A Szent Száva Egyesület ultimátuma
„Vajdaságban, főleg Észak-Bácskában, Zomborban, Újvidéken... az újra és újra megjelenő magyar- és zsidóellenes falfirkák mellett Zomborban a VSZL székházának bejáratára az »U« (usztasa) betűt festették, ablakait a VM irodáinak ablakaival együtt betörték ismeretlen tettes(ek)...”, írja a lap szombati számában megjelent jegyzetének bevezetőjében a Magyar Szó munkatársa. Elszomorítónak nevezi, hogy ezekre a jelenségekre alig van reagálás.
A vajdasági demokratikus pártok erélyes tiltakozásának kevés médium ad helyet. Szinte párhuzamosan a demokratikus politikai tömörülések által is szélsőségesnek minősített eseményekkel, a demokratikus változásokat sürgető nyilatkozatok mellett megjelent még egy deklaráció Vajdaság helyzetéről Szerbiában, folytatja a cikk szerzője. Ezt 17 szerb értelmiségi írta alá a közelmúltban Újvidéken, Bácskából, Bánátból, Szerémségből, Baranyából... köztük Szava Grujics ügyvéd, Dragoljub Petrovics, az Újvidéki Egyetem Bölcsészettudományi Karának tanára, Koszta Csavoszki, Ilija Petrovics, akik 1988 után másokkal együtt az eufórikus nemzeti, nacionalista, soviniszta politika szószólói voltak. Akkor is a szerbség „veszélyeztetettségé”-t hangsúlyozták.
Pazován megalakult a Szent Száva Egyesület a cirill írás és a szerb szellemiség megvédésére. Tizenkét év után szerintük ismét időszerűek a téziseik, főleg a Vajdaságra vonatkozók, ezért ultimátumszerű felszólítást intéztek az államvezetéshez. Kiemelik: „Ha a Vajdasági Képviselőház nem szünteti be nemzet- és államellenes tevékenységét, követeljük feloszlatását, új helyi és tartományi választások kiírását. Csak így szavatolhatjuk, hogy a szerb népet és a nemzeti kisebbségeket megfelelő egyének képviseljék.”
Felszólítják Szerbia állami szerveit, hogy karhatalmilag akadályozzák meg „az irredenta és államellenes tevékenységet Vajdaságban”. Szerintük haladéktalanul szükség lenne egy „ellenőrző testület kinevezésére, amely felügyelné Szerbia Alkotmánybíróságának tevékenységét”. Ezzel megakadályoznák, hogy a Tartományi Képviselőházban olyan határozatokat hozzanak, amelyek aláássák Szerbia szuverenitását. A szerb értelmiségiek nyilatkozatukban felhívják a figyelmet azokra az önkormányzatokra, amelyekben „a kisebbségek átvették a hatalmat a szeptemberi választások után. Ezt tetézi a Szent Száva Egyesület szerint, hogy a tartományi, a köztársasági szervek semmit sem tesznek a szerbek elnyomásának megakadályozása érdekében.
Megítélésük szerint „a vajdasági szakadárok -- autonomisták -- tovább folytatják szerbellenes politikájukat, a nagy Horvátország, a Komintern és Németország programja alapján”.

Szegény szerbek, majd képviselni fogjuk érdekeiket az Európa Tanácsban. Megindítjuk az összes kisebbségvédelmi mechanizmust.

Írásunk a kepesifi levelezőlista egyik cikke alapján készült

Vissza a kezdőlapra