A szabadkai kegyúr
PORTRÉ
Kétségkívül Kasza József, a VMSZ elnöke a legtöbbet emlegetett vajdasági magyar politikus, aki most éppen azért került az érdeklődés középpontjába, mert a tervek szerint holnaptól az új szerbiai kormány egyik miniszterelnök-helyettese lesz.

Az 55 éves szabadkai születésű közgazdász különböző pártok színeiben már tizenkét éve a délvidéki magyarság központjának számító Szabadka polgármestere. Első megbízatását még az egypártrendszer időszakában szerezte, és Kasza nem is titkolja, hogy akkor a kommunista szövetség tagja volt. A többpártrendszer kezdetén a vajdasági reformpárthoz csatlakozott, de újabb polgármesteri megbízatását és parlamenti képviselői mandátumát már a reformerők és az akkori VMDK közös jelöltjeként szerezte. Az újabb fordulatot az 1994-es év jelentette számára, ugyanis a VMDK széthullása után akkor jött létre a VMSZ, ahol Csubela Ferenc alapító elnök halála után Kasza az elnöki pozíciót is átvette. Emellett mostanáig folyamatosan ellátta a szabadkai polgármesteri tisztséget, és a közelmúltig az Ideiglenes Magyar Nemzeti Tanács elnöke volt. Ellentmondásos volt a mostani szerbiai ellenzék felé vezető útja is, ugyanis annak ellenére, hogy ő ellenzékinek vallotta magát, a tavaly szeptemberi választásokig a VMSZ a szocialisták támogatásával irányította Szabadkát.

A szerb politikai színtér szereplői közül főleg a nacionalistákkal voltak vitái, korábban a tavaly meggyilkolt Arkan vezérrel, később pedig a csetnikvajda Seseljjel. A vajdasági magyar pártok közül a súlytalan Vajdasági Magyar Polgári Mozgalmat kivéve egyikkel sem találta meg az igazi összhangot. Ismerői azt állítják, hogy nem tűri az ellentmondást, amiről a közelmúltban a platformosodást követelők is meggyőződhettek, miután rövid úton távozni kényszerültek a VMSZ-ből. Kasza ugyan hozzászokhatott a konfliktusokhoz, de számára is furcsa lehet az a többfrontos küzdelem, amelyre az elmúlt hetekben kényszerült. A már folyamatosnak nevezhető magyar–magyar viták mellett Kasza József és az általa vezetett VMSZ összetűzött a korábban őket töretlenül támogató Magyar Szóval és a sajtószabadság kérdésében a vajdasági magyar értelmiségiek egy csoportjával. Szabadkán egy szoborügy korbácsolta fel a kedélyeket, de Kasza számára az igazi problémát mégiscsak az jelentheti, hogy vitába keveredett a népszerűségének csúcsán levő Otpor (Ellenállás) szervezettel. A Milosevics-rendszer megdöntésében elévülhetetlen érdemeket szerzett fiatalok a városi beruházások sorsa felől kezdtek érdeklődni, és annak ellenére, hogy akkor Kaszát még nem emlegették, a sokak szemében kegyúrként viselkedő polgármestert a régi rendszerrel való együttműködéssel vádolta meg az Otpor. Közben jött egy Kaszát, a magyarokat és a horvátokat fenyegető internetes levél, ami többekben felélesztette az emlékezést arra, hogy néhány évvel ezelőtt, amikor a Népkör felújításának körülményei kerültek górcső alá, egy, az épületre dobott kézigránát terelte másra a figyelmet. Ezeket a körülményeket figyelembe véve egy miniszterelnök-helyettesi poszt egyfajta menedék is lehet.

Pálinkás Ferenc
Magyar Nemzet
2001. január 23.
Vissza a kezdőlapra