Hírek röviden
 • Széchenyi Zsigmondra emlékeztek Kőröshegyen

 • Széchenyi Zsigmond születésének 102. évfordulója tiszteletére emléknapot tartottak vasárnap a Somogy megyei Kőröshegyen, amelyen ott volt a 34 éve elhunyt Széchenyi Zsigmond özvegye is. Az ismert vadász-író angliai tanulmányait követően 1923-tól nyolc éven át élt a Széchenyi család kőröshegyi birtokán. Széchenyi Zsigmond 1932-ben a több mint 300 éves birtok eladására kényszerült. A kőröshegyiek azonban azóta is büszkék arra, hogy a nagy vadász településük lakója volt.

  Az emléknapon egy gyermekrajz-kiállítást is megnyitottak, amelyen a helyi általános iskolások örökítették meg a Széchenyi Zsigmond által leírt vadászkalandokat, s a település lakói tiszteletük jeléül  Széchenyi-kertet avattak, és a kastély parkjában kopjafát állítottak.
   

 • Az egyházügyi hivatal titkai - dokumentumfilm-bemutató

 • A különböző egyházak képviselőinek vallomásai alapján "Az egyházügyi hivatal titkai" címmel dokumentumfilmet készített az 1989-ben megszűnt hivatalróll Sághy Gyula rendező. A bemutató szerdán lesz a Petőfi Csarnokban.
     Az ÁEH 1951-ben kezdte meg működését a minisztertanácsnak alárendelve, legfőbb célja az volt, hogy korlátozza, térdre kényszerítse a papokat, lelkészeket. A dokumentumfilmben megszólal az a két pap is, aki a leghosszabb időt töltötte börtönben élete során: a nemrégiben elhunyt Tabódy István 19 évet, Lénárd Ödön pedig 18 és fél évet raboskodott.
   
 • Az első faji indíttatású gyilkosság Norvégiában

 • Norvégiában öt újnáci fiatal meggyilkolt egy fekete bőrű 15 éves fiút. A rendőrség őrizetbe vette a gyilkos fiatalokat: két 17 éves leányt és három huszas éveiben járó fiút A fekete fiú éppen mobiltelefon-fedőlapokat csereberélt norvég barátjával, amikor a neonáci fiatalok rátámadtak. Megpróbált elmenekülni, de elcsúszott, és a neonácik több késszúrással megölték. Norvég barátja sértetlen maradt. A tettesek a Bakancsos fiúk (Bootboys) nevű neonáci csoport tagjai. A rendőrség közlése szerint a csoportnak mintegy 200 tagja van. A rendőrnyomozót mélyen megdöbbentette a gyilkosság. A tiszt a Dagbladet című napilapnak elmondta: " Korábban Libanonban és Jugoszláviában szolgáltam, ahol embereket gyilkoltak meg származásuk miatt, de sosem hittem volna, hogy ilyen megtörténhet Norvégiában."
   
 • Az interneten is követhető lesz a Mir elsüllyesztésének folyamata

 • A kiszolgált orosz Mir űrállomást február végén kezdik fékezni, és március 6-ra tűzték ki elsüllyesztését. Az oroszul tudók a "rosaviakosmos.ru" honlapon az orosz űrhivatal folyamatos tájékoztatásával nyomon követhetik a Mir helyzetét, az űrállomás utolsó napjait. (Az angolul tudók is kaphatnak némi tájékoztatást!)

  A tervek szerint az űrbázis - amely  több mint 300 kilométer magas pályáján kering a Föld körül - február 20-25. tájékán ereszkedik 240 kilométeres magasságba. Ezt követően négy fékezőimpulzust hajtanak végre. Az utolsót március 5-7. között, amikor is a Mir belép a Föld légkörébe, ahol az űrbázis nagy része megsemmisül a Földtől 70-90 kilométer távolságban. Orosz részről emlékeztettek arra, hogy az űrállomáson jelentős mennyiségű radioaktív, biológiai, vegyi és más veszélyes anyag van. Azok a részek, amelyek nem égnek el, a Föld légkörébe való belépést követő harminc percen belül a Csendes-óceán déli részébe csapódnak.

 • További hét új bíboros

 • Hét új bíborost nevezett meg II. János Pál. Két német, egy-egy dél-amerikai és dél-afrikai, három pedig a volt szovjet birodalomból. Janik Pujats Rigából, Marian Jaworski Lvovból és Lubomyr Husar, az ukrán görög katolikusok püspöke.
   
  Vissza a kezdőlapra