Hosszabb-rövidebb hírek
A kisgazda belharc

Gyimóthy Géza szerint törvényes, a párt alkotmányának megfelelő módon történt meg az FKGP fővárosi elnökségének felfüggesztése. Békére, alázatra és a kisgazda fegyelem betartására intem a fővárosi elnökség tagjait - fogalmazott a parlamenti alelnök pénteken. Torgyán Józsefnek joga volt felfüggesztenie a testületet, mert erre megkapta a felhatalmazást az országos elnökségtől. A gödi tanácskozáson megbízták Torgyán József pártelnököt azzal, hogy folytasson megbeszélést Liebmann Katalin budapesti elnökkel, és ennek eredményétől tegye függővé, hogy felfüggeszti-e a testületet. A Független Kisgazdapárt megbízott budapesti elnöke, Szentgyörgyvölgyi Péter szerint Liebmann Katalin súlyos fegyelmi vétséget követett el, amikor nem vette tudomásul felfüggesztését a fővárosi elnöki tisztségből.

Csúcs László szerint a Kisgazdapárt mostani helyzete a koalíciót is érinti. Vele még hivatalosan nem közölték, hogy távoznia kell a Kisgazdapárt frakcióvezető- helyettesi posztjáról  A Ma Reggel című műsorban a politikus elmondta: a frakcióvezetés lefejezése nem orvosolja az FKGP helyzetét. Csúcs László szerint két éve a Fradi-ügy miatt romlott meg a bizalom a pártelnökkel. A frakcióvezető-helyettes szerint a párt népszerűségének csökkenése nem a frakcióvezetésnek köszönhető, hanem a pártvezetésen belül egyedül Torgyán József tevékenységének értékítéletének. A Kisgazdapárt helyzete már a koalíciót is veszélyezteti.

A kisgazda parlamenti frakció ma délután arra kérte az országos elnökséget, hogy az általa javasolt új frakcióvezetőhelyettesek mellett a régiek is hivatalba maradhassanak.
 

Átszervezik az Egészségügyi Minisztériumot
Mikola István egészségügyi miniszter pénteken feloszlatta az úgynevezett hálapénz bizottságot.
A tárca vezetője megszüntette Kilényi Géza és Fodor Miklós miniszteri biztosi megbízatását. A tárca átszervezésére vonatkozó következő vezetői értekezletet január 15-én tartják.

Gyorsított eljárással épülhet a BS
Az 1999 decemberében leégett sportcsarnok romjainál az úgynevezett veszélytelenítési munkálatokat már a múlt évben elvégezték, de a bontást még nem kezdhették el, mert az már engedélykötelezett. A XIV. kerületnek benyújtandó engedélyeztetési tervdokumentációt már az építtető cég, a Bouygues francia konzorcium készíti el. Ekkor először működik majd a gyakorlatban a BS-törvény. A normál engedélyeztetési eljárás 60 nap, de a BS építésére vonatkozó jogszabályok lehetővé teszik, hogy az ügyintézési határidő 15 napra csökkenjen.

Roma ügyek
Veszprémből is mennének a romák
A Kopácsi utcai lakótömbben összegyűlt tíz cigánycsalád kilátástalannak tartja helyzetét, és kivándorlásra készülődnek. A cigány önkormányzat képviselője és Veszprém polgármestere is úgy véli: a kivándorlás gondolatával foglalkozó roma családokat félrevezették, hamis ígéretekkel tévesztették meg őket.
Babai János, az Országos Cigány Önkormányzat Nyugat-dunántúli koordinátora igyekezett lebeszélni a roma családokat, akik azért mennének el, mert kilakoltatástól tartanak, nem kapnak támogatást gyerekeik neveléséhez, és bőrük színe miatt munkához sem jutnak.
Dióssy László (SZDSZ) veszprémi polgármester elmondta: a roma családok az elmúlt évben húsz millió forint szociális támogatást kaptak. A város új otthonok teremtésére mintegy 160 millió forintot költött. A polgármester szerint kilakoltatási végzés egyetlen esetben született, az érintett család már Hollandiában van. A roma családoknál egyébként már tízmillió forintot meghaladó közműtartozás halmozódott fel. Veszprémben egyébként aki akar, az kap munkát, mert az országban a városok közül itt a legalacsonyabb a munkanélküliség.

