Képviselői posta: megérkezett a "Lex-Répássy"

A hétvégén kézhez kapták a képviselők  azt a törvényjavaslatot, amelyet Répássy Róbert  Vitányi Iván, Fazekas Sándor, Rubovszky György, Szabó Erika és Gyimesi József nyújtottak be, s a Polgári törvénykönyvet módosítja.
A javaslat már szerepelt az m1 csütörtök reggeli műsorában, ahol Rubovszky György vitázott Lendvai Ildikóval.

Jelenleg csak valótlan tény állítása esetén kötelezhető a sajtó helyreigazításra. A lex-Pokol után a FIDESZ is előállt egy törvénymódosító javaslattal, amely kötelezné a sajtóorgánumokat arra, hogy az ellenvéleményeket is megjelentessék. Nem helyreigazításról van szó, hanem arról, hogy hallgattassék meg a másik fél is - nyilatkozta műsorunkban Rubovszky György, a FIDESZ országgyűlési képviselője.

Lendvai Ildikó, az MSZP frakcióvezetője veszélyesnek tartja a javaslatot. Elmondta: lehetetlenné válna a szerkesztés, olvashatatlanná válnának a lapok akkor, ha a tények helyreigazítása mellett a vélemény helyreigazítás is kötelezővé válna. "Bennünket nem lehet másként kritizálni, csak így. Mi fogjuk teleírni a lapokat. Ez nem a mi szakmánk."

Az m1 honlapjáról vett idézet és kép mellett figyelemre méltó Lendvainak egy másik ellenérve: Ha ebből törvény lesz, az újságírónak nyolcvanszor meg kell gondolnia, nem sérti-e meg valakinek a személyiségi jogait.  - Számunkra ez önmagában elég indoka a törvénynek, csak azért vagyunk szomorúak, hogy az ilyenfajta meggondolásokhoz némely újságírónak törvényre van szüksége. Olyan világban szeretnék élni, ahol nem kell törvény ahhoz, hogy valaki tisztességesen viselkedjék. Hogy ide eljussunk, sajnos kell ilyen törvényt is hoznunk.

SL
Vissza a kezdőlapra