Mi újság a kisgazdáknál?
MTI hírek


 • Orbán nem menti fel Borost és lezártnak tekinti a vitát
 • "Kisgazda vircsaft" - Boros Imre a miniszterelnökkel ért egyet
 • Torgyán József: megszűnt Boros Imre delegálása a kormányba
 • Liebmann Katalin bemutatta Torgyán Józsefről szóló könyvét
 • Orbán Viktor miniszterelnök nem menti fel Boros Imre minisztert
 • A kisgazda frakció mégis szavaz a kizárásokról

 •  

     Orbán nem menti fel Borost és lezártnak tekinti a vitát

  Koalíciós szakítópróba lett Boros Imre PHARE-miniszter keddi visszahívásából. Orbán szerda reggel természetesnek nevezte, hogy nem menti fel a minisztert, amit nem ítél a koalíciós szerződéssel ellentétes lépésnek. Mi több, közölte: lezártnak tekinti a vitát. Torgyán József azonban a két párt közötti megállapodás értelmében ragaszkodik Boros menesztéséhez.

  A vita kereszttüzében álló Boros kijelentette: továbbra is kisgazda miniszternek tekinti magát. Az FKGP képviselőcsoportjában sem érvényesül Torgyán és az elnökség akarata: Szentgyörgyvölgyi Péter frakcióvezető kijelentette, a képviselőknek kell szavazniuk a felfüggesztettek kizárásáról.

  "Kisgazda vircsaft" - Boros Imre a miniszterelnökkel ért egyet

  Boros Imre, megbízott agrárminiszter is a Magyar Rádió szerda reggeli miniszterelnöki interjújából értesült arról, hogy Orbán Viktor miniszterelnök az FKGP elnökségének előző napi döntése ellenére sem menti fel őt párhuzamosan betöltött PHARE-miniszteri posztjáról - nyilatkozta az érintett a minisztériumban tartott szerdai sajtótájékoztatóján.
      Boros elmondta, hogy teljesen egyetért a miniszterelnökkel, aki azt nyilatkozta, hogy nem engedhető be a "kisgazda vircsaft" a kormányba. Kijelentette továbbá, hogy nem Torgyán Józseftől kapta mandátumát, hanem választói legitimálták, és a kisgazda frakció támogatását is élvezi.
       A miniszter Torgyán József helyzetét úgy értékelte: a pártelnök a frakcióban már vereséget szenvedett, amikor megpróbálkozott az egység megbontásával. Arra a kérdésre reagálva, hogy visszahívása vagy posztján maradása koalíciós szakítópróba lesz-e, Boros Imre azt mondta: ettől nem tart.
       Boros Imre az FVM-ben folyó vizsgálatokkal kapcsolatban leszögezte: nem boszorkányüldözés folyt. A Szabadi Béla volt politikai államtitkár elleni feljelentést a tárca apparátusa állította össze, és az ügyészségi nyomozóhivatal alapos gyanúval megindította a nyomozást, hogy ez merre vezet, az az ő ügyük közölte, és emlékeztetett arra, hogy a korábban elindított vizsgálatokat a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal és a nyomozó hatóság végzi, így nem tud válaszolni arra, születik-e újabb feljelentés az agrártárca volt politikai államtitkára ellen.
       A kisgazda miniszter beszámolt arról, hogy az FKGP képviselőcsoportjának kérésére listát készíttet azokról, akik párttisztségviselőként valamilyen megbízást kaptak az FVM-től. A Ferencvárosi Torna Clubbal kapcsolatban jelezte, a szándék arra, hogy a Fradi átkerüljön az Ifjúsági és Sportminisztériumhoz, mindkét tárcánál megvan, és elkezdődtek az erről szóló tárgyalások.
       Boros Imre szavai szerint a legjobb szívvel adja át az agrártárcát utódjának Vonza Andrásnak, aki a nap folyamán megkezdi az ügyek átvételét.
       "Továbbra is kisgazda miniszternek tekintem magamat" - jelentette ki újságírók előtt.