Hat zámolyi roma család nyilvános elégtételt és 3-3 millió forint nem vagyoni kártérítést szeretne kapni.
Az eljárás megindulás óta a pert kezdeményező hat zámolyi roma család Strasbourgba vándorolt ki. Az első tárgyalás tavaly októberben volt. Csütörtökön a bíróság tanúként hallgatta meg a község akkori polgármesterét és megbízott jegyzőjét, hogy megtudják: 1997-ben milyen döntés alapján bontották le a romák által lakott, megrongálódott épületeket. Tanúként megidézték Krasznai Józsefet, a romák szószólóját is, aki azonban a tárgyaláson nem jelent meg. Az akkori zámolyi polgármester elmondta: 1997. október 31-én kora reggel csaknem teljes létszámban megjelentek a belmajori épületekben élő roma családok és elmondták, hogy az éjszaka összedőlt a ház, amelyben laktak. Az önkormányzatot pedig arra kérték, hogy a testület biztosítson nekik másik lakást. A polgármester csak a művelődési ház nagytermét tudta felajánlani. A roma családok egyébként - akik többségükben jogcím nélkül laktak korábbi otthonaikban - azonnal elfogadva az ajánlatot néhány óra alatt be is költöztek. A házrészeket az életveszélyes állag miatt a Hivatal lebontatta. A később kiderült jogtalan bontásért az építési hatóság 20 ezer forintra bírságolta meg a polgármestert. A romák csaknem másfél évet töltöttek el a falu művelődési házában, miközben többnyire a közüzemi díjakat sem fizették.
 

Cseh tévébotrány
Zeman élesen bírálja Havelt. A cseh miniszterelnök szerint az elnök a fellázadt tévések támogatásával a "törvénysértés" pártján áll, s ezért "nincs mit keresnie a politikában".
Már több mint 150 ezer ember írta alá Csehországban azt a petíciót, amely a közszolgálati televízió új vezérigazgatójának, Jirí Hodacnak és az őt kinevező televíziós tanács tagjainak haladéktalan leváltását követeli . A Die Presse című konzervatív bécsi lap szerint Csehországban a civil társadalom újra szót kért.

A Hágai Nemzetközi Törvényszék ragaszkodik Milosevics peréhez
A főügyész szerint szó sem lehet arról, hogy hazájában állítsák bíróság elé a volt jugoszláv elnököt.

Bulgáriában megnevezték a török kisebbség elleni erőszak felelőseit
Magas rangú kommunista politikusok, köztük az akkori belügyminiszter felelős a bulgáriai török kisebbség üldöztetéséért.

Lengyel ápolónők sztrájkja
Jelenleg az országban 11 létesítményben zajlik okkupációs, 20-ban pedig éhségsztrájk.

Daganatok az uránlövedékektől?
Több európai országban nagy vihart kavart, amikor kiderült, hogy néhány katona leukémiás lett azok közül, akik a délszláv térségben szolgáltak Leukémiás egy Boszniában szolgáló görög katona is. A görög védelmi hatóságok tanulmányozzák annak a leukémiában szenvedő görög tiszthelyettesnek az esetét, aki 1997-től egy évig szolgált Boszniában.

Svédország gyorsítja az EU-csatlakozást
Az Európai Unió soros elnöki tisztségét januártól betöltő Svédország nagymértékben fel akarja gyorsítani a csatlakozási tárgyalások ütemét.

Arafat reménykedik
A palesztin vezető Kairóból Gázába visszatérve nem értékelte nyíltan a Clinton- féle rendezési tervet, bár szeretné, ha még az elnök hivatali ideje alatt a közel- keleti béke valósággá válna.

Felszabadítják a benzin-, kenyér- és tejárakat Horvátországban
A horvát kormány csütörtöktől a benzin-, a tej-, és a kenyérárak felett feladta az állami ellenőrzést.

Litvániában rekordmagasságokban a munkanélküliség
Az ország függetlenné válása óta a legmagasabb szintre szökött Litvániában a munkanélküliség.

New Yorkban jégtáblák közé szorult egy komp
Zátonyra futott 257 utasával a fedélzetén a New York-i kikötői öbölben a jégtáblák között egy komphajó.

Oroszországban akár mínusz 54 fok is lehet
Heves támdásra készül "tél tábornok": az előrejelzések szerint Szibéra több körzetében a hét végén akár 50 fokos fagy is lehet.

(MTI)

Vissza a kezdőlapra