Hírek- kommentárok
a 2001. február 9-én megjelent cikkek alapján
A teljes sajtószemle elérhető az interneten.

Tartalom:
 

Torgyán lemondás
Az országértékelés visszhangja
Szájer József - Nagy Sándor találkozó
Hende és Herényi
Mikola és a szakszervezetek
MIG 29
Malev
Per a könyvvizsgálók ellen


Torgyán lemondás

Tegnap lemondott tisztéről Torgyán József földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter. Ezt azt követően jelentette be, hogy személyesen konzultált Orbán Viktorral a miniszterelnök Béla király úti rezidenciáján. A kormányból való távozását azzal indokolta, hogy tarthatatlanná vált a helyzete az "ártatlan gyermekét" ért támadások miatt. Torgyán bejelentette azt is, hogy kezdeményezi politikai államtitkárának, Szabadi Bélának a felmentését. Közölte a miniszterelnökkel, hogy az FKGP nevében utódjának a miniszteri poszton Gyimóthy Gézát, az Országgyűlés és az FKGP alelnökét ajánlja. Az FVM politikai államtitkári székében pedig Kovács Zoltánt, a tárca egyik helyettes államtitkárát látná szívesen. Torgyán József közölte, hogy a jövőben is támogatja a koalíciót, lemondásával épp a koalíciót kívánja erősíteni. Lapinformációk szerint az FKGP parlamenti frakcióvezetője szeretne lenni. Ebben az esetben az FKGP képviselőcsoport jelenlegi vezetője, Bánk Attila az Országgyűlés alelnöke lehet. Egyes lapértesülések szerint a frakció többsége nem akarja megválasztani Torgyánt frakcióvezetőnek. Más információk szerint tegnap Orbán Viktor és Torgyán József nem négyszemközt tárgyalt. A miniszterelnök társaságában volt Kövér László, a Fidesz elnöke és Áder János, az Országgyűlés elnöke, a Fidesz alelnöke. Torgyán Józsefet pedig Gyimóthy Géza és Balogh Gyula, az FKGP szervező főtitkára kísérte el. A Béla király úti megbeszélés előtt a miniszterelnök több alkalommal konzultált Áderral és Kövérrel, s e szűk körű egyeztetéseken dőlt el véglegesen, hogy Torgyán távozik a kormányból. Ha nem távozott volna önként, a miniszterelnök maga kezdeményezte volna felmentését. Orbán Viktor csütörtök este rendkívüli sajtótájékoztatón jelentette be, hogy elfogadja a kisgazda agrárminiszter lemondását. Mint mondta: úgy érzi, ez a döntés a mostani helyzetben kívánatos volt. A kormányfő szerint is szükség van arra, hogy Torgyán saját ügyeit, az őt ért támadásokat rendezze, míg az agrártárcának arra van szüksége, hogy komoly szakmai kérdésekre összpontosítson. A miniszterelnök érzékeltette, ha az agrárminiszter most nem mond le, akkor ő kényszerült volna arra, hogy végső következtetésre jusson. Azt azonban hangsúlyozta: ha nem lemondás, hanem felmentés történt volna, azt sem lehetett volna erkölcsileg a Torgyán József fiával való kapcsolatos gyanúkkal indokolni. Egészen addig, amíg az állítólagos, nyilvánosság előtti vádak nem bizonyosodnak be, ezeknek nem vagyok hajlandó hitelt adni - szögezte le a kormányfő, hozzátéve: "Örülök, hogy nem tört ki politikai konfliktus, Torgyán József egyértelművé tette, hogy a koalíciót továbbra is feltétel nélkül támogatja, hiszen a kormányprogramot magáénak érzi, az ő szívéből van."
Orbán közölte, hogy Torgyán József február 15-én távozik a kormányból. Reményei szerint az új miniszter már jövő csütörtökön leteszi az Országgyűlési esküt. A kormányfő nevek említése nélkül jelezte, hogy a Torgyán által megjelölt személy elfogadhatónak tűnik számára az agrárminiszteri posztra (Magyar Hírlap: Torgyán József lemondott... 1.,4., Magyar Nemzet: Lemondott... 1.,3., Népszabadság: Torgyán lemondott... 1.,4.,6-7., Népszava: Torgyán József távozni kényszerült... 1.,2.,6.o.).

