Hírek röviden


Kormányülés: jó gazdasági eredmények várhatók 2001-ben

A kormány kedden áttekintette a világgazdaság ez évi tendenciáit, azok magyarországi hatásait, különös tekintettel az Egyesült Államok gazdaságának várhatóan lassuló növekedésére - tájékoztatta a kabinet új évet köszöntő, első, Budapesten tartott üléséről a Miniszterelnöki Hivatal (MeH) közleményben az MTI-t. (A képen: Stumpf István kancelláriaminiszter érkezik a kormányülésre) A kormányülésen Matolcsy György gazdasági miniszter jelezte: a pontos előrejelzéshez alapos elemzésre van szükség, de az nagy biztonsággal megállapítható, hogy Magyarország gazdasága 2001-ben is jó eredménynek örvendhet, s továbbra is megmarad annak a lehetősége, hogy Magyarország fejlettsége 15 éven belül elérje az Európai Unió átlagát. A közlemény szerint a lendületet nemcsak az olajár csökkenése és az euró erősödése tarthatja fenn, hanem a kormány Széchenyi terv elnevezésű, januárban induló gazdaságfejlesztési programja is.- Martonyi János külügyminiszter szerint a magyar export ebben az évben haladhatja meg először a 30 milliárd dollárt - áll a MeH közleményében. A kormány tájékoztatást hallgatott meg arról is, hogy az Amnesty International hollandiai csoportja - válaszolva az Országimázs Központ levelére - elnézést kért a Magyarország jó hírét súlyosan rontó hirdetési kampány miatt. - A szervezet holland igazgatója elismerte, hogy semmiféle ténybeli alapja nincs annak az állításuknak, hogy magyar rendőrségeken roma gyerekeket bántalmaznának - tartalmazza a közlemény. A Miniszterelnöki Hivatal tájékoztatása kitér arra is, hogy a kabinet ülésén Orbán Viktor miniszterelnök első alkalommal köszönthette az egészségügyi tárca új vezetőjét és az új pénzügyminisztert, Mikola Istvánt és Varga Mihályt.


Mikola István az Egészségfejlesztési kht. alapításáról

A miniszterelnök kérésére Mikola István, az egészségügyi tárca kedden hivatalba lépett vezetője a kormány számára összeállítja észrevételeit azzal az egészségfejlesztési közhasznú társasággal kapcsolatban, amely az elképzelések szerint elődje, Gógl Árpád vezetésével jönne létre. Mikola István az MTI érdeklődésére elmondta: a kedd délelőtti kormányülésen foglalkoztak a kht. alapításának tervével.
Az egészségfejlesztési közhasznú társaság létrehozásának gondolatában a jó szándék nem kérdőjelezhető meg, de a kht. működésének formája legalább még egyszer átgondolandó, és örülök, hogy nekem ebben szerepem lesz - vélekedett Mikola István.  Hangsúlyozta: nem az ő feladata, hanem a kormányé dönteni a kht. létrehozásáról, ám - most már miniszterként - ő a felelős az egészségügy állami feladatainak ellátásáért.-Állami egészségügyi feladat nem kerülhet úgy kht.-ba, hogy a felelősséget viselő minisztérium és miniszter annak megvalósulását ne tudja kontrollálni - szögezte le Mikola István.


A Fidesz médiapolitikai tervei

 A Fidesz parlamenti frakciójának álláspontja szerint Magyarország európai integrációja kapcsán rendkívül fontos a rádiózásról és televíziózásról szóló törvénynek az uniós jogszabályokhoz való igazítása, ezért a képviselőcsoport reméli, hogy az ellenzék is hozzájárul a kétharmados médiatörvény módosításához. Sasvári Szilárd országgyűlési képviselő, a kulturális bizottság fideszes elnöke pártja médiapolitikai terveiről az MTI-nek nyilatkozva kedden elmondta: továbbra is készen állnak arra, hogy az ellenzéki frakciók által jelölt médiakuratóriumi elnökségi tagokat megszavazzák, és ezáltal kiegészüljön az egyébként jelenleg is alkotmányosan működő testületek létszáma. Kitért arra, hogy a kormány idei jogalkotási programjában szerepel a filmtörvény parlament elé terjesztése. Tájékoztatása szerint a törvényjavaslat célja a magyar filmgyártás feltételeinek és támogatási rendszerének újraszabályozása, többek között évente legalább 15 magyar film elkészültének biztosítása. Sasvári Szilárd a közszolgálati médiumok tevékenysége kapcsán közölte, hogy az érintett kuratóriumok általában márciusig elkészítik jelentésüket az előző évi gazdálkodásról. - Így nem lesz akadálya annak, hogy az Országgyűlés illetékes bizottsága a testület első üléseinek egyikén megtárgyalja ezeket a jelentéseket - jelentette ki a Fidesz politikusa.


