Macedónia - percrõl percre
a B92 rádió hírei alapján
Hírek tartalomjegyzéke:
Csütörtök

Az ENSZ elítélte a szélsõségesek támadásait
12:06 Az ENSZ Biztonsági Tanácsa elítélte az albán szélsõségesek macedóniai és jugoszláviai támadásait és felszólította a NATO-t: fokozza erõfeszítéseit, melyek arra irányulnak, hogy megakadályozzák a gerillákat, hogy Koszovóból fegyvereket csempésszenek más államokba -- jelenti a SRNA. A BT egyhangúlag elfogadott határozata „keményen elítéli a szélsõséges erõszakot, beleértve a macedóniai és a dél-szerbiai terrorista aktivitásokat is": „Az erõszakos cselemények, melyek külsõ támogatást élveznek, veszélyeztetik a szélesebb térség biztonságát és stabilitását is" -- áll a határozatban, mely felszólítja a lázadókat, hogy tegyék le a fegyvereket és térjenek haza.

Az Európa Tanács az erõszak sürgõs megfékezésére szólít
13:07 Az Európa Tanács minisztereinek bizottsága aggodalmát fejezte ki macedóniai erõszakhullám fokozódása miatt és a lövöldözés sürgõs megszüntetésére szólított fel -- jelenti a FoNet.

Az Európa Tanács közleménye keményen elítéli a fegyveres albán szélsõségesek minden akcióját, melyek veszélyeztetik az ország biztonságát és demokratikus stabilitását. „Macedóniának eddig sikerült elkerülni az etnikai alapú erõszakot. A szélsõséges erõszakos cselekményeinek folytatódása, mely külsõ támogatást kap, az egész térség biztonságát és stabilitását veszélyezteti, és az Európa Tanács egyik állama területi integritásának elfogadhatatlan megsértését jelenti" -- áll a közleményben.

Solana: “A szélsõségesekkel nincs párbeszéd”
21:07 Javier Solana, az EU külpolitikai és biztonsági kérdésekkel foglalkozó fõmegbízottja csütörtökön Pristinában azt üzente, hogy a Macedóniában ténykedõ albán szélsõségesekkel nem folytatnak semilyen párbeszédet, s nem lesz változás a jugoszláv-macedón határban, jelenti a SRNA. A koszovói székvárosban tartott sajtótájékoztatóján elítélte a terrorizmust, s kijelentette, “az albán szélsõséges elemeknek nincs helyük az EU demokratikus intézményeiben”, hozzátéve, hogy az EU amögött a megoldás mögött áll, hogy a Macedóniában kialakult problémákat külsõ beavatkozás nélkül kell megoldani. Soloana egyúttal felhívta az albán vezetõket, hogy foglaljanak állást a terroristákkal kapcsolatban, és járuljanak hozzá Koszovó és a térség békéjéhez, valamint a demokratikus társadalom kialakításához.

Szkopjéban az európai hármas
16:33 Csütörtöktõl Szkopjéban tartózkodik az EU háromtagú küldöttsége, amelyet Chris Patten külügyi megbízott vezet. Anna Lindh-del, a svéd diplomácia vezetõjével és Javier Solanaval, az EU külpolitikai és biztonsági kérdésekkel foglalkozó különmegbízottjával igyekeznek közvetíteni a párbeszéd megkezdésében a macedón etnikai csoportok között. Borisz Trajkovszki macedón elnöknek csütörtökön Svédországba kellene utaznia, hogy részt vegyen az EU vezetõinek tanácskozásán.

Anna Lindh kijelentette, hogy az albánok demokratikusan megválasztott képviselõivel kell tárgyalásokat foltatni a helyzet rendezésérõl és azt ajánlotta nekik, hogy tegyék le a fegyvert. Véleménye szerint ez a tárgyalás lehetne az összefoglalója annak, amit az EU és a tagországai tehetnek Macedóniáért. Lindh elítélte a szélsõségesek minden erõszakos tevékenységét és hangsúlyozta, az EU a demokratikus, multietnikus Macedóniát támogatja és a kormány törekvéseit – jelenti a SRNA.

