Biztos mandátumok az MDF-nek
 
Feltétel nélkül támogatja a Fidesz az MDF jelenlegi 16 képviselőjének indulását mostani választókerületében a 2002-es országgyűlési választásokon. A fórum összesen harminc választókörzetben indíthat jelöltet – értesült a Magyar Nemzet. Információink szerint többek közt ezt tartalmazza az az ajánlat, amelyet Kövér László, a Fidesz elnöke ismertetett Dávid Ibolyával, az MDF elnökével.

Kövér László – a legnagyobb kormányzó párt országos elnökségének egyetértésével – azt javasolta, hogy a Fidesz és az MDF 2002-ben állítson közös jelölteket mind az egyéni választókerületekben, mind az országos és a területi listákon. Lapunk úgy tudja: alaptalanok azok a korábbi lapértesülések, miszerint a Fidesz „listát” állított össze azokról a jelenlegi MDF-képviselőkről, akiket nem támogatna közös jelöltként. Így a vezető kormánypárt feltétel nélkül támogatja az MDF-frakció azon tagjainak az újraindítását is, akik nyilatkozataikban gyakran bírálják koalíciós partnereiket.
 A Fidesz húsz olyan helyen biztosít lehetőséget listáján az MDF jelöltjeinek, ahol képviselői 1998-ban mandátumot szereztek. Kövér László ajánlata szerint ezekre a helyekre elsősorban a legutóbb mandátumot szerzett képviselők kerülhetnek. Az MDF olyan „sorszámú” helyeket foglalhatna el, amelyek kifejezik partneri státusát és a pártok közti erőviszonyokat.
 Kövér László szerint ugyanakkor tekintettel kell lenni a Fidesz érdekeire is, valamint arra, hogy a vezető kormánypárt a Magyar Kereszténydemokrata Szövetséggel és a Fidelitasszal is választási megállapodásra készül.

A 176 egyéni választókörzetből összesen harmincban állíthatna jelöltet a Magyar Demokrata Fórum. A 16 jelenlegi képviselő mellett további 14 helyen hajlandó támogatni a Fidesz az MDF által megnevezett jelöltet. Ezek a körzetek: Baranya 3., 4. Baranya 4. (Pécs, Komló), Békés 7. (Mezőkovácsháza), Borsod-Abaúj-Zemplén 4., 7. (Miskolc, Kazincbarcika), Budapest 3., 5., 16., 20., 23., 31., Fejér 6. (Sárbogárd), Jász-Nagykun-Szolnok 5. (Kunszentmárton) és Komárom-Esztergom 1. választókerület (Tatabánya).

Kövér László azt kéri az MDF-től, hogy feltétel nélkül támogassa a Fidesz és az MKDSZ jelenleg mandátummal rendelkező képviselőinek jelölését. A Fidesz elnöke arra is felhívta Dávid Ibolya figyelmét, hogy 1998-ban – amikor más kisebb jobboldali pártokkal együtt az MDF is önálló listát állított – a polgári oldalra leadott szavazatok 14 százaléka elveszett. Szerinte a 2002-es választások megnyeréséhez szükség van a polgári szavazótábor erejének koncentrálására. A fent ismertetett ajánlat alapján egyébként az MDF legkevesebb annyi mandátumot szerezhet, mint amennyihez a Fidesz 1994-ben hétszázalékos listás eredménnyel jutott.

Az MDF országos elnökségének csütörtöki ülése után Dávid Ibolya kijelentette: a párt január végi tisztújító országos gyűlése előtt még elvi megegyezés sem születhet a pártelnökök között a választási együttműködésről. Lapunk úgy tudja, hogy az MDF képviselői közül többen nem osztják a pártelnök álláspontját, miszerint semmi sem sürgeti a Fidesszel való megállapodást.
 
A Népszabadság tegnap közölt információja szerint még szerdán találkozott egymással Kövér László és Torgyán József. A megbeszélést az FKGP elnöke kezdeményezte. Az újság szerint nem várható, hogy a parlament tavaszi ülésszaka előtt aláírják a Fidesz és az FKGP választási megállapodását. A találkozón a Fidesz elnöke nehezményezte, hogy a kisgazdák egyes megyei és települési önkormányzatokban együttműködnek az MSZP-vel.

(Magyar Nemzet)


Nehéz dolga lesz azoknak, akik a Fidesszel való megállapodás ellen érvelnek majd az MDF különféle fórumain. A józanság hangja szólalt meg már többek között Kelemen András képviselő úr cikkében is.
A korábbi elvi ajánlatot most konkrét is követte Kövér László részéről, akinek viszont - mint a Magyar Nemzet cikke szerint maga is utal rá - számolnia kell azzal a nehézséggel, hogy nemcsak az MDF-fel, hanem a Fidelitásszal és az MKDSZ-szel is meg akar egyezni, de a tárgyalások bilaterálisak. Konkrét körzetekre nézve ugyanis érdekellentét lehet a parnterek között, s ezek elsimítása illetve megfelelő kompenzálása sok időt és energiát igénylő, kényes folyamat.
Az MDF és az összefogásban résztvevő többi erő számára különösen előnyös a mostani helyzet, amikor az MSZP, ha nem is meggyőzően, de vezető helyzetben indulhat neki a választási finisnek.
A Fideszt azonban valószínűleg nem ez vezeti a legalábbis nagyon gáláns ajánlatban, hanem az a felelősség, amely a vezető polgári erőre hárul a jobb-közép politikai erők végső és egyértelmű összefogásának megteremtésében. Ez azonban csak akkor sikerülhet, ha minden résztvevőben van egy elvileg nem politikai erény, amelyet alázatnak hívunk, s ha a vezető erő elég körültekintő és nagy erőfeszítéseket tesz a több-dimenziós érdekek egyeztetésére.

Hozzászólások
 

Vissza a kezdőlapra