KSH összefoglaló a gazdaságról
A bruttó hazai termék (GDP) növekedése az előző év azonos időszakához képest 2000 első háromnegyed évében 5,6 százalék volt miközben a bruttó hazai jövedelem (GDI)  4 százalékkal emelkedett. (Emlékeztetőül: a kormány szándéka, hogy a GDP növekedés mintegy fele fordítódjék jövedelemnövelésre, a másik felénak a további növekedés érdekeit kell szolgálnia. Az év végi jövedelemkiáramlás sem tükröződhet a háromnegyedévi számokban. Úgy látszik tehát, hogy az EU közelsége megköveteli a bérek emelkedését és ez a folyamat a maga lassú módján meg is indult.)

A növekedést az Európai Unió mércéjével mérve és a gazdaságpolitikai elképzelésekhez képest is magas infláció kísérte. Az államháztartás éves hiánya hasonló mértékű, mint a megelőző évben volt: a GDP 3,5%-a.

Az év folyamán tapasztalt ütemcsökkenés ellenére nemzetközi összehasonlításban Magyarország továbbra is magas növekedésű országnak számít. Reálértéken mérve a létrehozott jövedelemtöbblet számottevő részét (közel 30%-át) elveszítettük a világpiaci árak számunkra kedvezőtlen változásai következtében - állapítja meg a KSH jelentése.
 

Vissza a kezdőlapra