Nagy teljesítményű számítógép a
Nemzeti Információs Infrastruktúra Fejlesztési Irodában
A világ 500 legnagyobb számítógépe közé tartozik az az üzembe helyezett komputer, amely  nagy adatátviteli sebességű kapcsolatot tesz lehetővé az ország 35 nagy egyetemi, kutatói és közgyűjteményi regionális központja között.

A csúcsteljesítményű számítógépközponthoz mintegy 400 felsőoktatási, kutatási és közgyűjteményi intézmény kapcsolódik. Ez azt jelenti, hogy jelenleg 400 ezer felhasználót tudnak kiszolgálni, ami a magyar internetes társadalom csaknem felét teszi ki.

Az ünnepélyes átadáson Pokorni Zoltán oktatási miniszter hangsúlyozta, hogy a magyar tudományos élet fontos állomásához érkezett a csúcsszámítógép üzembe helyezésével.

- Sikerült új lendületet adnunk a korábban elkezdett programnak, s eddig példátlan méretű fejlesztést hajtottunk végre - hangsúlyozta. Jelezte, hogy a munka még nem fejeződött be, sőt, még csak most kezdődik, hiszen néhány hónapon belül megjelennek az újabb időszakra szóló pályázati kiírások, amelynek lehetőségeit az új fejlesztési iroda is kihasználhatja.

Az átadási ünnepségen megjelent Stumpf István kancelláriaminiszter is.

A most üzembe helyezett csúcsszámítógép - amely a világrangsorban a 462. helyen áll - másodpercenként 60 milliárd műveletet tud elvégezni.

A számítógép a másodpercenként 3,5 gigabit átviteli sebességűre fejlesztett hazai gerinchálózatra (HBONE) csatlakozik, amely képletesen egyszerre ötmillió telefonvonal kiszolgálására lenne alkalmas.

A 2 milliárd forint értékű gépet közbeszerzési eljárás során 140 millió forintért vásárolták meg.

A szuperszámítógépet és a szerverek meghatározó részét a Sun Microsystems szállította, a Cisco pedig a hálózati eszközöket adta, de a projekt kivitelezésében a Matáv és a Vivendi V-Com is részt vállalt.

(MTI)
Vissza a kezdőlapra