Orbán-Torgyán találkozó
a kormányfő visszautasította a kisgazda elnök kérését
Boros Imre miniszter leváltásának ügye nincs napirenden, és ezt közöltem a kisgazdapárt elnökével is - nyilatkozta újságírók előtt Orbán Viktor kormányfő csütörtökön, miután Torgyán József felkereste őt hivatalában. A találkozót az FKGP elnöke kezdeményezte a kormányfőnél. A megbeszélésről nyilatkozott a sajtónak Torgyán József kisgazda pártelnök is, aki némileg máskép látja a helyzetet, de elfogadja a miniszterelnök döntését..

A megbeszélést követően Borókai Gábor kormányszóvivő hangsúlyozta: a miniszterelnök nem méltányol és nem teljesít olyan személyi változtatási igényt, amely a kisgazdapárton belüli viszályokból következik. A kormányszóvivő beszámolt arról, hogy Orbán Viktor megerősítette tárgyalópartnerének: elégedett Boros Imre PHARE-miniszter szakmai munkájával, és a jövőben is csak szakmai alapú változtatást hajlandó végrehajtani a kabineten belül.

Ennek ellenére továbbra is fennáll bizonyos nézetkülönbség Boros Imre PHARE-ügyeket felügyelő tárca nélküli miniszter kormányból való visszahívását illetően Orbán Viktor miniszterelnök és az FKGP vezetése között, ám ez a koalíció fennmaradását semmiképp nem befolyásolja - derült ki Torgyán József, az FKGP elnöke szavaiból a kormányfővel folytatott csütörtöki budapesti megbeszélését követően.

Torgyán József újságírók előtt ismét megerősítette, hogy Boros Imre delegálása az FKGP részéről megszűnt és nem tekinthető kisgazda kormánytagnak. - A miniszterelnök úr szellemes fordulattal utasította vissza érvelésemet, azt mondta, hogy kormányának csak olyan kisgazda-tagjai vannak, akiket Torgyán József javasolt, ezért nem hívja vissza Boros Imrét - fogalmazott az FKGP elnöke. Hangsúlyozta, hogy az FKGP-nek továbbra is jogában áll a tárca nélküli miniszteri posztra való jelölés és később mindenképp vissza kell térni erre az ügyre. Az MTI kérdésére válaszolva Torgyán Józsefgsúlyozta, hogy az FKGP-nek továbbra is jogában áll a tárca nélküli miniszteri posztra való jelölés és később mindenképp vissza kell térni erre az ügyre. Az MTI kérdésére válaszolva Torgyán József közölte: nem került szóba a megbeszélésen, hogy a kormány egy újabb tárca nélküli miniszteri poszttal bővüljön, ám megfontolandónak tartja a felvetést.

Torgyán József azt azt is mondta: az elsőfokú ítéletet ő hozta meg, Orbán Viktor pedig a jogerős határozatot, tehát az utóbbi az irányadó. Kollízió esetén a miniszterelnök véleménye übereli az álláspontomat - fogalmazott. A személyes politikai súlyára vonatkozó kérdés kapcsán a kisgazda pártelnök hangsúlyozta, hogy erről a választópolgárok döntenek 2002-ben, de véleménye szerint az FKGP ereje növekedni fog a választásokon.

További kérdésekre válaszolva Torgyán József közölte: ismert előtte a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium leendő politikai államtitkárának a neve, de nem lenne ildomos nyilvánosságra hoznia. Megfogalmazása szerint azt, hogy ki ez a személy, majd Vonza Andrásnak, a tárca új vezetőjének kell megmondania Stumpf István kancelláriaminiszterrel való megbeszélése kapcsán.

Az FVM nem ad termet a vasi kisgazda nagygyűlés számára

A Földművelészügyi és Vidékfejlesztési inisztérium felügyelete alá tartozó Vépi Mezőgazdasági Szakoktatási és Szakmunkásképző Intézet nem ad helyet a Független Kisgazdapárt szombatra meghirdetett nagygyűlésének, ezért új helyszínt kellett keresni - tudta meg az MTI csütörtökön Imre Lászlótól, az FKGP megyei szervezőtitkárától.

    Közölte: a rendezvényt a párt szombathelyi székházában tartják meg, változatlan időpontban.
     - A Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium irányítása alá tartozó oktatási intézmény igazgatója szerdán telefaxon közölte Danka Lajos megyei elnökkel, hogy az FVM-el történt egyeztetés után politikai rendezvési intézményben nem adhatnak helyt olyan politikai rendezvénynek, amely a tanulók személyiségfejlődését befolyásolhatná.
     - Egyeztettünk a fenntartóval, az FVM-ben a szakoktatási és kutatási főosztályt felügyelő helyettes államtitkárral, ennek megfelelően nemcsak a mostani kisgazda nagygyűlésnek, hanem a jövőben más párt politikai rendezvényének sem kívánunk helyt adni - mondta.
     Vépen néhány hónapja tartotta kihelyezett ülését az Országgyűlés mezőgazdasági bizottsága és több országos szervezet is tartotta már a szakiskolában rendezvényét, a nemzetközi jógatábortól kezdve vöröskeresztes konferenciáig.
     Az igazgató szerint ilyen rendezvényeknek továbbra is helyt ad az iskola. Soós Pál megerősítette, hogy elmarad viszont Tamás Károly az FVM közigazgatási államtitkárának péntekre tervezett, az agrártámogatásokról szóló tájékoztatója is.
     A Vas Megyei Földművelésügyi Hivatalban az MTI érdeklődésére azt közölték, hogy az államtitkár előadása technikai okokból marad el. Az MTI viszont, egyelőre hivatalosan meg nem erősített forrásból úgy tudja: a rendezvény azért marad el, mert rövidesen változás következik be az FVM államtitkári poszton.

MTI
Vissza a kezdőlapra