Pályázatok határon túli magyar közösségek számára 
két magyarországi kiírónál még nem járt le a határidő


Új Szó (Pozsony)

Segítő kéz a magyar államtól

Nagy lehetőség áll a szlovákiai magyar civil szervezetek előtt, hogy a szlovák állam által folyósított támogatási összegek mellé a magyar állam anyagi támogatására is szert tegyenek tevékenységeik finanszírozása céljából.
 

POZSONY
Az Illyés Közalapítvány pályázati kiírásán kívül – amelynek beadási határideje február végén járt le – két magyarországi minisztérium is pályázatot írt ki a határon túli magyar közösségek támogatására.

A Magyar Köztársaság Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma a határon túli magyar közösségek önszerveződését szolgáló művelődési tevékenységének támogatására írt ki pályázatot a következő témákban: hagyományőrző rendezvények és képzések (népzene, néptánc); helytörténeti feltáró és megőrző tevékenység; amatőr művészeti rendezvények és képzések (színjátszás, kóruséneklés, bábjátszás); népfőiskolai képzés; tudománynépszerűsítő rendezvények; a magyar humán kultúrával (történelem, irodalom) kapcsolatos versenyek, vetélkedők; a magyar kultúra jeles évfordulóinak megünneplését célzó rendezvények, ünnepségek, emlékjelhagyások; magyarországi nagy bemutatkozó fórumok, fesztiválok több régió számára. A pályázati űrlapokat a szlovákiai érdeklődők a Csemadok Országos Központjától, illetve a területi választmányok irodájától igényelhetik, vagy pedig megtalálják a minisztérium honlapján, a www.nkom.hu internetes oldalon. Az elkészített pályázatokat a Csemadok pozsonyi irodájába kell eljuttatni, a postára adás határideje április 5 – tájékoztatta lapunkat Merva Tamás, a Csemadok pozsonyi irodájának munkatársa.

A másik pályázatot a Magyar Köztársaság Ifjúsági- és Sportminisztériuma írta ki a határon túli magyar fiatalok programjainak, szervezeteinek, kezdeményezéseinek támogatására a következő kategóriákban: helyi ifjúsági közösségek újjáéledését és megerősödését segítő programok; több határon túli régió közös ifjúsági-, szabadidő- és kulturális programjának támogatása; működő magyar nyelvű ifjúsági média (írott és elektronikus sajtó) támogatása. Ennek a pályázatnak március 30. a postára adási határideje - mondta Lajos P. János, a Diákhálózat elnöke. Ennek a pályázatnak az űrlapját a minisztérium honlapjáról – www.ism.hu – tölthetik le az érdeklődők, vagy pedig a Magyar Ifjúsági Konferencia szlovákiai tagszervezeteitől igényelhetik azokat – Cserkésszövetség, Firesz, MIK, Háló, Diákhálózat.

A Rozsnyói járásban működő civil szervezetek a Gömöri Ifjúsági Társaság rozsnyói irodájából (Rákóczi Magyar Ház, Komensky utca 4.) is kikérhetik mindkét pályázat űrlapjait – fénymásolásra.

(kp)
Vissza a kezdőlapra