Ismét a T. Ház előtt a Lex-Pokol

Pokol Béla kisgazda frakcióvezető-helyettes az FKGP elnökségének kérésére változatlan formában újra benyújtotta az úgynevezett Lex-Pokol törvényjavaslatát az Országgyűléshez kedden. A törvényjavaslat lényege, hogy a sajtónak - jogerős helyreigazítási döntés esetén ugyanott és ugyanakkora terjedelemben kell közölnie korábbi cikkének korrekcióját, mint az eredeti anyagot, illetve nemcsak hírekre, hanem véleményekre is lehetne kérni helyreigazítást. Az Országgyűlés Alkotmányügyi Bizottságának elnöke 1998 novemberében vonta vissza sajtó-válaszadási javaslatát, mivel azt a kormány, illetve a Fidesz átdolgozás nélkül nem támogatta.


Az SZDSZ médiapolitikai tervei

Az SZDSZ legfontosabb médiapolitikai célkitűzése 2001-ben, hogy végre sikerüljön érvényt szerezni a médiatörvénynek a közszolgálati kuratóriumi elnökségi posztok betöltésénél - nyilatkozta kedden az MTI-nek Bőhm András, szabad demokrata ügyvivő. Hozzátette: olyan megoldást tartanának elfogadhatónak, ami kizárná, hogy - megfogalmazása szerint - a koalíciót kívülről támogató MIÉP-pel közösen a kormányoldal minősített többséget szerezhessen a testületekben. Bőhm András hangsúlyozta: egy ilyen megállapodás létrejötte esetén az SZDSZ kész tárgyalásokat folytatni a médiatörvény általános rendezéséről. Elítélően szólt ugyanakkor arról, hogy Szájer József fideszes és Nagy Sándor szocialista frakcióvezető várhatóan tárgyalni fog a médiatörvényről is. - Nem fogadható el, hogy két párt döntsön az ország sorsát meghatározó kétharmados törvényekről - fogalmazott a politikus.

Megjegyzésünk: És ha csak egy párt alkotja a kétharmadot? Ad abszurdum: az SZDSZ?


Az MDF médiapolitikai tervei

A Magyar Demokrata Fórum országgyűlési képviselőcsoportja támogatja a rádiózásról és televíziózásról szóló törvény jogharmonizációs célú módosítását, sürgeti a filmtörvény mielőbbi megalkotását a magyar film védelmében és szükségesnek tartja a közszolgálati Magyar Televízió Rt. pénzügyi konszolidációját. Balogh László (MDF) parlamenti képviselő pártja médiapolitikai elképzeléseiről kedden az MTI-nek nyilatkozva elmondta: a közszolgálati médiakuratóriumi elnökségek ellenzéki tagokkal való kiegészítésére minden olyan javaslatot elfogadhatónak tartanak, amely nem a kormánypárti frakciókra hárítja át az ellenzéki konfliktus megoldásának felelősségét. - Nem jó, ha az ellenzék nem vesz részt a kuratóriumi elnökségek munkájában - fogalmazott a kormánypárti politikus. Tájékoztatása szerint az MDF egyaránt elfogadná az ellenzéki pártok közti megegyezést a jelenlegi keretek között, illetve a médiatestületek létszámának növelését, de "kisebb lépésként" akár azt is, hogy mindhárom ellenzéki párt a probléma végső megoldásáig egy-egy fővel vegyen részt a kuratóriumi elnökségek munkájában. Balogh László leszögezte, hogy a filmtörvény elfogadásával tiszta viszonyokat kell teremteni a filmek finanszírozásának és forgalmazásának terén. Szavai szerint a soha nem konszolidált Magyar Televízió Rt. konszolidációjára és versenyképessé tételére van szükség, ugyanis az adósságspirált nem lehet a jelenlegi menedzsment nyakába varrni.


