“Azért ha a Fiú megszabadít titeket, valósággal  szabadok lesztek”

Reformátusok a szenvedélybetegekért
A Bereginfo cikke

Olyan sokan vannak körülöttünk, akik elesettek, magukra hagyottak, kivetettek. Vagy legalábbis annak érzik
magukat. Egyre inkább nő a depressziósok, valamilyen káros szenvedélytől függők száma. S aki gyenge, az elbukik. Egyre gyakrabban nyúl olyan szerekhez, melyekben a boldogságot, az örömet, vagy annak előidézőjét megtalálni véli: ital, gyógyszer, kábítószer stb. Vagy éppen a testi örömöket hajhássza. Pótszereket keres. Mindent kipróbál, ami átmeneti könynyebbséget, felületes örömet szerez. Közben elveszíti emberi méltóságát, önbecsülését. Padló alá kerül – tartják az ilyen emberről. Megkeseríti szerettei életét. Hány meg hány anya kényszerül éjnek évadján gyermekével karján menekülni a részeg férj ütlegelése elől! És hány család szenved és szégyenkezik az anya iszákossága miatt!
– Pedig olyan közel van a szabadítás, a szabadulás. Csak fel kell ismerni a veszélyt, be kell vallanunk önmagunknak is, hogy hibáztunk, hogy rossz úton járunk, s keresni kell az egyetlen szabadítót: Istent – mondja Pocsai Sándor lelkipásztor, a Kárpátaljai Református Egyház csongori missziós központjának vezetője. – Nekünk éppen az a célunk, hogy az elesett ember hóna alá nyúljunk, hogy felemeljük, hogy bennünk segítő társra találjon mindenki, aki úgy érzi, se barátja, se segítője nincsen, hogy mindenki elfordult tőle.
– Az alkoholizmust sokan betegségnek tartják. Hogyan gyógyítanak Önök?
– Valóban, az alkoholizmus betegség: lelkibetegség. Az orvostudomány tehetetlen e kóros szenvedéllyel szemben. Mert gyógyszerekkel ugyan egy időre megállíthatja a bajt, de a kezelés következtében egyesek gyógyszerfüggőkké válhatnak. És igen sok a visszaeső. Mert nem tisztázták az alkoholfüggőség okait. S ezek leggyakrabban az örömtelen életben keresendőek. Ha az embernek nincs öröme az életben, akkor leghamarabb az alkoholhoz nyúl, mert úgy érzi, így tudja oldani a feszültséget, a görcsöket. Közben persze pusztítja önmagát, elviselhetetlenné teszi hozzátartozói életét is, mert igen sok emberben az alkohol agreszszivitást vált ki. A misszió segít megtalálni az igaz örömöt, az Istenhez vezető utat, merthogy véglegesen csak tőle várhatjuk a szabadítást. Az ő Igéiben találjuk meg a választ kérdéseinkre, gyötrelmeinkre is tőle kapunk gyógyírt.
– Hogyan viszonyulnak ehhez a munkához az orvosok?
– Igen pozitív a hozzáállásuk. Nemrég a beregszászi alkohológiai intézet egyik orvosa látogatott el hozzánk, s igen jó véleménnyel volt munkánkról. Mint mondotta, itt bebizonyosodott: ezeknek az embereknek nem annyira gyógyszerekre van szükségük, mint a lelki szabadulásra. Fel is ajánlotta együttműködésüket. Különben minden egyes iszákosmentő gyógyító héten orvosi felügyelet is van nálunk, hisz az alkoholfüggőknél a megvonás különböző kóros tüneteket is előidézhet. De nem a gyógyszerre alapozunk. A hit, az öröm, az élet valódi értelmének felfedezése sokkal inkább gyógyít, mint az orvosság.
– Vannak-e már gyógyultak?
– Igen. S örömmel tölt el bennünket, hogy közülük többen is visszajárnak hozzánk, hogy erősödjenek, s elmondják a gyógyulni kívánók előtt, hogyan változott meg azóta életük, mióta nemet mondtak az italra, s Isten útját választották. Az a célunk, hogy segítsünk a családoknak, hogy visszanyerjék az apát, az anyát, a gyermeket.
– Csak az alkoholtól szabadulni vágyók jöhetnek?
– Nem. Alkalmainkra mindenkit szeretettel várunk, akik szabadulni akarnak bárminemű függőségüktől, káros szenvedélyüktől. Legyen az gyógyszer, alkohol, nikotin, drog stb. Legközelebbi gyógyító hetünkre március 26. és április 6. között kerül sor. Igen fontosnak tartjuk a családtagok támogatását is, így ők is elkísérhetik hozzátartozóikat, s itt lehetnek velük a közel két hét folyamán. Érdeklődni a helyi lelkészi hivatalokban, illetve Csongoron, a misszióközpontban lehet.
– Igen nagy veszély leselkedik fiataljainkra – kapcsolódik be beszélgetősünkbe Pocsai Mária. – Éppen ezért fontosnak tartjuk a felvilágosító munkát, hogy megelőzhessük a nagyobb bajt. El kell mennünk az iskolákba, hogy elmondjuk a gyerekeknek, milyen bajok forrása lehet a gyengeség, a szenvedély, az alkohol, a cigaretta, a narkó kipróbálása, a szabad szex stb. Igen jó alkalmakat nyújtanak erre a felvilágosító munkára a nyári egyházi táborok, ahol leginkább a gyerekek lelki világával foglalkozunk.
– Aki káros szenvedélyétől valóban szabadulni kíván, kérdéseire a János evangéliuma 8. részének 36. versében találja a megoldást: “Ha a fiú megszabadít titeket, valósággal szabadok lesztek” – fejezi be beszélgetésünket a Pocsai Sándor.

Marton Erzsébet
Vissza a kezdőlapra