  Torgyán József: megszűnt Boros Imre delegálása a kormányba

  Torgyán József, az FKGP elnöke szerdai közleményében megerősítette, hogy megszűnt Boros Imre delegálása a kormányba. Álláspontja szerint a koalíciós megállapodás értelmében a Független Kisgazdapárt jogosult tárca nélküli minisztert jelölni a PHARE-program kormányzati koordinációjára, amire a miniszterelnökkel soron következő koalíciós egyeztetésen sor kerül.
      Az MTI-nek eljuttatott közlemény leszögezi: a Független Kisgazdapárt országos elnöksége keddi döntésének értelmében megszűnt az FKGP részéről Boros Imre országgyűlési képviselő delegálása a Magyar Köztársaság kormányába.
       Emlékeztet arra, hogy a Fidesz - Magyar Polgári Párt és a Független Kisgazda-, Földmunkás- és Polgári Párt közös kormányzásáról és együttműködéséről szóló megállapodás értelmében "a miniszterelnök felmenti a minisztert, illetve államtitkárt, ha a tisztségviselőt korábban jelölő koalíciós fél erre javaslatot tesz."
       - A Független Kisgazdapárt elvárja, hogy amiképp nem szól bele, hogy koalíciós partnere hogyan delegálja és hívja vissza minisztereit és államtitkárait, a koalíciós szerződésben a fentiek szerint foglalt elvitathatatlan jogát maradéktalanul érvényesíthesse - tartalmazza a közlemény.
       Hozzáfűzi: a koalíciós megállapodás kimondja, hogy a két párt az egyetemleges kormányzati felelősségen belül a kormányzati munkamegosztásban önállóan, elhatárolható részfelelősséggel vesz részt és a Független Kisgazdapárt jogosult tárca nélküli minisztert jelölni a PHARE-program kormányzati koordinációjára. A miniszterelnökkel soron következő koalíciós egyeztetésen a jelölésre sor kerül.xTorgyán József közleményében emlékeztet arra, hogy a Független Kisgazdapárt az 1998. évi általános országgyűlési képviselőválasztás alkalmával azért léptette vissza 82 esélyes képviselőjelöltjét, hogy e lépésével megakadályozza a liberális baloldal további kormányzását és lehetővé tegye a polgári koalíció megalakulását, érvényre juttatva nemzeti, konzervatív, ökumenikus keresztényi eszmeiséget tükröző történelmi hagyományait.
       - Ma ezt a célt változatlanul meghatározó fontosságúnak tartja és kiáll a Fidesz - Magyar Polgári Párttal több országgyűlési ciklusra kötött kormánykoalíció mellett - zárul a közlemény.
   

  Liebmann Katalin bemutatta Torgyán Józsefről szóló könyvét

  A Nagy Szerszám - kis politikai pornográfia címmel mutatta be Torgyán Józsefről és környezetéről írt könyvét Liebmann Katalin volt budapesti kisgazda vezető szerdán. Mint mondta: a könyv címe arra utal, hogy az FKGP elnöke többször kifejtette, "a kisgazdapárt Torgyán nélkül olyan lenne, mint a vőlegény szerszám nélkül".
      Liebmann Katalin a könyv előszavában úgy fogalmaz: "a szerszám e hasonlatban pártprogrammá nemesedett, hiszen a kisgazda társadalom gondolkodásában alapvetően az a kérdés áll, hogy az elnökkel, vagy nélküle".
       - A tradicionális parasztpártoknak eleve van valamiféle férfierő-mítosza, a földdel küzdő és életet teremtő ember a megtartó nyers erőt jelképezi - vélekedett.
       Hozzátette: a kisgazdapárt "ennél is férfiasabb, mindinkább fallikus párt" képzetét kelti. E jelenségre véleménye szerint a pártelnök módfelett gyakran használt hasonlatai adnak magyarázatot.
       A kisgazda politikus szavai szerint a könyv műfaja politikai pamflet, amely jelzi azt az állapotot, amibe a politika egyik kulcsszereplője került.- Ez egy jelenségről, az Übü-jelenségről szól, jellemrajz öniróniával és humorral - összegezte Liebmann Katalin.
       Hangsúlyozta: a könyv inkább szatíra, mintsem egy történet leírása és megfogalmazódik benne az irónia saját magával szemben is.
       A könyv bemutatóján Alfred Jarry műve alapján komédiások előadásában "Übü, avagy a kisgazdák" címmel egyfelvonásos szomorújátékot is bemutattak.

