Kiadom, nem-adom
Belgrádi kiszámolós játék
A mézeshetek elmúltak, s Belgrádnak, - miután a szövetségi elnök a szerbiai választásokon megerősítette legitimációját, - konkrétan együtt kellene működnie a Nyugattal. Nem teszi, de olykor már úgy tesz, mintha.
A játék Milosevits fejére megy, s Kostunicáéknak számolniuk kell azzal, hogy sokak szemében a NATO fellépése agresszió volt, s a polgárok a volt államfőtől nem külpolitikája, hanem inkább belpolitikája miatt fordultak el.
Érdemes megnézni egy a Magyar Szóban (is) megjelent karikatúrát.

Miló már nem tényező, ketrecben van. Értéke, hogy pénzre váltható. De csencsel-e egy tisztességes ember?

Nem tisztul a kép, ha a helyi sajtót olvassuk. Íme két egymással némileg ellentétes híradás (a nem és a mintha álláspontja):

Zsizsics "nem adja" Milosevicset

Zoran Zsizsics szövetségi kormányfő szombaton kijelentette, "amíg ő áll a szövetségi kormány élén, addig Milosevics nem lesz kiszolgáltatva Hágának". "Azt hiszem, sértené egy állam méltóságát, ha volt elnökét háborús bűnök miatt kiszolgáltatná a Nemzetközi Törvényszéknek", vélte Zsizsics a Pljevljai Rádiónak adott nyilatkozatában. A SRNA jelentése szerint a kormányfő egyben kifejezte meggyőződését, hogy "hasonló véleményen" van Kostunica szövetségi elnök is. "Ha mégis bebizonyosodna Milosevics bűne, vagy bűnrészessége, akkor a hazai bíróságoknak kellene lefolytatniuk a pert", tette hozzá Zsizsics.

kepesifi levelező listáról

Persze a szövetségi kormányban is tudni kellene, hogy egy állam méltóságát még jobban sérti, ha egy háborús bűnös az egyik törvényesen működő parlamenti párt feje lehet.

A vasárnapi Magyar Szóban a fentieknél árnyaltabb hír is megjelent:

Szerbia megkapja a várt támogatást

A kormány szorgalmazza a háborús bűnösök felelősségre vonását akár hazai, akár nemzetközi bíróság előtt -- Kostunica és a szerbiai kormány képviselői fogadták az Európa Parlament küldöttségét

Az Európa Parlament küldöttsége, amely szombaton megbeszélést folytatott Vojislav Kostunica jugoszláv elnökkel, támogatásáról biztosította JSZK-t, s reményét fejezte ki, hogy a Szerbia déli részén levő problémákat és a jugoszláv föderáción belüli viszonyok átértékelését olyan módon oldják meg, amely megszilárdítja a békét, a stabilitást az országban és a régióban. A jugoszláv elnök kabinetjéből érkező jelentés szerint szó volt még azokról a demokratikus reformokról, amelyek a JSZK-t az európai közösség normáihoz közelítik, továbbá azoknak a bebörtönzötteknek az amnesztiában részesítéséről, akik nem vettek részt terrorcselekményekben, valamint a Hágai Nemzetközi Törvényszékkel való együttműködés jogi kereteinek a meghatározásáról --, áll a Tanjug által kiadott közleményben.

Az Európa Parlament tagjai találkoztak a szerb kormány képviselőivel is. Az EU tagjai mindent megtesznek, hogy Szerbia mielőbb megkapja a kilátásba helyezett támogatást --, jelentette ki péntek este a küldöttség vezetője, Doris Pack dél-kelet európai megbízott. -- Úgy tűnik, hogy a szerbek nem rendelkeznek a szükséges segítséggel --, mondta az újságíróknak Pack asszony, miután tárgyalt Zoran Djindjic szerb kormányfővel, Vuk Obradovic és Kasza József alelnökökkel. A megbeszélés témája volt a Dél-Szerbiában uralkodó helyzet, a Hágai Nemzetközi Törvényszékkel való együttműködés, és a média demokratizálása. A hatalom mielőbbi decentralizációját jelentették be a szerb kormány képviselői a tárgyalások során -- jelentette ki Kasza József. A decentralizáció megkezdése előtt többoldalú tárgyalásokat kell folytatni az érdekelt felekkel, elsősorban Crna Gora és Vajdaság képviselőivel. Ugyanakkor Kasza kifejtette, hogy a kormány szorgalmazza a háborús bűnösök feletti ítélkezést akár hazai, akár nemzetközi bíróságok előtt. (Beta, B92)

Az eltérés valójában csak annyit jelent: a jugoszláv vezetés nem mondja ki nyíltan, hogy nem hajlandó együttműködni Hágával. Déli szomszédunk még nem a "balkáni stabilitás szigete". Koszovo, Montenegro, Bosznia - a szerbek számára túl sok a kérdőjel, s nagyon késnek a feleletek. Valamiképp érthető, hogy egy újabb hatalmas belpolitikai feszültséget akkor sem vállalnának, ha a tartalmával egyetértenének. Hát még, ha a mai döntéshozók és Milosevits egyetértenek: Jugoszláviát NATO agresszió érte. Moszkvából is ezt üzenik nekik. Hosszú ideig fog folytatódni tehát a belgrádi kiszámoló:

Egyedem-begyedem, előbb-utóbb megeszem.
Kiadom, nem-adom, a végén majd elkapom.
SL
Vissza a kezdőlapra