Hírek röviden
2001. március 10.
 • Európai szolidarítás az árvíz nyomán
 • Járai interjú Bécsből
 • Nagy Sándor szerint a kormány nem munkavállalóbarát
 • Az MSZP szerint gyermekellenes a kormány családpolitikája
 • A közszférában az idén 13 százalékkal nőnek a keresetek


 • Európai szolidarítás az árvíz nyomán

  Az Európa Tanács főtitkára szolidaritását fejezte ki a közép-európai országokat, főleg Ukrajnát, Magyarországot és Romániát napok óta sújtó "példátlan" áradások áldozataival és segítségnyújtásra buzdította a nemzetközi közösséget. "A heves esőzések és az olvadó hó okozta természeti csapás már hat ember életét követelte Ukrajnában. Tizenháromezer embert kellett kitelepíteni Ukrajnában, 30 ezret Magyarországon és 3700-at Romániában" - mutatott rá szolidaritási felhívásában Walter Schwimmer. Egyben kérte Európa, a világ segítségét a katasztrófa sújtotta lakosság és államok számára.

  Járai interjú Bécsből

  Járai Zsigmonddal, az MNB elnökével a bécsi Kurier interjút közölt "Magyarország az Európai Unió felé vette az irányt" címmel.  A riporter megemlíti, hogy az ellenzék Járai Zsigmond kinevezésével a Nemzeti Bank függetlenségének csökkenésére számít, s mögötte Orbán Viktor kormányfő és Surányi György volt MNB elnök politikai okokból megromlott viszonyát látja. Nyomban hozzáteszi azonban, hogy Járai a lapnak nyilatkozva éppenséggel az MNB függetlenségének növeléséről beszél azzal, hogy most az EU követelményeinek megfelelően törvényben is rögzítik, hogy az MNB dolga nem a kormány gazdaságpolitikájának támogatása, s a jegybank nem köteles követni a kormány utasításait. Járai 2004-re számít Magyarország EU-csatlakozására, s ezzel kapcsolatban elmondta: ehhez az államháztartásnak stabilnak, a külföldi adósságoknak csekélynek s az inflációnak alacsonynak kell lennie, s ehhez felsorolta a három mutató változásait a kilencvenes évek elejétől napjainkig. Járai Zsigmond azt is megjegyezte, hogy tavaly Magyarország volt az egyetlen ország Európában, ahol nem nőtt az infláció.
   

  Nagy Sándor szerint a kormány nem munkavállalóbarát

  Az MSZP parlamenti frakcióvezetője szerint ritka egység van a munka törvénykönyvének módosításában a kormány, az ellenzék és a szakszervezetek között, de a munkaidő és a pihenőidő változásában súlyos kifogások mutatkoznak. A szabályozással kapcsolatban széles társadalmi ellenállás mutatkozik, ezért minden oka meg van a szakszervezeteknek arra, hogy március 24-én az ügyben demonstrációt tartsanak. Ha egy kormány szakszervezet és munkavállaló ellenes, akkor erre megfelelő választ kell adni - jelentette ki Nagy Sándor.
   

  Az MSZP szerint gyermekellenes a kormány családpolitikája

  A szocialisták szerint a kormány családpolitikája hazug, szemfényvesztő és gyermekellenes. Erről Csizmár Gábor szocialista parlamenti képvislő beszélt. Szerinte a családtámogatási rendszerrel kapcsolatos kormányzati megnyilvánulások a valósággal még csak köszönő viszonyban sincsenek. A politikus úgy értékelte: az iskolai támogatássá átkeresztelt családi pótlék nem érte el célját és nem jelentett pluszforrást, az adókedvezményt a családok egyharmada nem, vagy csak részben tudja igénybe venni, és szemfényvesztés a korábbi rendszeres gyermekvédelmi támogatás átkeresztelése kiegészítő családi pótlékká is. A képviselő úgy véli: életszerűtlen a "nagymama-gyes" bevezetése, mert annak összege az idén mindössze 18.300 forint és nyugdíj mellett nem vehető igénybe. A gyermekszegénység csökkenéséről szóló kormányzati kijelentések pedig cáfolhatók, mert 1997 óta továbbra is a gyermekek egyharmada jogosult rendszeres gyermekvédelmi támogatásra..

  A közszférában az idén 13 százalékkal nőnek a keresetek

  A kormány képviseletében Stumpf István kancelláriaminiszter megállapodást írt alá a Szakszervezetek Együttműködési Fórumával. A miniszter az aláírást követő sajtótájékoztatón elmondta: a kormány korábban garantálta, hogy a közszférában dolgozók bérét az inflációval, valamint a gazdaság növekedési ütemének felével növeli. A megállapodás jóváhagyásával a kormányzat egyben teljesíti ígéretét, és azt a jövőben is vállalja - hangsúlyozta Stumpf István. A mintegy másfél éves tárgyalássorozatot követően megszületett megállapodás szövegtervezetét a SZEF-hez tartozó szakszervezetek a múlt héten csütörtökön fogadták el 84 támogató, 21 elutasító szavazat, valamint 3 tartózkodás mellett.

  MTI és más hírügynökségek jelentése alapján

  Vissza a kezdőlapra