Az MSZP feltételekkel támogatja a kormány médiaterveit

Az MSZP akkor támogatja a kormány médiatörvény-módosítási javaslatát, ha kiegészülnek ellenzéki tagokkal a közmédiumok kuratóriumi elnökségei, ha új módszerekkel biztosítják a hazai alkotóműhelyek, a magyar film és zene jelenlétét a rádiókban és a képernyőkön. Ezt Lendvai Ildikó frakcióvezető-helyettes nyilatkozta az MTI-nek, amikor pártja médiapolitikai terveiről beszélt. A szocialista párt médiapolitikusa szerint a magyar alkotások jelenlétének biztosítására módot adna, ha a kormány beterjesztené a filmtörvényre vonatkozó javaslatát, amely új támogatási rendszerrel növelhetné a magyar filmek tévés megjelenését. - Azt tervezzük, hogy ha a kormány tovább halogatja a filmtörvény benyújtását, a szakmával egyeztetve magunk terjesztünk be indítványt ebben a témában - közölte Lendvai Ildikó. A politikus utalt arra, hogy legközelebb februárban alakulhat meg az a parlamenti vizsgálóbizottság, amelynek felállítását a Magyar Televízió gazdálkodásának áttekintésére kezdeményezték. Jelezte továbbá: javasolni fogják, hogy a kulturális bizottság hallgassa meg elképzeléseiről a Magyar Rádió Rt. új elnökét, vagy, ha tovább halasztódik az elnökválasztás, a kuratórium elnökét arról, hogy mit tesz a sikeres elnökválasztás érdekében. Lendvai Ildikó elmondása szerint az MSZP a kulturális bizottságban meghallgatná a Duna Televízió elnökét is annak kapcsán, hogy az intézménnyel kapcsolatos egyes sajtóhírek komoly átszervezésekről szólnak. Leszögezte: szeretnék, ha a Magyar Távirati Iroda jövő fél évben megújuló Tulajdonosi Tanácsadó Testülete teljes létszámban állna fel. - Bízunk benne, hogy ezúttal nem kerül sor a rádió és a tévé esetéhez hasonló módon összejátszásra a kormánypártok és a MIÉP között, hiszen a politikai egyoldalúság a nemzeti hírügynökség esetében az egész magyarországi sajtót veszélyeztetné - fogalmazott. Az MTI-vel kapcsolatban az MSZP törekvése, hogy az új testület adjon alkalmat a kulturális bizottság számára a hírügynökség munkájának és jövőjének áttekintésére. Az MSZP kíváncsi például arra: milyen anyagi feltételek kellenek az MTI színvonalának megőrzéséhez, illetve mi igaz azokból a kormányzati tervekből, amelyek az intézmény új székházba költöztetését, a közszolgálati médiumokkal való esetleges összeolvadását vetítik előre. - Az MSZP szerint nincs ok az MTI szervezeti felépítésének megváltoztatására, illetve átköltöztetésére, egy ilyen terv csak a hírpiac centralizációjára és kormányzati befolyásolására lenne alkalmas - mondta Lendvai Ildikó.


Kisgazda elnökségi ülés - Torgyán József sajtótájékoztatója

A következő választáson a ,98-as eredmények felülmúlása a Független Kisgazdapárt célja, ennek eléréséhez valamennyi (százhetvenhat) választókörzetben kíván jelöltet állítani - közölte Torgyán József, a párt elnöke kedden Gödön, a Kisgazdapárt elnökségének előző nap befejeződött háromnapos ülése alkalmából. Sajtótájékoztatóján elmondta: a találkozón a választási felkészülés volt a fő téma. Az elnökség ajánlásokat fogalmazott meg a parlament kisgazda frakció munkájának erősítésére, amelyben kiemelt szerepet kap a vidékfejlesztés és az agráreredmények fokozott érvényesítése. Ennek érdekében Zsikla Győző és Dán János személyében új frakcióvezető-helyettesekkel kezdődhet az idei munka; az eddigi frakcióvezető-helyettesek, Csúcs László, Horváth Béla, Várhelyi András a kabinetrendszer felállításában, működtetésében kapnak nagyobb szerepet - közölte Torgyán József.A frakció éléről miniszteri kinevezése miatt távozott Turi-Kovács Béla helyére az elnökség Szentgyörgyvölgyi Pétert ajánlja. Ezen kívül több más személyi kérdésre is ajánlást tett az elnökség, így például Bethlen István, az EU-csatlakozást megelőző népszavazás előkészítésénél vállalhat feladatot. Az elnökség azt is megállapította - húzta alá Torgyán József -, hogy a kormánykoalícióban a kisgazdák jelenleg erejükhöz mértnél kisebb súllyal szerepelnek, ezért a 2002-es választásokra ezen az egyensúlyi helyzeten változtatni kíván a Kisgazdapárt.