Az EBESZ Állandó Tanácsa erõsíti misszióját Macedóniában
16:26 Az EBESZ Állandó Tanácsa csütörtökön Bécsben határozatot hozott, hogy ideiglenesen megerõsíti misszióját Macedóniában. A B92 Rádió tudósítójának jelentése szerint az 55 tagország képviselõi úgy döntöttek, hogy a Macedóniában tartózkodó 8 tagú nemzetközi küldöttség létszámát megduplázzák. „Az új tagok elsõsorban a határmenti övezetben dolgoznak, az lesz a feladatuk, hogy a történésekrõl jelentést küldjenek” – áll az ülésrõl kiadott jelentésben. Liviu Bota, a tanács román elnöklõje üdvözölte a gyors döntést és bejelentette, az újabb kiküldöttek már csütörtökön délután a helyszínre utaznak. Véleménye szerint az egész nemzetközi közösség fokozza a tevékenységét, hogy a válságnak a végére járjon, amely kiszélesedése esetén az egész régiót veszélyezeteti. Bota bejelentette azt is, hogy az EBESZ elismeri a macedón kormánynak azt a jogát, hogy reagáljon a szélsõségesek tevékenységére. „Éppen azért, mert a macedón hatalom nem esett túlzásokba, a nemzetközi közösség beleegyezését adta ezekhez az akciókhoz”– mondta Liviu Bota. Arra a kérdésre, hogy elegendõ-e a 16 ember a határsáv ellenõrzésére, azt válaszolta, az EBESZ Macedóniában nincs egyedül, ott van az EU, a NATO és a KFOR is.

Ognen Maleszki, az EBESZ macedón tagja a jugoszláv újságíróknak kijelentette, a testület döntésének inkább politikai jelentõsége van. A probléma megoldásába mindazoknak be kell kapcsolódniuk, akik tudnak segíteni. Ebben látjuk az EBESZ szerepét, mondta Maleszki és figyelmeztetett arra, hogy a többi nemzetközi szervezetnek is el kell végeznie a feladatát – jelenti a B92.

Csovics: Megkaptuk a bevonulási engedélyt
13:04 „A NATO engedélyezte az egyesült jugoszláv erõk számára a biztonsági övezet nyugati részének A és C szektorába való bevonulását. Ez a terület Bujanováctól az albán határig húzódik" -- jelentette ki Nebojsa Csovics, a jugoszláviai és köztársasági kormány dél-szerbiai koordinációs bizottságának elnöke bujanováci sajtótájékoztatóján, tudósít a B92 Rádió.

„Miroszlav Krsztics tábornok, az egyesült jugoszláv erõk parancsnoka Merdariban tartózkodik ma, ahol megbeszéli a katonaság és a rendõrség A és C szektorba való bevonulásának operatív részleteit. Úgy vélem, az elkövetkezõ néhány napban ellenõrzésünk alá vonjuk ezt a két, a biztonsági övezet szempontjából rendkívül jelentõs területet is. Pozitív döntésnek tartom, hogy Carlo Cabigiosu tábornok, a Kfor parancsnoka megadta ezt az engedélyt. Így visszakapjuk szuverenitásunkat a biztonsági övezet legnagyobb részén, s ezzel a lépéssel a nemzetközi közösség képviselõi bebizonyították, hogy nem támogatják a szélsõségességet" -- hangsúlyozta Csovics.

Pénteken tárgyalás
17:02 Az elõkészületek befejezõdtek, holnap megkezdõdhet a tárgyalás a dél-szerbiai válság rendezésérõl – mondta Nebojsa csovics, az állam koordinációs bizottságának elnöke. Azt hiszem, erre a délutáni órákban kerül sor és az elsõ beszélgetést Merdar hármas számú kapujánák tartjuk meg. Feith úrnak, a NATO fõtitkára kiküldöttjének elmondtuk, milyen párbeszédet akarunk folytatni, és azt is a tudomására hoztuk, hogy nálunk semmi sem kétséges, mi a békés megoldást támogatjuk, mert nem mi jelentünk problémát ennek a régiónak, hanem a szélsõségesek, akik fegyveres akciókat folytatnak. Ennek ellenére készek vagyunk arra, hogy a helyzetet békés úton, párbeszéd segítségével oldjuk meg, a nemzetközi közösség segítségével és támogatásával, mondta Csovics, jelenti a B92.

Titkos tárgyalási elõkészületek?
14:20 Az Európai Unió és a NATO titokban arra készül, hogy megszervezze a macedón hatalmi szervek és az albán lázadók tárgyalásait -- írja a Süddeutsche Zeitung napilap. A lap tudatja, hogy a tárgyalásokat a belgrádi hatalom és a dél-szerbiai albán fegyveresek megbeszéléseinek mintájára lehetne megtartani Macedóniában is. A NATO-t ezenek a tárgyalásokon Hans Jörg Eiff, Németország egykori belgrádi nagykövete képviselné, jelenti a FoNet.

Trajkovszki elrendelte a támadást
12:02 Borisz Trajkovszki macedón elnök szerdán este megparancsolta Macedónia hadseregének, hogy „teremtesen rendet a határon" és semlegesítse az albán szélsõségeseket -- jelenti a Beta.

Az államelnök közleményét a parlamenti pártok vezetõivel tartott megbeszélése után adta ki azt követõen, hogy szerdán éjfélkor lejárt a macedón kormány által megszabott határidõ, amíg a szélsõségesek lehetették a fegyvert vagy visszavonulhattak Macedónia területérõl.

