Macedónia - percrõl percre
a B92 rádió hírei alapján
Hírek tartalomjegyzéke:
Szerda
Az albán szélsõségesek nem törõdnek az ultimátummal
19:27 A macedón védelmi minisztérium ultimátumot intézett a fegyveres albán csoportokhoz, amelyben felszólítja õket, hogy adják meg magukat, vagy hagyják el Macedónia területét – jelentette ki Antonio Milosevszki, a macedón kormány szóvivõje. A határidõ szerdán éjfélkor jár le, ameddig felfüggesztették a macedón védelmi erõk valamennyi akcióját. Milosevszki bejelentette, hogy a határidõ lejárta után a macedónok „feltétel nélkül és határozottan folytatják akciójukat, egészen addig, amíg teljesen meg nem semmisítik a terroristákat Tetovo környékén, de az egész országban is.”

Az albán szélsõségesek nem veszik figyelembe az ultimátumot – mondta a lázadók egyik parancsnoka a Reuters hírügynökségnek, jelenti a belgrádi rádió. Az úgynevezett Nemzeti Felszabadítási Hadsereg egyik helyi vezetõje, aki a „Szkopje” néven mutatkozott be a Reuters újságírójának, kijelentette, a serege meg van gyõzõdve arról, hogy eredményesen ellen tudnak szegülni a macedón tankok esetleges támadásának.

Xhaferi: Nem támogatom a KFH módszereit
19:29 Nincs semmi kifogásom a Koszovói Felszabadítási Hadsereg ideáljai ellen, de nem támogatom azokat a módszereket, amelyekkel azokat igyekeznek megvalósítani – jelentette ki Arben Xhaferi, az Albán Demokratikus Párt elnöke a müncheni Süddeutsche Zeitung lap balkáni tudósítójának, jelenti a SENSE. Véleménye szerint a KFH létrejötte a volt Jugoszlávia szétesésének következménye, illetve annak a ténynek, hogy az albán nemzeti kérdés nyitott maradt. A jelenlegi macedón „népfelszabadítási mozgalom” viszont azért jött létre, mert létezik egy probléma, amelyet a tíz éves önálló Macedóniában nem oldottak meg. Xhaferi úgy gondolja, hogy a problémát demokratizálni kell, vagyis párbeszédre van szükség az albánok és a macedón hatalom között. Arra kérdésre, hogy képviselné-e õ az albánokat annak ellenére, hogy a tetovói egyetem albán rektora árulónak nevezte, azt válaszolta, a legfontosabb, hogy a párbeszéd megkezdõdjön, az kevésbé lényeges, ki vesz részt benne.

A Nagy-Albániára vonatkozó kérdésre azt válaszolta, az csak propaganda, nem kérés. Xhaferi elmondta, nem tudja, mit akar a KFH, de õ a konszenzusos demokráciát támogatja és azt, hogy az albánok is egyenrangú, államalkotó nép legyenek. Azt sem gondolja, hogy Macedóniát fel kellene osztani, a külsõ önrendelkezésrõl pedig azt mondta, hogy az egyben elszakadást is jelent, ezért õk a belsõ önrendelkezést támogatják, amely etnikai egyenjogúságot is hozna.

A történések folytatását egy párbeszéd megvalósításával tudja elképzelni, amelyet az gyorsíthatna fel, ha Macedónia bekapcsolódna az európai struktúrákba és elismernék Koszovó önállóságát. Xhaferi nem gondolja, hogy Macedóniában szükség van a nemzetközi intervencióra, de nemzetközi közvetítésre igen, hogy elkerülhetõ legyen a további erõszak. Arra a kérdésre, hogy a pártja a kormányban marad-e, Xhaferi azt válaszolta, nem minden áron, mert a kormánynak tartania kell magát a nemzetközi normákhoz.

A NATO bevatkozhatna Macedóniában
12:31 Benita Ferrero-Waldner osztrák külügyminiszter úgy látja, hogy a NATO katonailag is beavatkozhatna Mecdóniában. Az egyik berlini rádiónak adott nyilatkozatában kijelentette, hogy a macedón hadseregnek elõször meg kell adni a lehetõséget, hogy maga oldja meg a helyzetet, de ha ez nem sikerül, akkor legalább gondolkozni kell, hogyan lehetne végrehajtani egy gyors katonai beavatkozást – jelenti a SRNA. Az osztrák külügyminiszter jónak tartotta azt a hírt, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsa összeült, hogy megvitassa, hogyan lehetne kiszélesíteni a KFOR hatáskörét.

