2001. Március 15. - Ünnepi programok
1848 tavaszán a magyar nemzet egy emberként vette kezébe sorsát, mert szabadságát és jólétét a polgárosodásban látta. "Legyünk nagyok, amint illik mihozzánk!" - ezt a Petőfi verssort tettük a millenniumi év március 15-éjének mottójává.

Az Országimázs Központ 2001-ben is folytatni kívánja a millenniumi év állami ünnepeinek nemes hagyományát. Az 1848-49-es forradalom és szabadságharc fontos helyszínei közül Budapesten kívül ezúttal Szolnok, Pápa, Vác és Hódmezővásárhely kapcsolódik be a központi ünnepségekbe. Ezekben a városokban "A szalmabábuk lázadása" című alkotás díszbemutatójával köszöntjük a forradalom és szabadságharc évfordulóját. Ez a mű - melyet Páskándi Géza regényéből Palásthy György rendezett - több mint egy évtized óta az első elkészült ifjúsági nagyjátékfilm. Filmtörténeti jelentősége többek között abban rejlik, hogy a magyar filmgyártásban eddig egyedülálló módon a szalmabábuk komputeranimációs technikával kelnek életre.

Budapesten, a Kossuth téren 9.30-kor, ünnepélyes zászlófelvonással és koszorúzással veszi kezdetét az ünnep. Ezt követően a most első ízben bemutatkozó Nemzeti Lovas Díszegység, a történelmi zászlók, a díszzászlóaljak és katonazenekarok kíséretében sétálhatunk át a Nemzeti Múzeum kertjébe.

A Múzeum lépcsőin 11 órától a Színház- és Filmművészeti Egyetem színész és rendező szakos hallgatói történelmi játékot mutatnak be. A történelmi játék középpontjában ezúttal a nők állnak. Azok az asszonyok és honleányok, akik hitükkel, odaadásukkal és szerelmükkel segítették 1848-49 nagyjait, és sokszor személyesen vettek részt a forradalom nagy pillanataiban.

Az előadást követően beszédet mond Pokorni Zoltán, a Magyar Köztársaság Oktatási Minisztere.

Ezután a Múzeumkertben színes családi- és gyermekprogramok, zenés produkciók, a Pollack Mihály téren huszárbemutató és pónilovaglás várja az ünneplőket.

Este az Állami Operaházban Orbán Viktor, a Magyar Köztársaság Miniszterelnöke átadja az idei év Kiváló, Érdemes, és Babérkoszorús művész díjait. Az ünnepi rendezvények sorát díszelőadás zárja, melyen olyan ifjú magyar művészek lépnek fel, akik világhírű szimfónikus zenekarok szólistái, rangos nemzetközi fesztiválokon már bizonyították tehetségüket, ám itthon még kevesen ismerik őket. A díjátadást és a díszelőadást az m1 és a Duna televízió 20 órától közvetíti.

B.Agnes
Vissza a kezdőlapra