Hírek innen-onnan
Elfogtak egy számítógépvírus alkotót
Mérséklődött a népességfogyás üteme Magyarországon
Egy héttel elhalasztották a Mir megsemmisítését
Avar István lett az új tag a Nemzet Színésze
Magyar Kereszténység Millenniuma - októberben megnyíló vatikáni kiállítás
Szakad a fővárost vezető SZDSZ-MSZP koalíció?
 

Elfogták a Kurnyikova-vírus alkotóját

Amszterdamban letartóztatták a számítógépes vírus feltételezett alkotóját. A 20 éves fiatalembert azután vették őrizetbe, hogy azt állította: ő küldte szét a világban e-mailben az orosz teniszcsillag fotójának álcázott számítógépvírust. Tettének oka egyrészt a tenisz szépségkirálynője, akinek titkos imádója volt, másrészt az hogy felhívja a figyelmet a számítógépvírusok elleni védelemre. A fiú rádöbbent tettének súlyára és feladta magát a rendőrségnek.
 

Mérséklődött a népességfogyás üteme Magyarországon

A Központi Statisztikai Hivatal csütörtöki jelentéséből kitűnik, hogy tavaly 22 százalékkal mérséklődött a népességfogyás üteme. Az előző év végén 10 millió 5 ezer fő volt a lakosság száma, 38 ezerrel kevesebb, mint az előző év végén. A lakosság létszámának csökkenése továbbra is jelentős, de több mint 10 ezer fővel alacsonyabb, mint 1999-ben. Az év során várhatóan tízmillió alá csökken a lakosok száma.

Az előzetes adatok szerint tavaly 48 ezer házasságot kötöttek, 97.500 gyermek született és több mint 135 ezren haltak meg, ami a házasságkötéseknél 5,6, a születések számánál 3 százalékos növekedést, az elhunytaknál viszont 5,4 százalékos csökkenést jelent. A csecsemőhalálozás kivételével, a népmozgalom valamennyi fontosabb mutatója kedvezőbben alakult, mint egy évvel korábban.

Összességében a népesség természetes fogyása 3,8 ezreléket tett ki, ami 1,0 ezrelékponttal alacsonyabb, mint egy évvel korábban.

Ugyancsak a KSH jelentése szerint az ipari termelés 18,3 százalékkal, az exportértékesítés 27,4 százalékkal, a belföldi eladások volumene 9 százalékkal nőtt 2000-ben.

Egy héttel elhalasztották a Mir megsemmisítését

A Mir orosz űrállomás megsemmisítését elhalasztották március 13-18. közé. Korábban mi is hírt adtunk arról, hogy március 6-ra tűzték ki a pályaelhagyás időpontját, s ez interneten webkamerán keresztül is követhető lesz. Az orosz szakértők nem zárják ki, hogy a megsemmisítés időpontját ismét meg kell majd változtatni.

A pontosított tervek szerint a Mir Oroszország fölött kezdi meg Föld körüli pályája elhagyását, s ez a folyamat elsősorban orosz területek felett megy végbe, de részben érinti Európát és Japán déli részét is. Az űrbázis maradványai várhatóan az éjszakai órákban zuhannak a Csendes-óceánba.

A másfél évtizede Föld körüli pályán keringő, csaknem 130 tonnás orosz űrállomás a Föld légkörébe lépve nagyrészt megsemmisül, egyes darabjai a tervek szerint a Csendes-óceánba csapódnak.

Avar István lett az új tag a Nemzet Színésze
A Nemzet Színésze cím új birtokosáról egyhangúlag döntöttek. A címet egyszerre 12 színművész birtokolhatja. Sinkovits Imre halálával tizenegyre fogyatkozott idén januárban a kitüntetett színészek köre, ezért választottak új tagot a művészek.

A Nemzet Színészei életük végéig havi 500 ezer forintos juttatást kapnak. A tavaly életre hívott elismerés alapító okirata szerint a Nemzet Színésze cím viselésére a jutalmazottak életük végéig jogosultak. A tavaly augusztusban első alkalommal odaítélt címet Agárdy Gábor, Berek Kati, Bessenyei Ferenc, Darvas Iván, Garas Dezső, Kállai Ferenc, Lukács Margit, Máthé Erzsi, Psota irén, Raksányi Gellért, az időközben elhunyt Sinkovits Imre és Törőcsik Mari kapta meg.

Magyar Kereszténység Millenniuma októberében megnyíló vatikáni kiállítás

Magyar Kereszténység Millenniuma (Hungariae Christianae Millennium) címmel 2001. októberében kiállítás nyílik a Vatikánban - tájékoztatta az MTI-t a közelmúltban Rómában tett egyeztető látogatása után Cséfalvay Pál kanonok, az esztergomi Keresztény Múzeum igazgatója. A kiállítás - mondta el - az 1996-ban Esztergomban megrendezett gazdag és nívós tárlat egyfajta folytatása lesz, hiszen a Püspöki Kar ezúttal is a keresztény Magyarország ezer évét kívánja bemutatni, kitérve a Szentszék és az ország kapcsolatára.

Bemutatkozásunkra - fűzte hozzá - azért az idén kerül sor, mert 2000-ben az ottani zsúfolt program miatt nem fogadtak külföldi kiállítást a Vatikánban. Cséfalvay Pál kiemelte: a 2002 január közepéig megtekinthető kiállításon történelmi emlékekkel és képzőművészeti alkotásokkal kívánják bemutatni az elmúlt tíz évszázadot, a pannóniai kezdetektől a máig. A mintegy nyolcszáz négyzetméteres területen megrendezendő tárlat anyaga jórészt a budapesti Nemzeti Múzeum és a Nemzeti Galéria, valamint különböző vidéki gyűjtemények, főként az esztergomi Keresztény Múzeum és Kincstár legszebb, legértékesebb darabjait tárja a nézők elé. A bemutatandó kincsek között lesz várhatóan a koronázási eskükereszt, a Tihanyi alapítólevél, Ulászló kardja, továbbá Benczúr Gyula: Szent István felajánlja a koronát, illetve Aba-Novák Vilmos: Utolsó vacsora című festménye, valamint kódexek, metszetek, miseruhák, érmék, ereklyetartók - sorolta fel a kanonok. Cséfalvay Pál elmondta még, hogy a kiállítás - melynek fővédnöke Paskai László bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek és Orbán Viktor kormányfő - a Vatikán után Budapesten is látható lesz.

MTI
Szakad a fővárost vezető SZDSZ-MSZP koalíció?

A hannoveri önkormányzat a világkiállítás miatt több mint 100 új villamost vásárolt. A korábbi használt - de ki tűnő műszaki állapotban lévő - villamosokat felajánlották Magyaroszágnak nyolcmilliárd forintért tudtuk meg Deák Andrástól, a fővárosi FIDESZ-MDF-MKDSZ frakcióvezető-helyettesétől, szövetségünk budapesti szervezetének az elnökétől.  Az üggyel kapcsolatos részletek (szakadással fenyeget az SZDSZ) az Index oldalain olvashatók.

Vissza a kezdőlapra