  Orbán Viktor miniszterelnök nem menti fel Boros Imre minisztert

  Orbán Viktor miniszterelnök nem menti fel Boros Imre PHARE-ügyekért felelős tárca nélküli minisztert, noha az FKGP elnöksége keddi ülésén a politikus visszahívásáról döntött. Erről Orbán Viktor miniszterelnök nyilatkozott szerdán reggel a Magyar Rádióban. A kormányfő szerint két egymást kizáró álláspont született, az FKGP elnöksége a miniszter visszahívásáról határozott, míg a párt parlamenti frakciója úgy döntött, hogy nem indokolt egyetlen kisgazda kormánytag felmentése sem.
       Orbán Viktor emlékeztetett arra, hogy a koalíciós szerződés nemcsak jogokat tartalmaz, hanem kötelezettségeket is: az FKGP vállalta, hogy biztosítja a kormányprogram végrehajtásához, a kormány működéséhez szükséges parlamenti többséget.
       Hangoztatta: eddig a legjobb véleménye van az FKGP parlamenti frakciójának működéséről.
       - Természetesen nem fogom felmenteni Boros Imre miniszter urat, úgy érzem, hogy ez a döntés nem áll ellentétben a koalíciós szerződéssel - szögezte le a kormányfő.
       A miniszterelnök szerint a PHARE-miniszter jó teljesítményt nyújt, pártvillongások miatt pedig nem hajlandó leváltani.
       Orbán Viktor szerint Boros Imrére az FKGP-n belül jó néhányan tücsköt, békát kiabálnak, különösen a múltjával kapcsolatban.
       A kormányfő véleménye szerint ezekben az információkban semmi újdonság nincs, mulatságosnak tartja, ha valaki, aki korábban maga válogatta ki a kormányba kerülő személyeket, utóbb ezeknek az embereknek a múltjával kapcsolatban bármit fel akar hozni a felmentésük érdekében.
       - Kilóg a lóláb - jegyezte meg, hozzátéve, hogy Boros Imre munkáját a szakmai közvélemény is elismeri.
       Hangsúlyozta: továbbra sem engedi meg, hogy a pártviták árnyékot vessenek a kormány tevékenységére, azok elérjék a minisztereket. A miniszterelnök nem hiszi, hogy egy, az ország iránt felelősséget érző pártban felmerülne a koalícióból való kilépés gondolata, egy belső vitákból származó kérdés miatt.
       Szólt arról is, hogy az FKGP elnöksége által kifogásolt, a földalapú támogatásról szóló rendeletet megvizsgálják, és ha szükséges, akkor módosítják, hogy ne sérüljön a gazdák érdeke. Orbán Viktor az árvízzel kapcsolatban elmondta, hogy a kár mintegy 10-15 milliárd forint, az újjáépítés azonban többe kerül, 20-25 milliárdba, mert az a cél, hogy a károsult falvak rendezettebbek legyenek, mint amilyenek az árvíz előtt voltak. Szólt arról, hogy a vályogházak helyett erősebb ingatlanok felépítését támogatják, a helyi önkormányzatok bevonásával.

  A kisgazda frakció mégis szavaz a kizárásokról

  Mégis szavaznia kell a kisgazda képviselőcsoportnak Bánk Attila, Horváth Béla és Várhelyi András kizárásáról - közölte az MTI-vel Szentgyörgyvölgyi Péter frakcióvezető szerdán. A kisgazda frakcióvezető azt követően foglalt állást a kérdésben, hogy az FKGP országos elnöksége határozatot hozott, miszerint nem tekinthetőek a kisgazda frakció tagjainak azok, akiknek párttagságát felfüggesztették.
      A kisgazda politikus kedden az MTI-nek úgy fogalmazott: ebben az esetben négy jogszabályt kell összevetni: a kisgazda pártalkotmányt, az országos fegyelmi szabályzatot, az FKGP frakciószabályzatát és a házszabályt.
       Mint mondta, a pártalkotmányban benne van, hogy a pártnak vannak tagozatai és csoportjai, így a pártvezetés döntései a képviselőcsoportra is vonatkoznak. A párt országos fegyelmi szabályzata is egyértelműen rendelkezik ebben a kérdésben: azok, akiknek felfüggesztették párttagságát, automatikusan kizáródnak a parlamenti frakcióból is.
       Szentgyörgyvölgyi Péter az MTI-nek szerdán adott nyilatkozatában ugyanakkor jelezte, hogy sem a frakciószabályzat, sem a házszabály nem foglal állást arra az esetre, hogy mi történjen azokkal a képviselőkkel, akiknek felfüggesztik párttagságát.
       - A házszabály ismer olyan kategóriát, hogy független képviselő, aki a párt támogatásával indult a választásokon, valamint olyat, aki párttag, de a kizártakról ilyen formában nem tesz megállapítást - hangoztatta a frakcióvezető.
       A kisgazda politikus úgy látja: ezért vagy a frakciószabályzatot kell módosítani, vagy a képviselőcsoportnak kell döntenie ebben a kérdésben. - A frakció szabályzatának módosításához is kétharmados szavazattöbbségre van szükség, csakúgy, mint a személyi döntésekhez - hangsúlyozta Szentgyörgyvölgyi Péter.

  Vissza a kezdőlapra