Orbán Viktor miniszterelnök az MTV Aktuális című műsorában azt mondta: Torgyán József választotta ki lemondásának időpontját. "Nem a bizalom fogyott el, hanem a lehetőség" - mondta Orbán Viktor, aki szerint a miniszteri poszttól való megválás újabb lehetőséget nyit Torgyán előtt a személyét ért támadások kivédésére, a kormánynak pedig a mezőgazdaság előtt álló feladatok végrehajtására.

Torgyán József lemondását követően a TV2 esti műsorában úgy fogalmazott: azok bánthatják "ártatlan gyermekét", akiknek ő miniszterként az útjában áll. Ilyen helyzetben egyetlen másodpercig sem szabad, hogy miniszter maradjak. Az FKGP elnökének lenni olyan megtiszteltetés, mely mindennél fontosabb. Nemcsak az FKGP elnöke maradok, hanem Torgyán József is - közölte. Torgyán reméli, hogy 2002-ben egy sokkal erősebb FKGP és Fidesz tevékenykedik majd. Egyelőre nem tervezi, hogy leül Kövér Lászlóval, a Fidesz elnökével a választási együttműködésről tárgyalni. Az FKGP mai ülésén vita várható a pártelnök további szerepéről. Torgyán József miniszteri posztjáról való lemondása megfigyelők szerint koránt sem jelenti azt, hogy ki akar vonulni a politikai életből vagy a közéletből.
 

A fenti hírek önmagukat kommentálják. Talán az utolsó mondatot érdemes kiemelni, Torgyán valóban szerves része lesz a közéletnek. Nem valószínű, hogy kilépve a kormányból a ellen fordul a koalíciónak, kétszer nem léphető meg - eredményesen - a kiugrás. A frakció is a tartós egsyüttműkodés híve és a Fidesz-FKGP választási koalíciót meg szeretén kötni.


Az országértékelés visszhangja

Több mint 5,5 millió választópolgár hallott arról, hogy Orbán Viktor miniszterelnök országértékelő beszédet tartott a Vigadóban. A Socio-Balance felmérése szerint a Fidesz támogatóinak tetszési indexe 89 százalék, a szocialisták indexe 40-es, a bizonytalan szavazóké pedig 54 -es. A fideszesek 82 százaléka adott legalább jó vagy kiváló osztályzatot, elutasító vélemény nem akadt. Az MSZP-szavazók 9 százalékának tetszett vagy nagyon tetszett a beszéd, több mint felük pedig 3-sal illette, vagy nem adott osztályzatot. A szocialista szimpatizánsok között is kisebbségben vannak azok, akiknek nem tetszett a miniszterelnök beszéde. A bizonytalanok 27 százaléka minősítette jónak vagy nagyon jónak a beszédet, 26 százaléka értékelte közepesre, 18 százalékának pedig nem tetszett a beszéd. A megkérdezettek 66 százaléka teljesen, 15 százaléka inkább egyetért azzal, hogy a miniszterelnök e formában összegezze az évi tapasztalatokat (Magyar Nemzet: Kedvezően fogadott... 5.o.).
 

Ezekből az adatokból jól látszik, hogy miért támadták annyira az ellenzékiek a miniszterelnöknek ezt a "szokását". Egészen biztos, hogy 2002-ben a kampány fontos része lesz ez a beszéd. A bizonytalanok 27 százalékának támogató véleménye pedig komoly siker.


Szájer József - Nagy Sándor találkozó

Szájer József, a Fidesz frakcióvezetője hasznosnak, Nagy Sándor, az MSZP képviselőcsoportjának vezetője eredménytelennek nevezte kettejük csütörtöki találkozóját. Szájer az egyeztetés hathetenkénti rendszeressé tételét ajánlotta, Nagy Sándor viszont ennek nem látja sok értelmét (Magyar Nemzet: Frakcióvezetők... 3., Népszabadság: Kevés dologban... 4.o.).
 

Azért nem teljesen a süketek párbeszéde volt. Szájer József felkészült, minden felhatalmazása megvolt, s a további kapcsolattartást nemcsak átabotában javasolta, hanem meg is jelölte, hogy annak felelőse Latorcai János. Ezt a javaslatot Nagy Sándor nem söpörte le, hanem a választ a frakcióval való megbeszéléstől tette függővé.


