Megkezdődött a Magyar Internet Világrádió kísérleti adása a világhálón
A Magyar Internet Világrádió Hálózat vételéhez szükséges szoftver most, a kísérleti adások megkezdése idején ingyenesen letölthető a www.vilagradio.hu honlapról, és így elérhetővé válik a világon mindenütt a Kossuth, a Petőfi, a Bartók és az InfoRádió műsora - jelentették be Budapesten, egy sajtótájékoztatón.

A Magyar Internet Világrádió Hálózat kifejlesztéséhez jelentős erkölcsi támogatást és bátorítást adott a szervezőknek a Miniszterelnöki Hivatal, a Határon Túli Magyarok Hivatala, a Magyarok Világszövetsége, a Magyar Rádió Világháló Internet szerkesztősége, az InfoRádió, és más szervezetek, rádióadók és számos érdeklődő, támogató.

A szervezők mindenkitől azt várják, hogy népszerűsítse kezdeményezésüket, helyesebben annak felhasználási lehetőségét - hangzott el. További, részletesebb információk a www.vilagradio.hu és a www.mindmaker.hu honlapokon találhatóak.Kipróbáltam, működik. A letöltés hosszadalmas, s az ember nem is érti, miért van rá szükség. Az egri Katolikus Rádiót például minden ilyenféle bonyodalom nélkül lehet hallgatni, s számos más főleg amerikai adót. Miért van erre a külön szoftverre szükség? S mit jelent, hogy a béta verzió a kiséleti adás alatt ingyenesen letölthető? A CNN hallgatható, látható ingyen, a magyar közszolgálati pedig majd csak pénzért?
Ki fogja ezeket az adókat hallgatni? A fejlett internet hálózattal rendelkező országok magyarjai, meg az az éppen külföldön lévő magyar, aki talán internehez jut. (Ez utóbbi azonbancsak akkor, a./ ha saját mobil internetjét viszi magával - ám ennek költségeiről most ne elmélkedjünk, s maradjunk annyiban, nem lesznek sokan; b./ ha lesz annyi ideje és elegendő szemtelensége valakinek, hogy más, szívességből átengedett számítógépére letelepítsen egy, az illető által soha többet nem használt programot. Ne részletezzük, a dolog nem életszerű.)
Vagyis: kétségtelenül örülünk az új kezdeményezésnek, de nagyok a kételyeink is. Nagyszerű dolog volt például, hogy a MR hozzáférhetővé tette a Krónika műsorok leírt szövegét. Ma már ez csak pénzért vagy hekkereknek. Most is lehet, hogy a ß verzió ismét a bevezető reklám időszaka? S mit keres a közszolgálatiak mellett az info rádió a maga erősen pártelkötelezett, ellenzéki hangsúlyaival?
Ha ez az adás majd csak pénzért lesz hozzáférhető - az internetezés egyébkénti drága költségein túl - akkor a mostani támogatók pénzét magáncélokra fogja használni valaki. Ezt pedig nem szabad megengedni. Visszatérnénk a már lassan elfelejtett Horn-Tocsik időkhöz.
sl

 
 
 
 
 
Vissza a kezdőlapra