Lengyel külképviseletek segítsége magyar állampolgároknak

A jövőben a Koreai Népi Demokratikus Köztársaságban és Belaruszban bajba jutott magyar állampolgárok az ott működő lengyel külképviseletek segítségét kérhetik - derül ki Horváth Gábor külügyi szóvivő közleményéből, amelyet kedden juttatott el az MTI-hez. A magyar és a lengyel külügyi tárca konzuli szolgálatának megállapodása alapján keddtől a Lengyel Köztársaságnak a KNDK-ban és Belaruszban működő, konzuli feladatokat ellátó külképviseletei szükség esetén segítséget nyújtanak a két ország területén bajba jutott magyar állampolgároknak és egyes esetekben ellátják konzuli védelmüket. A Külügyminisztérium tájékoztatása szerint a segítségnyújtás kiterjed azokra az esetekre, ha magyar állampolgár a két országban elhalálozik, megbetegedik, balesetet szenved, súlyos bűncselekmény áldozatául esik, illetve úti okmányát elveszti.A lengyel külképviseletek segítséget nyújtanak a bajba jutott magyar állampolgárok hazatérésének elősegítésére is. - A megállapodás újabb kézzelfogható megnyilvánulása a két ország között kialakult kiváló együttműködésnek, ami a konzuli területen való uniós felkészülés területét is átfogja, hiszen a megállapodás összhangban van az Európai Uniónak a konzuli érdekvédelem ellátása kérdéskörében hozott jogszabályaival és a tagországok által követett gyakorlattal - áll a közleményben.


Meghalt a "Király" - elhunyt Zámbó Jimmy

 Zámbó Jimmy énekes saját fegyverével főbe lőtte magát kedden, a kora reggeli órákban XXI. kerületi lakásában. A népszerű előadóművészt súlyos, életveszélyes sérülésekkel a Honvéd Kórházba szállították, ahol nem sokkal később belehalt sérüléseibe - közölte Katona István főorvos a helyszínen tartózkodó újságírókkal. "Tegnap beszéltem a testvéremmel, pótszilvesztert tartottak, semmi előjele nem volt annak, ami később történt" - tájékoztatta a Nap-kelte nézőit Zámbó Tihamér, Jimmy testvére a Honvéd Kórházból. "Jimmy néhány nappal ezelőtt, amikor találkoztunk, ugyanolyan volt, mint mindig, optimistának tűnt" - közölte Jankai Béla, a "Király" legjobb barátja a Nap-keltében, miközben értetlenségének adott hangot a történtek kapcsán.
Az énekes rendelkezett fegyverviselési engedéllyel. "Nincs szó öngyilkossági kísérletről, a 9 mm-es Beretta pisztoly tisztítás közben sült el" - valószínűsítették még Jimmy elhunytát megelőzően családjának tagjai a tv2-adásában. Vágó Imréné korábban közölte: az előadóművész véletlen baleset következtében fejbe lőtte magát engedéllyel tartott, 9 milliméteres Beretta pisztolyával. Zámbó Jimmy hajnali öt óra körül egy zavaró "külső körülmény" hatására a nyitott ablakon át a levegőbe lőtt, majd kivette a lőszereket a pisztolyból. Egy lőszer azonban a fegyverben maradt, amellyel a művész véletlenül fejbe lőtte magát.
Gyertyákkal és virágokkal búcsúztak rajongói a kedden elhunyt zenésztől, Zámbó Jimmytől az egyik kereskedelmi tévécsatorna tudósítója szerint. A népszerű énekes csepeli házának bejáratánál halálhírének bejelentésétől, kedd délelőttől estig folyamatosan gyülekeztek rajongói, gyertyát gyújtottak és elhelyezték a megemlékezés virágait.


Szervezett Bűnözés Elleni Koordinációs Központ január elsejétől

Január elsején, hétfőn, kezdi meg működését a Szervezett Bűnözés Elleni Koordinációs Központ, a kormány felügyelete alatt működő új szervezet. A 43 munkatárssal felálló központ élén helyettes államtitkári rangban Bácskai János főigazgató, a Nemzetbiztonsági Hivatal volt igazgatója áll majd, akinek a munkáját a belügyminiszter közvetlenül irányítja. A jogalkotók szándéka szerint a bűnüldöző szervek jobb együttműködésének igénye és a hatékonyabb információátadás szükségessége indokolja az új hivatal megalapítását. Az önálló adatkezelő-központ nem új nyomozóhivatalként működik majd, hanem kizárólag értékeli, feldolgozza, illetve továbbadja a beérkező információkat. A törvény értelmében az új szervezet a bűnüldözési feladatokra feljogosított szervek közül az Országos Rendőr-főkapitánysággal, a Belügyminisztérium Rendvédelmi Szervek Védelmi Szolgálatával, a Határőrség Országos Parancsnokságával, az APEH Bűnügyi Igazgatóságával, a Vám- és Pénzügyőrség Országos Parancsnokságával és a nemzetbiztonsági szolgálatok kijelölt szerveivel működik majd együtt. A kormánytól független ügyészségnek is lehetősége nyílik majd arra, hogy kérjen, illetve szolgáltasson adatokat a központnak.
 

Vissza a kezdőlapra