Hírek röviden

Németh Miklós nem vesz részt az MSZP munkájában

A volt kormányfő ugyan egyetért a párt céljaival és támogatja annak politikáját, de a munkában már nem szeretne közreműködni. Kovács László tájékoztatása szerint Németh Miklós szervezett módon nem kíván szerepet vállalni a szocialista párt munkájában.

Kovács László az elnökségi ülésen hangsúlyozta: a jövőben lezártnak tekintik azt a kérdést, hogy a volt kormányfő milyen szerepet vállal illetve kaphat az MSZP választási felkészülésében.

Elhunyt István József kisgazda országgyűlési képviselő

A képviselő rendszerváltozást követő mindhárom parlamenti ciklusban kisgazdaként tevékenykedett. Az elhunyt honatyát az FKGP és parlamenti képviselőcsoportja saját halottjának tekinti.

István József 1934. december 7-én született a Somogy megyei Bárdudvarnokon. Diplomát a budapesti Református Teológiai Akadémián és a Testnevelési Főiskola edzőképző szakán szerzett. A Független Kisgazdapártba 1989. április 15-én lépett be. 1994-ben az FKGP országos listájáról, 1998-ban pedig a párt Jász-Nagykun-Szolnok megyei területi listájáról jutott be a parlamentbe. A halála miatt megüresedett országgyűlési képviselői helyről az országos kisgazda elnökség három-négy jelölt meghallgatása után az Országgyűlés tavaszi ülésszakának kezdetéig, február 12-ig dönt majd.

Megkezdi munkáját a parlament vagyonvizsgáló bizottsága

Szerdán összeül a képviselők vagyoni helyzetét vizsgáló parlamenti bizottság, a fideszes Répássy Róbert elnökletével. A bizottságot József kezdeményezésére december 19-én hozott létre az Országgyűlés. A testületbe az MSZP, az SZDSZ és az MDF nem delegált tagokat, így a bizottság három fideszes, két kisgazda, egy MIÉP-es és egy független honatya részvételével kezdi meg tevékenységét.

A testület első tanácskozásán valószínűleg elfogadják a bizottság ügyrendjét, amely tartalmazza majd a vizsgálatok eljárási szabályait, megfogalmazzák azt a felhívást is, amelyben minden képviselőt felszólítanak arra, hogy bocsássa a testület rendelkezésére az általuk kért iratokat. A bizottság a képviselőket ABC-sorrendben vizsgálja meg, de ha valaki soron kívüliséget kér, azt előre veszik. Eddig senki sem kért soronkívüliséget.

Hágai letartóztatási parancs Milosevic és társai ellen

A hágai Nemzetközi Törvényszék megújította a Slobodan Milosevic és több más volt belgrádi vezető ellen tavaly kiadott letartóztatási parancsokat - jelentették be kedden Hágában. Valamennyiüket a jugoszláv fegyveres erők koszovói fellépésével kapcsolatban, emberiség elleni bűncselekmények miatt helyezték vád alá. Milosevicen kívül a Milan Milutinovic volt szerb elnök, Nikola Sainovic volt jugoszláv miniszterelnök-helyettes, Dragoljub Ojdanic, a jugoszláv hadsereg egykori parancsnoka és Vlajko Stojilkovic volt szerb belügyminiszter ellen 1999 májusában kiadott letartóztatási végzéseket erősítették meg.

A letartóztatási parancsot megerősítő határozatot David Hunt bíró a hágai törvényszék főügyészének előterjesztése alapján adta ki, annak kapcsán, hogy az ENSZ Közgyűlése tavaly novemberben jóváhagyta Jugoszlávia felvételi kérelmét. A bírói határozat egyúttal felszólítja a jugoszláv hatóságokat, hogy a vádlottak őrizetbe vételéig átmeneti intézkedésként fagyasszák be az országban lévő javaikat.

Újra működik a Popokatepetl

Hétfőn ismét működésbe lépett a mexikói fővárostól 60 kilométerre délkeletre lévő Popokatepetl-vulkán, és 5 kilométer magasságba lövell ki magából hamut, illetve vízgőzt. Az egy hónappal ezelőtti kitöréskor fehéren izzó köveket és lávát hányt ki magából.
Az  ötezer méter magas tűzhányó környékéről decemberben mintegy 30 ezer embert telepítettek ki. A decemberi kitörés volt a leghevesebb 1994-es aktivitása óta, amelyet megelőzően 70 évig álomban volt a vulkán.
 

Vissza a kezdőlapra