A parlamenti pártok vezetõi -- az Albánok Demokratikus Fejlõdésének Pártján kívül -- leszögeztéj, hogy „a szélsõségesek gyors és hatékony semlegesítését kell szorgalmazni". Az értekezlet résztvevõi elítélték az erõszak politikai célok érdekében történõ alkalmazását, s így értékelték; a macedón hadseregnek el kell foglalni az államhatárt, melynek koszovói oldalát a Kfornak kell õrizni. A pártok elnökei és Macedónia államelnöke úgy döntött; a szélsõségesek semlegesítését követõen tárgyalásokat kell kezdeni „a nyitott kérdések megoldására a rendszer intézményein és a polgári koncepción belül".

Milosevszki: Nincs többé ultimátum
16:28 Antonio Milosevszki, a macedón kormány szóvivõje kijelentette az albán szélsõségeseknek a leszerelésre és visszavonulásra adott ultimátum „az elsõ és egyben az utolsó is”, és figyelmeztetett, Macedónia is megteszi azt, amit minden ország tesz, amikor a terrorizmussal kerül szembe. Ez azt jelenti, hogy az erõszak ellen minden rendelkezésünkre álló eszközzel küzdeni fogunk – mondta Milosevszki egy svájci lapnak.

A tetovói körzetben ténykedõ úgynevezett Nemzeti Felszabadító Hadsereg fõparancsnokságának egyik tagja ugyanennek a lapnak azt nyilatkozta, hogy az albán lázadók készek arra, hogy folytassák a harcot. “Az egész országban ott vagyunk, nem hagyjuk el ezt a területet, megyünk tovább, új frontokat nyitunk” – hangsúlyozta. A tervük az, hogy a katonai összecsapások átterjedjenek Szkopjéra, Gosztivárra és más macedón városokra is – jelenti a SRNA.

Továbbra is lõnek Tetovóban
19:01 Csütörtök délelõtt a macedón biztonsági erõk tüzet nyitottak a szélsõségesek Tetovó-környéki állásaira, de – mint késõbb kiderült – az nem az ultimátum letelte miatt történt, hiszen néhány perc múlva abbamaradt.

Éjjel Tetovóban nyugodt volt, ám csütörtök délután egy rendõrt megöltek, egyet pedig megsebesítettek. Incidens történt Tanusevci falu térségében is, ahol könnyebben megsebesült egy katona, jelenti a B92 Rádió tudósítója.

Tisztogatási akció Tetovóban
16:36 A macedón karhatalmi erõk megkezdték a tetovói vár megtisztítását. Ebbõl az építménybõl ugyanis az albán szélsõségesek ma 10 óra körül tüzet nyitottak a macedón erõkre -- tudta meg a SRNA macedón katonai forrásokból a hírt. A katonai források szerint a jól álcázott szélsõségesek a tetovói várból tüzet nyitottak a karhatalmi erõkre, melyek heves ellentámadással válaszoltak.

A macedón karhatalmi erõk az éjszaka folyamán letartóztattak hét fegyveres albánt, akik Tetovó környékérõl próbáltak visszavonulni. Macedón rendõrségi forrásokból származó értesülések szerint Tetovóból ma reggel szélsõségesek nagyobb csoportja vonult vissza Szelce falu irányába, Koszovó felé.

Egyoldalú tûzszünetet hirdettek az albánok Macedóniában
12:03 Ali Ahmeti, az úgynevezett Nemzeti Felszabadítási Hadsereg politikai vezetõje szerdán közölte, hogy "az NFH egyoldalú és korlátlan idõtartamú tûzszünetet hirdet annak érdekében, hogy lehetõvé tegye a macedóniai válság békés megoldását, tárgyalások útján". A SRNA hírügynökség jelentése szerint Ahmeti a pristinai RTK televíziónak adott nyilatkozatában úgy fogalmazott, hogy "jobb tárgyalni, mint belekezdeni az olyan összecsapások sorozatába, amelyek során vér fog hullani, amely aztán lehetetlenné teszi magát a tárgyalást".

A tûzszünetet az NFH alig három órával azelõtt hirdette meg, mielõtt letelt volna az ultimátum, melyet a fegyveres szélsõségeseknek a macedón hatalmi szervek szabtak meg arra, hogy tegyék le a fegyvert vagy hagyják el Macedónia területét.

„Nem hosszabbítjuk meg a határidõt. Ez volt az elsõ és az utolsó alkalom, hogy a kormány szóba állt a terroristákkal. Ezt követõen Macedónia olyan intézkedéseket foganatosít, amilyeneket minden állam foganatosít a terrorizmus elleni harcban" -- mondta Antonio Milosovszki, a macedón kormány szóvivõje.

