Szabadkai polgármesterjelölt: Ispánovics István
A Vajdasági Magyar Szövetség a szerbiai kormányfő-helyettesi funkció mellett még néhány államtitkári, illetve tanácsosi helyre számít a köztársasági minisztériumokban -- A VMSZ-tagok kivonulnak a Forum igazgatóbizottságából és a kiadóház élén álló megbízott igazgatót is visszahívják

Amennyiben Kasza Józsefet, A VMSZ elnökét kinevezik szerbiai kormányfő-helyettesnek, akkor távozik Szabadka polgármesteri tisztségéről. A párt szabadkai frakciója, illetve a körzeti szervezet elnöksége úgy döntött, hogy helyére Ispánovics Istvánt, a szervezet szabadkai elnökét javasolja a polgármesteri tisztségre. A Szabadkát koalícióban irányító Szerbiai Demokratikus Ellenzék hoz ezügyben végleges döntést, ám a választási eredmények alapján a VMSZ-t illeti meg a polgármesteri tisztség -- hallottuk Józsa Lászlótól, a párt alelnökétől a tegnapi szabadkai sajtótájékoztatón.

Józsa László azt is elmondta, hogy a párt korábbi álláspontjával ellentétben, amikor is azt vallották, hogy a szerbiai kormányban nem vállalnak szerepet, azért vállalták el a VMSZ-nek felajánlott kormányfő-helyettesi tisztséget, mert a kérdés most már úgy vetődik fel, hogy vagy részt vesz a párt a változások teljes megvalósításában, vagy félreáll. A párt álláspontja, hogy úgy szorgalmazhatják leginkább a dialógust a magyar kisebbség és a szerbiai kormány között, ha részt vesznek közvetlenül annak munkájában.

Ispánovics István szabadkai körzeti elnök elmondta, hogy a kormányfő-helyettesi tisztség mellett még 4--5 államtitkári, illetve tanácsosi tisztségre számítanak, de ez természetesen Zoran Djindjic kormányfő döntésétől függ. A kormányalakító, a Szerbiai Demokratikus Ellenzéket képező, az októberi fordulatban részt vett pártok elnökeinek felkínálta a lehetőséget, hogy részt vegyenek a kormány munkájában. Voltak pártok, amelyek meghatározott miniszteri tárcákra tartottak igényt, mások pedig kormányfő-helyettesi tisztségre kerülnek majd. Arról, hogy a párt tagjai közül kik kerülnek be a tanácsosi, illetve államtitkári helyekre, maga a kormányfő dönt, ugyanis ebben nem a pártok közötti arányos eloszlás alapján születik döntés. Szakértőkre van szüksége Szerbia vezetésének, és a pártok benyújtott javaslatai közül a legjobbak kerülnek majd a megfelelő tisztségekre. A VMSZ már készíti javaslatát, de azt nem hozták nyilvánosságra, hogy kik azok, akik köztársasági funkciókra pályáznak.

A szabadkai sajtótájékoztató másik témája a Forum-ház, illetve a pártnak a kiadóházban vállalt szerepe volt. Ispánovics István bejelentette, hogy a párt tanácsa azt tanácsolja a VMSZ delegálta igazgatóbizottsági tagoknak, mondjanak le tisztségükről a Forum Holdingban. Mint mondta, huzamosabb ideje alaptalan vádak érik a pártot, hogy rá akar tenyerelni a Magyar Szóra. Eddig nem védekezett a szervezet ezen vádak ellen, mert nem is volt mi ellen védekeznie, a vádak hamisak. Egyfelől az alapszabály nem teszi lehetővé, hogy az igazgatóbizottság tagjai befolyásolják a szerkesztőség munkáját, másfelől éppen ez az igazgatóbizottság hozott döntést arról, hogy a vajdasági magyarság egyetlen napilapjának tárgyilagos, pártoktól független szerkesztéspolitikával kell szolgálnia a magyarságot.

Ispánovics külön kiemelte, hogy mint a Forum-ház igazgatóbizottságának elnöke állítja: a testület minden határozatát egyhangúlag hozta meg, tehát semmiféle leszavazás nem volt. A Forum 15 tagú igazgatóbizottságában 5 VMSZ-tag van. Ispánovics elmondta, ez a döntés nem jelenti azt, hogy holnaptól már távoznak a tagjaik. Átnyújtják döntésüket a Tartományi Képviselőháznak, s amíg nem neveznek ki új tagokat, addig végzik a munkájukat eddigi tisztségükön. Amennyiben a képviselőház nem fogadná el a párt döntését, bejelentik visszavonhatatlan lemondásukat. A VMSZ igazgatóbizottsági tagjainak célja az volt, hogy segítsenek a Forum- házon. A több milliós adósság felszámolásával, illetve a kiadóház talpraállításával kapcsolatban megkezdték a munkát, amit nem tudtak befejezni.

Ispánovics István szerint soha ennyi támadás még nem érte a Vajdasági Magyar Szövetséget, mint éppen most, amikor az igazgatóbizottságban vállaltak szerepet. Mint hangsúlyozta, több alkalommal is igyekeztek meggyőzni a Magyar Szó felelős szerkesztőjét és a lap újságíróit, hogy a párt nem kíván rátenyerelni a lapra, ennek ellenére alapozatlan vádak sorozata jelent meg részben a lap tudósításaiban, részben olyan olvasói levelekben, amelyeket a párt ellenségei írtak. A párt nem mond le a Forumról, továbbra is segíteni fogja munkáját, de olyan mértékben, amilyen mértékben a Tartományi Képviselőház keretein belül képviselőinek módjukban áll. A VMSZ célja továbbra is az, hogy a kiadóház talpra álljon, de mivel valóságos hangulatkeltés alakult ki, hogy a párt nyomást gyakorol a Magyar Szóra, úgy döntöttek, az alaptalan vádakra így válaszolnak. A Forum igazgatóbizottságának eddigi elnöke felrótta a szerkesztőségnek, hogy eddig egyetlen egy kifogást sem emeltek a párt igazgatóbizottsági tagjainak munkája ellen, nem világos tehát, miért ez a sok támadás.

Vissza a kezdőlapra