Hende és Herényi

Hende Csaba igazságügyi politikai államtitkár lett az MDF általános alelnöke. Herényi Károly országgyűlési képviselőt pedig a párt szóvivőjének nevezték ki - határozott tegnapi első ülésén az MDF újraválasztott országos elnöksége (Népszabadság: Hende Csaba... 4.o.).
 

Herényi tehát - Nagy Sándorhoz hasonlóan túllépett a VIP-es múlt árnyékán és vissza kapta szóvivői posztját. Ma reggel már szerepelt is a Duna TV Torgyán-adásában. Gratulálunk a kinevezetteknek.


Mikola és a szakszervezetek

Bizakodásra adnak okot az új egészségügyi miniszter intézkedései, de azokkal még nehéz feledtetni azt, hogy elődje idején semmilyen törvényes érdekegyeztetés nem volt a tárca és a szakszervezetek között - nyilatkozta Mikola István egészségügyi miniszterrel folytatott megbeszélése után Cser Ágnes, az EDDSZ elnöke (Magyar Nemzet: Mikola... 5.o.).
A Népszabadság (Mikola bírálja... 5.o.) azt emeli ki, hogy a miniszter a napokban Gyulán és Gyöngyösön is bírálta a "konspiráló" sajtóorgánumokat, és név szerint is kiemelte a Népszabadságot. Kijelentette: míg az ország lakosságára és az egészségügyiekre a bizakodó várakozás a jellemző, a sajtó egy része folyamatosan rossz hangulatot kelt. Ugyanakkor azt is mondta: szó sincs arról, hogy hadat üzent volna a sajtónak, amelyre a továbbiakban is számít.
 

Országszerte komoly várakozás tapasztalható az egészségügyben, s a tegnapi rádióadásokban hallott burkolt sztrájkfenyegetés aligha talál talajra, talán ezért nem szerepel nagy hangsúllyal az írott sajtóban.


MIG 29

A lehető leghamarabb meg kell kezdeni nyugati vadászrepülők beszerzését - döntött a nemzetbiztonsági kabinet tegnapi ülésén, amelyen Orbán Viktor miniszterelnök is részt vett. A legesélyesebb az amerikai kormány által felajánlott F16-os típus. A testület úgy döntött: a HM vezetője által nyáron kötött szándéknyilatkozat a MiG 29 -esek korszerűsítéséről semmis (Magyar Hírlap: Nyugati repülők mellett... 3., Magyar Nemzet: Jönnek... 1.,3.o.).
 

Nem érdemes ugyanis vagyonokat fizetni egy hosszasan rendszerbe nem tartható gépért. Oroszország felé amúgy is nagy a kereskedelmi passzívumunk, a minek az oka az, hogy tőlük vásároljuk az olajat. (Az orosz árak ugyanis mintegy 15-20 százalékkal olcsóbbak.)


Malev

Tegnap sem született megállapodás a Malév és a repülőgép-szerelők képviselete között, a munkáltató felszólította a sztrájkolókat, hogy a hosszú távú szempontokra való tekintettel állítsák le a munkabeszüntetést. Hétfőre szolidaritási demonstrációt tervez a VDSZSZ, de a MÁV Rt. szerint a legenyhébb akció is veszélyezteti a vasutas érdekvédőkkel kötött hároméves megállapodást.
 

A Malév privatizáció előtt áll. Az eredmény nem az érték jelentős csökkenése lesz??


Per a könyvvizsgálók ellen

Május 3-án kezdődik a Fővárosi Bíróságon az a százmilliárdos perértékű eljárás, amelyben kárának megtérítését követeli az állam a Postabank könyvvizsgálóitól. Orbán Viktor kormányfő erről azt mondta: olyan nyugati példák alapján döntöttek a per mellett, amelyek szerint "egészséges államok gazdasági és nemzeti érdekeit a jog útján habozás nélkül érvényesíthetik" (Népszabadság: Százmilliárdos... 13.o.).
 

Ezt a pert nemcsak az esetleg megnyerhető milliárdok miatt tartom fontosnak, hanem azért, mert fellép a tisztességes munka érdekében és megtorol minden összejátszást illetve felelőtlenséget.


Surján László

Vissza a kezdőlapra