„Georgijevszki kormányának nincs legitimitása"
12:04 Imer Imeri, az Albánok Demokratikus Fejlõdésének Párjának elnöke a párt elnökségének tetovói értekezlete után közölte: ez az ellenzéki csoportosulás úgy véli, Ljupcso georgijevszki kormányának többé nincs legitimitása az ország irányítására, s illegitimnek tekint minden olyan kormánydöntést, mely az erõszak folytatódását eredményezi. Amenniben a hatalmi szervek akciót kezdeményeznek az ultimátum letelte után, e párt befagyasztja parlamenti ténykedését, felülvizsgálja a válság békés megoldására vonatkozó deklarációját és kezdeményezni fogja a macedóniai albán pártok tevékenységének koordinálását -- jelenti a b92 Rádió.

Ahmeti: Célunk Szkopje
12:05 Sadri Ahmeti, a Nemzeti Felszabadítási Hadsereg szóvivõje kijelentette: az albánoknak vannak területri követeléseik Macedónia fõvárosával szemben is: „Fel akarunk szabadítani minden, bennünket megilletõ területet a macedón karhatalmi erõk ellenõrzése alól. Olyan területekrõl van szó, melyeken az albánok képzeik a lakosság többségét. Minden olyan várost magunknak követelünk, melyek történelmileg is a mieink" -- mondta Ahmeti a bécsi Die Presse napilapnak, majd hozzátette: „Az albánok két éve készülnek a háborúra", jelenti a Beta.

Arra az újságírói kérdésre, hogy vajon az NFH követelt területei között van-e Szkopje is, Ahmeti igenlõen válaszolt: „Az NFH tetovó térségében több, mint 2 000 harcossal rendelkezik, akik három zászlóaljban tömörülnek. Összesen 7 000 fegyveresünk van. Jelenleg a felszabadított területünk hét falut foglal magába, melyekben több, mint 4 000 polgári személy él" -- mondta Ahmeti, akirõl a bécsi lap azt írja, hogy 1998-ban és 1999-ben Koszovó nyugati részében harcolt a Koszovói Felszabadítási Hadseregben Ramus Hajradinaj egységében.

A NATO elveti a macedón kormány bírálatát
12:07 Richard Baucher, a State Department szóvivõje a macedón kormánynak az Egyesült Államokat, illetve annak a Kfor-beli szerepét bíráló megjegyzései kapcsán kijelentette: a NATO az utóbbi egy hónapban meglehetõsen aktív szerepet vállalt -- jelenti a SRNA. „Hírszerzõi értesüléseinket megosztjuk a macedón kormánnyal, Szkopjéban vannak szakembereink és az Egyesült Államok teljesíti vállalt kötelezettségeit olyan értelemben, hogy nem engedi meg biztonságos menedék létrehozását a szélsõségesek számára a határ koszovói oldalán" -- hangsúlyozta baucher sajtótájékoztatón. A felfegyverzett albánok céljairól szólva Baucher elmondta: „Úgy tûnik, õk szeretnék a terület egy meghatározott részét ellenõrzésük alatt tartani: azt a részét, melyen csempészösvényeik vannak, és melyen adottak más, a mûveleteikhez szükséges körülmények és feltételek is. Úgy hisszük, nem kell megengedni nekik, hogy ilyen módon mûködjenek" -- hangsúlyozta Baucher.

Tetovóban megöltek két albánt
14:54 A macedón rendõrség tagjai ma Tetovóban megöltek két albánt, akik a rendõrségi rutinellenõrzés során két bombát akartak üzembe helyezni – erõsítették meg a SRNA Hírügynökségnek a macedón források. Az incidens 13 óra körül történt a tetovói sportcsarnok közelében. A helyszínt lezárták, az robbanószerkezet megsemmisítése folyamatban van. Tetovóban déli tizenkettõ után csend volt.

Macedónok Szarajevóban
14:53 A karajai határátkelõn át csütörtökön három jugoszláv autóbusz érkezett a boszniai Szerb Köztársaságba. A SRNA megtudta, a jármûveken mintegy 140 macedón polgár tartózkodott, akik Szarajevóban szeretnének ideiglenesen, de legalábbis addig tartózkodni, amíg Tetovóban és környékén tartanak a hadmûveletek.

Több mint kilenszáz menekült Bulgáriában
17:44 Az elmúlt 24 órában Bulgáriába 914 macedón polgár érkezett – mondta Lora Ljuganov, a bolgár határrendõrség szóvivõje. Egyben kijelentette azt is, hogy ugyanebben az idõben 650 macedón Bulgárián keresztül Törökországba tartott. Az elmúlt négy napban a három macedón-bolgár határátkelõhelyen 3556 polgár érkezett Bulgáriába, de közülük 3394 továbbment Törökországba – jelenti a SRNA.

Vissza a kezdõlapra