A közeljövőben nem lesz Fidesz-MDF megállapodás
Az MDF önállóan készül a 2002-es választásokra, de nem zárja ki annak lehetőségét, hogy később, a választások előtt ne lépjen szövetségre a Fidesz - Magyar Polgári Párttal, esetleg jó feltételek és jó választási program ismeretében.
Az MDF elnöke szerint egy választási program "mindig jó fokmérője egy jó szövetségnek". Dávid Ibolya úgy véli: az összes többi megoldás egyfajta időelőttiséget jelent, egyfajta arcnélküliséget. - Szerintem a pártok együttműködését nem a képviselői helyek fogják meghatározni, hanem a programok. Ha a programokat tudjuk egyeztetni, akkor van értelme minden másról tárgyalni - jelentette ki a demokrata fórum elnöke.
Dávid Ibolyát nagyon meglepte, hogy Kövér Lászlónak, a Fidesz elnökének az MDF elnökéhez írt levele megjelent a sajtóban. Tudomásunk szerint a levelet a Fidesz elnöke megküldte Balsai István frakcióvezető úrnak is, aki másolatban eljuttatta azt a képviselőcsoport tagjainak.
Dávid Ibolya elnöki beszámolóját, a választásokra való felkészülésről vallott elveket az új összetételű országos választmány egyhangúlag támogatta.
A sajtótájékoztatón bejelentették, hogy az országos választmány nagy többséggel, ellenszavazat és ellenjelölt nélkül megválasztotta Csáky Andrást a testület elnökének. Csáky András szeint az elkövetkező időszak legfontosabb feladata a választási program elkészítése lesz. A testület ennek a munkának az elsőbbségét egyhangúlag támogatja. Ez ismét a Fidesszel való megegyezés elutasítását jelenti. Mint ismeretes a Fidesz és az MKDSZ eredetileg 2000 végén le akarták zárni az egyéni körzetek kérdését. Néhány hét vagy egy-két hónap még nem okoz zavart, de az MDF elképzelésének elfogadása nem tenné lehetővé az egyéni jelöltek nyugodt felkészülését és a közreztben való tartós munkáját.
Az országos választmány új elnöke szólt arról is, hogy az MDF-nek elsőrendű szövetségese a Fidesz. A Pest megyei választmány szerdán tűzi napirendjére a dabasi időközi országgyűlési választáson való indulás és jelöltállítás kérdését. Kuti Csabát, a Veszprém Megyei Közgyűlés elnökét és Szőke Lászlót, a budapesti választmány elnökét választották meg az országos választmány alelnökének.
Az elfogadott határozatok arra utalnak, az MDF vezetői biztosak abban, hogy saját erejükből is átlépik az öt százalékos küszöböt. Értékelésünk szerint az MDF személyi döntései nem növelik a tartós jobb-közép összefogás esélyeit.Erre talán csak egy újabb választási megaláztatás után lesz az MDF részéről hajlandóság, de kérdés, hogy akkor mely pártokban lesz még érdeklődés az MDF-fel való összefogás iránt. Az MDF vonakodása és a kisgazdapárt egyre ziláltabb belső viszonyai alapján egyre nagyobb az esély, arra - amit már korábban is jeleztünk - hogy a "hódmezővásárhelyi formulával" kell országosan is nekiindulni a választásoknak. Ez azonban elsősorban a kis jobboldali pártok számára jelent - egészen az eltűnésig terjedő - veszélyt. Az ma még kiszámíthatatlan, hogy az összefogás elutasítására a szavazóbázis miként reagál. A helyzet értékelését megnezíti, hogy eddig mindig az MDF által most is javasolt utolsó pillanatban történt a megegyezés. Gondolkodó értelmiségiek azonban már régen időszerűnek tartják az összefogás szervezett formáját, amelyről az MDF háza táján hallani sem akarnak.
Vissza a kezdőlapra