Koszovóban 90 albán csoport ténykedik
13:23 Igor Ivanov, az orosz diplomácia vezetõje Szkopjéban kijelentette, hogy Koszovóban az albán szélsõségesek mintegy 90 csoportja ténykedik, amelyeknek az a céljuk, hogy kiprovokálják a jugoszláv és a macedón vezetõséget, hogy alkalmazzanak erõszakot az albánok ellen, hogy utána etnikai tisztogatással vádolhassák õket. Értékelése szerint a 90 egységnek kábé ötezer fegyveres tagja van. Ivanon véleménye szerint ezek a csoportok a nemzetközi közösség egy részének a jóváhagyásával végzik az akcióikat és azt szeretnék, ha megváltoznának a jelenlegi határok. Kifejtette azt is, hogy erõszakkal és katonai beavatkozással sem Dél-Szerbiában, sem Koszovóban nem fékezhetõ meg az etnikai tisztogatás hulláma, az államok közös erõfeszítésére és politikai jóakaratára van szükség. Igor Ivanov orosz külügyminiszter Szrgyan Kerim macedón külügyminiszterrel való találkozója után azt javasolta, hogy a balkáni országok írjanak alá egy megállapodást a régió problémáinak rendezésére – jelenti a SRNA.

A macedónok nem fogadják el Mesicet
16:20 Stjepan Mesic horvát elnök kijelentése, hogy esetleg õ lehetne a közvetítõ az albán-macedón összetûzésben, amelyrõl Brüsszelben tárgyalnának, „még kidolgozatlan ötlet, amely jelenleg csak a terep felmérésére szolgál” – jelentik az elnök kabinetjébõl, továbbítja a hírt a SRNA. A Republika szerint Brüsszelben errõl nem is szándékoznak tárgyalni. Egy horvát tisztségviselõ pedig, aki a napokban Szkopjéban tartózkodott, kijelentette, hogy az albán politikai pártok kérték fel Mesicet a közvetítésre. A macedón elnöki irodában viszont azt állítják, hogy Mesicre semmiképpen sem bíznák ezt a feladatot.

A fegyver a Sar hegységen keresztül érkezik
17:12 „Az a legnagyobb probléma, hogy vannak olyan albán szélsõségesek, akik nem tartják tiszteletben sem a nemzetközi, sem a nemzeti határokat és mindenhol tevékenykednek a régiós biztonságának a csökkentése érdekében – mondta a SRNA Hírügynökségnek Richard Haffer, a KFOR szóvivõje, aki az úgynevezett Nemzeti Felszabadítási Hadsereg képviselõjének arra a beismerésére reagált, hogy a macedóniai albánoknak minden nap érkezik az erõsítés Dél-Koszovóból. A kijelentést pontosította is, hogy Koszovó déli részébõl, a Sar hegységen keresztül jönnek az önkéntesek, a fegyver, a lõszer és az egészségügyi felszerelés. A Koszovóban állomásozó amerikai erõk szóvivõje elmondta, hogy igyekeznek meggátolni az emberek és a fegyverzet ilyenfajta utánpótlását Koszovóból Macedóniába és emlékeztetett arra, hogy az elmúlt éjjel a KFOR lefoglalt egy nagyobb mennyiségû fegyverszállítmányt és letartóztatott egy személyt is nem messze a macedón határtól.

Tetovóban csend van
12:29 Néhány elszórt lövés kivételével Tetovóban csönd van azok után, hogy a macedón kormány 24 órás határidõt adott az albán szélsõségeseknek a fegyverletételre – jelentette délelõtt a SRNA tudósítója.

Adatcsere a macedón katonasággal
12:32 A Koszovóban állomásozó amerikai erõk légi felvételeket és más katonai adatokat bocsájtottak a macedón hadsereg tisztjeinek a rendekezésére, akik az albán szélsõségesek elleni offenzivára készülnek – jelentette ki egy magasrangú macedón tisztségviselõ a Washington Post lap szerdai számának. „Segítenek nekünk, mi pedig felhasználjuk az amerikai hírszerzõ szolgálat adatait” – olvasható a nyilatkozatban. A lap közli a Pentagon egyik szóvivõjének szavait is, aki megerõsítette az amerikai robotrepülõgépek és helikopterek aktivitását a Koszovó és Macedónia közötti határ mentén, de nem tudott arról, hogy a macedónok adatokat, jelentéseket kapnának – tudósít a SRNA.

Hamisított tömegsír?
17:59 A felfegyverzett macedóniai albánok tömegsírt „hamisítottak” Szelce faluban, Tetovo mellett, hogy a macedón kormányt a civilek ellen elkövetett genocídiummal vádolhassák – jelenti a SRNA a macedón tájékoztatási eszközökre hivatkozva. A terroristák levették az áldozatok katonaruháját és civilbe öltöztették azokat, majd elhelyezték a tömegsírban – állítja a hír.

Albánia fokozza az ellenõrzést
13:47 Az albán illetékes minisztérium elrendelte, hogy fokozottabban ellenõrizzék határát Macedóniával – jelenti a SRNA. Vonatkozik ez a határátkelõhelyekre is Macedónia felé.
 

Vissza a kezdõlapra