem javaslom, hanem ellenzem a kisgazda pártelnök által kötelezőnek nevezett kizárásokat - jelentette ki a képviselő.

Torgyán József pénteken a vezetőségi ülés után bejelentette február 20-ra frakcióközgyűlést hívnak össze, ahol a pártvezetés által hozott határozatok szerint ki kell zárni a képviselőcsoportból "pártellenes magatartása" miatt Várhelyi András és Horváth Béla frakcióvezető-helyetteseket, és Bánk Attilát, a képviselőcsoport vezetőjét is le kell váltani posztjáról. Az FKGP elnöke szombaton a párt Pest megyei szervezetének gyűlése után hangsúlyozta: ha Bánk Attila leváltását a frakció tagjai nem szavazzák meg, akkor a képviselőt az FKGP-ből fogják kizárni.

Torgyán József a kisgazda frakcióvezető vasárnapi közlésére reagálva azt mondta: "képtelenség, amiket Bánk Attila állít, neki nincs lehetősége arra, hogy ellenem fegyelmi eljárást indítson". Az egyik az, hogy a párt alkotmánya szerint az elnököt a következő országgyűlési választásokat követő 60 napig sem felfüggeszteni, sem pedig elmozdítani nem lehet pozíciójából. Éppen arra való tekintettel, hogy ne fordulhasson elő puccsszerű elmozdítása, illetve korlátozása jogainak gyakorlásában - jelentette ki Torgyán József, aki hozzátette: Bánk Attilának pártfőügyészként sincs jogköre arra, hogy ellene fegyelmi eljárást indítson. Bánk Attilát pénteken a párt országos elnöksége visszahívta pártfőügyészi posztjáról, amelyet az országos vezetőség tudomásul vett, így az végleges - mondta a lemondott kisgazda miniszter.

Vissza a kezdőlapra